​Като оръжеен производител България спазва всички правила на експортния контрол.

...
​Като оръжеен производител България спазва всички правила на експортния контрол.
Коментари Харесай

И Янев отрече България да е изнасяла оръжие за Украйна

​Като оръжеен производител България съблюдава всички правила на експортния надзор. Това съобщи министърът на защитата Стефан Янев по повод  изявленията на съветската осведомителна организация ТАСС, че при обстрела против Донецката национална република, украинската войска е употребила гранатомети, създадени в българския цех " Арсенал ".  

" Да, ние произвеждаме редица отбранителни характерни артикули, само че България като страна съблюдава всички правила на експортния надзор, тъй че дано да не търсим директна виновност безусловно, че те са създадени в България и се намират в някаква зона, която е с спор. В такива зони по света, където има спорове, евентуално може да бъдат открити такива български производства. Въпросът е по какъв начин са стигнали до там, което на този стадий не можем да потвърдим ", сподели той.

Министър Янев и испанският му сътрудник Маргарита Роблес посетиха авиобаза " Граф Игнатиево ", където се срещнаха с военнослужещите, които извършват взаимна задача по защитата на въздушното пространство на НАТО.

По-рано през днешния ден и министърът на стопанската система Корнелия Нинова отхвърли България да е изнасяла оръжие за Украйна.

„ Няма издадено позволение за експорт на оръжие за Украйна “. Това съобщи вицепремиерът и министър на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова във връзка с големия журналистически интерес, че при обстрел в Донецката национална република Украйна е употребила създадени в България муниции.

„ Поисках да се направи цялостна инспекция на документите на Междуведомствената комисия за експертен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожение към Министерството на стопанската система и индустрията. Това, както знаете, е националният орган, който издава разрешенията за търговия с оръжия и артикули с двойна приложимост. От направената инспекция в комисията няма нито едно издадено позволение за експорт на оръжие и артикули и технологии с двойна употреба за Украйна “, безапелационна бе министър Нинова.

Тя разясни, че това е наложена процедура в България незабавно след подписването на Минските съглашения през 2014 и 1015 година, назад във времето не са намерени документи за експорт на български артикули за Украйна.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР