Зоркото око на астроном любител съзря най-старото известно бяло джудже

...
Зоркото око на астроном любител съзря най-старото известно бяло джудже
Коментари Харесай

Астроном любител съзря най-старото небесно бяло джудже

Зоркото око на астроном фен съзря най-старото известно бяло джудже - компактна "изгоряла " звезда в ранен етап от съществуването си, което също така има пръстени от парчета и прахуляк, съобщи ДПА.

Мелина Тевно е измежду 150-те хиляди доброволци, които оказват помощ на НАСА в търсенето на кафяви джуджета - обекти по-големи от планети и по-малки от звезди, измежду изображенията, предоставени от инфрачервения телескоп WISE (Wide-field Infrared Survey Explorer) в границите на плана "Светове в задния двор: Планета Девет " (The Backyard Worlds: Planet Nine).

Въпросният цивилен теоретичен план започва преди две години с апел към галактически запалянковци да подкрепят търсенето на близки звезди с ниска маса. От НАСА се надяват, че засичането им може да способства за откриването на хипотетичната Планета Девет, за която се счита, че "обитава " периферните региони на Слънчевата система, отбелязва уеб сайтът Реджистър.

Вместо на кафяво джудже, Мелина Тевно се натъква на друго галактическо богатство. Обектът е прекомерно ослепителен и далечен, с цел да дава отговор на характерностите на кафяво джудже. На помощ се притичва екип от астрономи, който прави наблюдения с един от най-големите телескопи в света - обсерваторията "Кек " на Хаваите.

Астрономите откриват на 145 светлинни години в съзвездието Козирог звезда с кодово название LSPM J0207+3331 или накратко J0207, заобиколена от прашни пръстени. Съдейки по температурата й - 5800 градуса Целзий, тя е на към 3 милиарда години и дава отговор на характерностите на бяло джудже.

"Това бяло джудже е толкоз остаряло, че какъвто и развой да е "подхранил " пръстените му, той се е случил преди милиарди години ", написа астрономът Джон Дибис, съавтор на обявата, поместена в сп. "Астрофизикъл джърнъл летърс ".

Обектът J0207 озадачава учените, защото не е всекидневно бяло джудже да резервира пръстените си толкоз дълго време.

Откритието кара експертите да премислят моделите на планетарните системи и също така може да им помогне да научат повече за далечното бъдеще на Слънчевата система.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР