Званието фелдмаршал Фридрих Паулус получил малко преди да бъде взет

...
Званието фелдмаршал Фридрих Паулус получил малко преди да бъде взет
Коментари Харесай

Съдбата на фелдмаршал Фридрих Паулус след битката при Сталинград

 Фридрих Паулус

Званието фелдмаршал Фридрих Паулус получил малко преди да бъде взет в плен. За руското командване ръководителят на немските войски в борбата при Сталинград бил скъп трофей.

Крахът

В началото на 1943-а година 6-а войска на Паулус представлявала тъпо представление: на 8 януари руското командване се обърнало към Паулус с ултиматум: в случай че маршалът не се съобщи до 10 часа на идващия ден, всички обкръжени немци ще бъдат унищожени.

Паулус не реагирал на ултиматума. 6-а войска била разрушена, Паулус се лишил от танкове, муниции и гориво. На 22 януари било завладяно последното летище. На 23 януари с вдигнати ръце от постройката на някогашния затвор на Народен комисариат за вътрешни работи (на СССР) излязъл командирът на 4-ти армейски корпус Макс Карл Пфефер, дружно с остатъците от своята 297-а дивизия капитулирал военачалник Мориц фон Дребер, в парадна униформа се предал командирът на 295- дивизия военачалник Ото Корфес.

Местанохажодението на Паулус оставало все по този начин незнайно, плъзнали клюки, че той е съумял да избяга от обсадата. На 30 януари била прихваната радиограма за назначението на Паулус в званието фелдмаршал. В известието Хитлер ясно намеквал: „ Още нито един немски фелдмаршал не е попадал в плен “.

Накрая, разузнаването съобщило, че немските сигнали идват от постройката на Централния универмаг. Там и разкрили Паулус. „ Това е краят! “ – споделил мръсният, изстрадал, мършав дъртак, в който мъчно можел да бъде разпознат Фридрих Паулус.

Болест

Паулус имал страшна болест – рак на дебелото черво, по тази причина бил подложен на внимателен надзор и грижи. Откарали го тайно в болница. Немският военачалник представлявал тъпо представление: отпаднал, жълтеникавото му лице било постоянно тъмно и обрасло.

Била му предписана диета: супи, зеленчуци и червен хайвер, пушени салами, пържоли, плодове. Фелдмаршалът се хранел насилствено. Освен това, дясната му ръка била счупена, което чиновниците на болничното заведение възприемали нееднозначно: анонимният пациент бил малтретиран.

Пролет в манастира 

Пролетта на 1943 година Паулус посрещнал в манастир в Суздал. Там той останал половин година. След революцията в манастира се помещавали военни елементи, бил концлагер, а по време на войната – лагер за военопленници.

Фелдмаршалът живял в монашеска килия. Охранявали го деликатно.. За руското командване той бил заложник номер едно. Още тогава било видно, че Паулус ще играе роля в една огромна политическа игра. Решението за отвод от нацистките хрумвания почнало да узрява в Паулус след покушението против Хитлер. Разправата с участниците в заговора била жестока, измежду тях били и другари на фелдмаршала.

В Германия били уверени в гибелта на германеца. Имало даже алегорично заравяне на Паулус, в което Хитлер персонално сложил невръчения фелдмаршалски скиптър с брилянти. Писмо от брачната половинка му станало последната капка, довела Паулус до доста непростимо решение. На 8 август той говорел по радио, излъчващо се в Германия, с апел към немския арод да се отхвърли от фюрера и да избави страната, за което би трябвало неотложно да приключи войната.

Паулус във вилата

От 1946 година Паулус живее във вила до Москва като „ персонален посетител “ на Сталин. Той бил обкръжен от внимание, защита и грижи. Имал персонален доктор, собствен готвач и адютант. Независимо от оказаната му чест, Паулус траял да тъжи за родината си, само че Сталин изрично отказвал да го освободи.

За Сталин Паулус бил скъп персонален трофей. „ Вожда на народите “ нямало по какъв начин да го изгуби. Освен това, освобождението на фелдмаршала било рисково за самия него: в Германия отношението към него било, меко казано, недоброжелателно, а гибелта на Паулус можело съществено да накърни репутацията на Съюз на съветските социалистически републики. През 1947 година Паулус два месеца се лекувал в санаториум в Крим, само че да посети гроба на жена си и да приказва с децата си му било неразрешено.

Нюрнберг

Паулус станал един от основните очевидци на обвиняването на Нюрнбергския развой. Когато в залата като очевидец влезнал Паулус, седящите на скамейката подсъдими Кайтел, Йодъл и Гьоринг трябвало да се успокоят. Все отново нищо не било забравено: Паулус бил един от тези, взели директно присъединяване в създаването на проекта „ Барбароса “.

Показанията в интерес на Съюз на съветските социалистически републики и откровеното изменничество на Паулус не можело да бъде простено даже от нечовечните нацистки нарушители. Участието в процеса на страната на съдружниците на практика избавило фелдмаршала от затвор.

Повечето немски генерали, без значение от съдействието в годините на войната, били наказани на 25 години. Паулус, апропо, можел и да не стигне до правосъдната зала. По пътя за Германия, било осъществено нападение против него, само че своевременната работа на контраразузнаването съумяла да избави толкоз значимия очевидец.

Обратно в Германия

На 23 октомври 1953 година след гибелта на Сталин, Паулус напуща Москва. Преди да си тръгне той декларира: „ Дойдох при вас като зложелател, само че си потеглям като другар “. Фелдмаршалът се заселил в дрезденското предградие Оберлошвиц.

Предоставили му вила, прислуга и защита, автомобил. Дори му разрешили да носи оръжие. Според архивите на познавач службите на Германска демократична република, Фридрих Паулус водел уединен живот. Любимото му занятие било да разглабя и почиства служебния си револвер.

Той работел и като шеф на Военно-историческия център в Дрезден, а също по този начин и четял лекции във Висшата школа на националната полиция на Германска демократична република. Печелейки благосклонно отношение към себе си, в изявленията той подлагал на критика Западна Германия, хвалел социалистическия строй и обичал да повтаря, че „ Русия не може да я победи никой “.

През ноември 1956 година Паулус не излизал от у дома, лекарите му сложили диагноза „ склероза на основния мозък “. Лявата половина на немеца била парализирана. Починал на 1 февруари 1957 година.

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР