​ „Правило първо, на страница първа от „Книгата на войната“

...
​ „Правило първо, на страница първа от „Книгата на войната“
Коментари Харесай

22 юни 1941 година - нацистка Германия вероломно напада СССР. Започва Великата отечествена война!

​ „ Правило първо, на страница първа от „ Книгата на войната “ е „ Не марширувайте към Москва! ” - Бърнард Лоу Монтгомъри

Наполеон разбра това по сложния метод по време на несполучливото си и пагубно настъпление в Русия през 1814 година. Шведският крал Карл XII имаше ориста на Наполеон, само че 100 години по-рано... През 1941 година Хилер повтаря тяхната неточност...

___________________________________________________________________

Ранното утро на 22 юни 1941 год. тишината на свежата заран се раздира от оръдейни залпове и гърмежи. Съветските гранични войски, ситуирани по западната граница са атакувани от немската войска. Завързват се тежки боеве с предупреден край. Само няколко дни по-късно всякаква опозиция е сломена и немските войски навлизат надълбоко на руска територия. Така стартира най-епичната борба в човешката история!

Предисторията на нападението е следната:

През 1940 година Хитлер, подмамен от лесните победи в Западна Европа - над Франция, Белгия, Холандия, Чехия, Полша, Норвегия става лаком и заповядва на генералите си да разработят проект за навлизане в Съветския съюз. Това среща известна опозиция измежду военното командване на Вермахта, тъй като генералите на Хитлер нямат предпочитание да се бият на два фронта.
През ноември 1940 година са начертани проектите, които са утвърдени от Адолф Хитлер в инструкция №21, датираща от 18 декември 1940 година. Кодовото название на интервенцията е " Операция Барбароса ". Планът " Барбароса " планува стремително навлизане и сломяване на руската опозиция по метода на блицкриг-а. След подписването Хитлер удовлетворен споделя: „ Германският Вермахт би трябвало да бъде подготвен да смаже Съветска Русия в бърза акция ".
Планът планува приготовленията за нападението да бъдат приключени пролетта на 1941 год, самото нахлуване да е на 15 май 1941 година, а до есента немците би трябвало да напреднат до Линията „ Архангелск – Астрахан “.

Малко след решението за нахлуването Йосиф Сталин получава отчет от разузнаването, че Хитлер готви навлизане в Съветския съюз. Той не отдава изключително значение на тези отчети, мислейки, че Хитлер няма да стартира война на два фронта и би нападнал Съюз на съветските социалистически републики чак след победа над Англия. Само 2 години по рано Рибентроп и Молотов, подписват и пактът на ненападение, което дава още утешение на Сталин, че Хитлер няма да го нападне в скоро време.

Сталин неведнъж е бил осведомен за построяването на укрепления по източните граници на Германия. Народният комисар на вътрешните работи Лаврентий Берия още на 01 август 1940 е докладвал за приемане на агентурни данни, съгласно които германците са строят непрекъснати укрепления на границата на Съюз на съветските социалистически републики. Фактите приказват, че над 90 предизвестия за офанзива против Съветския съюз били сведени до знанието на Сталин сред юли 1940 и 22 юни 1941 година Всички те били професионално подредени, преценени и интерпретирани, с цел да му бъдат показани като на висш главнокомандващ. Нито едно от тези предизвестия не е били утвърдено и взето под внимание. Последствията от това безучастие бяха загуба на 4 милиона бойци, 2 милиона от които военнопленници, 14 000 самолета, 20 000 оръдия и 17 000 танка в боевете сред юни и декември 1941 година, разрешили на немската войска да стигне до предградията на Москва.

Нахлуването на Германия на Балканите против Гърция и Югославия обаче забавя нападението със 7 седмици. И по този начин идва денят 22 юни 1941 година...

Съгласно проектът Барбароса към 22 юни 1941 година до границата на Съветския съюз са съсредоточени 180 дивизии (от тях 19 танкови и 14 механизирани), 4 въздушни флота. Цялата формация включва 3,9 млн. души, 3600 танка, повече от 46 000 полеви оръдия и минохвъргачки и към 4400 бойни самолета., подкрепени от румънски, италиански и финландски войски.
Немските войски образуват три съществени групировки – Група армии Север би трябвало да нападне от Източна Прусия до Ленинград за един месец; Група армии Център би трябвало да предприеме в двете посоки нахлуване през Минск и Смоленск към Москва; Група армии Юг би трябвало да превземе Киев, басейна на река Дон и Черноморското крайбрежие. Амбициозната интервенция за завземане на източните територии ознаменува началото на основната фаза за решение на успеха във войната.



фотография: Планът " Барбароса



23 юни 1941 година в Киев. Район Грушки.



Лъчи на прожекторите на войските на Противовъздушна отбрана осветяват небето на Москва. Москва, юни 1941 година



Мобилизация. Колони бойци се движат към фронта. Москва, 23 юни 1941 година



Новобранци. 1941г.



Съветски деца по време на фашистката бомбардировка към Минск в първите дни на войната. 1941г.



Танковият полк при Военната Академия по машинизация и моторизация “Сталин”. Москва, юни 1941 година

Германското настъпление в Съветския съюз води до 95% от всички немски жертви от 1941 до 1944 година

Така стартира Великата отечествена война, която лишава живота на над 27 милиона руски жители. Oпeрaция „ Бaрбaрoca “ e нaй-гoлямaтa вoeннa oпeрaция в чoвeшкaтa иcтoрия в чиcлeнocт нa вoйcкитe и в жeртви. Тя oткривa Изтoчния фрoнт, нa кoйтo ca рaзпoлoжeни пoвeчe вoйcки, oт кoйтo и дa e вoeнeн тeaтър в cвeтoвнaтa иcтoрия.

Финалът на тази случка на нацистите е явен! На 8 май 1945 година се подписва пактът за цялостна капитулация на нацистка Германия! Съюз на съветските социалистически републики печели войната, само че с цената на над 27 милиона убити, в това число 8,7 милиона военни и 19 милиона цивилни, а четвърт от цялото население на Съюз на съветските социалистически републики са ранени или убити. Военните загуби на Германия са 5,3 милиона души, основно на Източния фронт и при крайната опозиция в самата Германия. Вследствие на войната е разрушена голяма чст от инфраструктурата на територията на Съюз на съветските социалистически републики, на която са се водили военни дейности.

​През годините на войната една ария става химн на Великата отечествена война на Съветския съюз с Нацистка Германия. Ето коя е тя:

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР