• По-малко излишни кабели и зарядни устройства: в полза на

...
• По-малко излишни кабели и зарядни устройства: в полза на
Коментари Харесай

Общо зарядно устройство: ЕП се ангажира да намали електронните отпадъци

• По-малко непотребни кабели и зарядни устройства: в интерес на околната среда и потребителите
• USB Type-C порт за зареждане като нов стандарт за портативни устройства
• Членовете на Екологичен потенциал желаят хармонизиране на безжичното зареждане

Парламентът е подготвен да стартира договаряния за общо зарядно устройство, с цел да се понижат електронните боклуци и да се направи по-удобно потреблението на разнообразни електронни устройства.

Комисията по вътрешен пазар и отбрана на потребителите одобри позицията си по изменената Директива за радиооборудването на 20 април, а в сряда сутринта преговорната позиция на Парламента беше доказана в пленарна зала. Сега Парламентът е подготвен да стартира договаряния с държавните управления на Европейски Съюз за окончателния тип на законодателството.

Новите правила ще подсигуряват, че потребителите към този момент няма да се нуждаят от ново зарядно и кабел всякога, когато купуват ново устройство, а ще могат да употребяват едно зарядно устройство за всички свои дребни и междинни електронни уреди. Мобилните телефони, таблетите, цифровите фотоапарати, слушалките, портативните конзоли за видеоигри и портативните високоговорители, които могат да се зареждат посредством кабел, ще би трябвало да бъдат оборудвани с USB Type-C порт за зареждане, без значение от производителя. Изключения ще се ползват единствено за устройства, които са прекомерно дребни, с цел да имат USB Type-C порт, като да вземем за пример смарт часовници, устройства за следене на здравето и някои спортни уреди.

Това преразглеждане е част от по-широките старания на Европейски Съюз да направи продуктите по-устойчиви, по-специално електрониката на пазара на Европейски Съюз, и да понижи електронните боклуци.

Ясна информация по отношение на зареждането

Членовете на Екологичен потенциал желаят също по този начин да има ясна информация и етикетиране на новите устройства по отношение на опциите за зареждане, както и дали даден артикул включва зарядно устройство. Това би помогнало да се избегне объркването и да се улеснят решенията за покупка на потребителите, които постоянно имат няколко разнообразни устройства и не постоянно се нуждаят от спомагателни зарядни устройства.

Тъй като безжичното зареждане се употребява от ден на ден, членовете на Екологичен потенциал желаят Европейската комисия да показа тактика до края на 2026 година, която да разреши на всички нови решения за зареждане да работят взаимно. Целта е да се избегне нова фрагментация на пазара, да продължи намаляването на отпадъците за околната среда, да се подсигурява, че решенията за зареждане са комфортни за потребителите и да се избегне по този начин нареченият резултат на „заключване“, основан от зависимостта на потребителя от един производител.

Цитат

Докладчикът Алекс Аджус Салиба (С&Д, МТ) съобщи: „При състояние, че всяка година в Европа се доставят половин милиард зарядни устройства за портативни устройства, които генерират 11 000 до 13 000 тона електронни боклуци, едно само зарядно устройство за мобилни телефони и други дребни и междинни електронни устройства би било от изгода за всички. Тази в действителност всеобхватна смяна на политиката се основава на предлагането на Комисията, като приканва за оперативна съгласуемост на технологиите за безжично зареждане до 2026 година и за възстановяване на информацията, предоставяна на потребителите, с ясни етикети. Освен това разширяваме обсега на предлагането, като прибавяме още артикули, като да вземем за пример преносими компютри, които ще би трябвало да дават отговор на новите правила.“

Контекст

През последното десетилетие Парламентът и неговата комисия по вътрешен пазар и отбрана на потребителите упорстват за общо решение за зарядни устройства, като неколкократно приканват Комисията да предприеме дейности. Законодателното предложение беше импортирано на 23 септември 2021 г.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР