Звездното небе предлага зрелище за любителите астрономи тези дни. Парадът

...
Звездното небе предлага зрелище за любителите астрономи тези дни. Парадът
Коментари Харесай

Наблюдаваме парад на планетите в средата на април

Звездното небе предлага представление за феновете астрономи тези дни. Парадът на планетите стартира за по-удобни наблюдения още от средата на април рано заран, ниско над хоризонта в посока изток-югоизток, излиза наяве от " Гид на фена астроном ".

За поредна година катедра " Астрономия " към Физическия факултет на Софийски университет " Св.Климент Охридски " дава безплатната книга, налична онлайн, с създател Пенчо Маркишки от катедра " Астрономия " във Физическия факултет на Софийски университет " Св. Климент Охридски " и физик от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория на Българска академия на науките. " Гид на фена астроном " съдържа информация за идните през годината по-забележителни астрономически феномени, като е отделено повече внимание на изискванията за тяхното наблюдаване от България. Книгата съдържа също няколко авторски публикации на разнообразни тематики от астрономията и оптиката.

Юпитер, Венера и невидимият с невъоръжено око Нептун са в съзвездието Водолей, а Марс и Сатурн – в прилежащото съзвездие Козирог.

В края на месеца изискванията за наблюдаване на парада се усъвършенстват. Планетите ще изгряват все по-рано преди края на нощите и ще притеглят погледа все по-високо над югоизточния небосвод. В утрата на 25, 26 и 27 април покрай тях ще се вижда ясно лунният сърп. Сутринта на 27 април Луната ще се следи с 14.4% осветлен диск на към 3.5 градуса южно от Венера и 6 градуса югозападно от Юпитер.

Кулминацията на пролетния церемониал ще бъде съединението на двете най-ярки планети – Венера и Юпитер, написа Маркишки. " Техните ректасцензии (небесните им дължини - бел.ред.) ще се изравнят на 30 април в 21 часа и 37 минути, когато Венера ще бъде на 14′ 49″ южно от Юпитер. Съединението им по еклиптични дължини ще бъде на 1 май в 00 часа и 14 минути, когато планетите ще бъдат очевидно малко по-близо – на 13′ 50″ една от друга ", показва създателят в книгата.

От България явлението ще е очевидно часове след съединенията – на 1 май след изгрева на двете планети към 4 часа и 50 минути за София. Тогава Слънцето ще изгрее в 6 часа и 23 минути в столицата, тъй че двете планети ще могат да се следят по едно и също време до към 5 часа и 45 минути в настъпващата зора. Дотогава за наблюдаващ от София те ще се повдигнат на височина 9.5° над източния небосвод, прецизира астрономът. " След това в зората ще остане забележима единствено по-ярката Венера. Препоръчително е искащите да следят явлението да изберат място с невисок източен небосвод. Подходящи за задачата ще бъдат също горните етажи на високи здания. В окуляра на телескоп двете планети дружно ще съставляват атрактивна, дълго запаметяваща се панорама ", четем в гида.

Традиционно по време на съединенията на Юпитер и Венера зачестяват известията за следени аномални феномени в небето, най-много от хора, непознаващи планетите. Можем да чакаме същото и през тази пролет, показва създателят.

Източник: БТА
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР