Зооветеринарният комплекс в Пловдив ще потърси осиновител за 50-килограмовия Дого

...
Зооветеринарният комплекс в Пловдив ще потърси осиновител за 50-килограмовия Дого
Коментари Харесай

Умъртвяват дога, нахапал дете в Пловдив, ако не се появи осиновител

Зооветеринарният комплекс в Пловдив ще потърси осиновител за 50-килограмовия Дого Аржентино, който предходната седмица нахапа майка и дете в Крумово. Ако никой не изиска домашния любим, той най-вероятно ще бъде евтаназиран. Това стана ясно през вчерашния ден, откакто притежателят на четириногото Димитър Папазов дал единодушието си пред чиновниците на Приюта за бездомни животни в Пловдив, оповестява „ Марица”.

Полицейското предписание е, че кучетата не могат да останат в приюта. Папазов обаче отказал да ги вземе назад у дома след разигралата се драма с 2-годишната му дъщеричка Цветелина и брачната половинка му Наталия. Мъжът споделил пред чиновниците, че е склонен кучетата му да бъдат евтаназирани.

" За да избегнем това, първо ще им потърсим осиновители ", показа шефът на Оперативна програма " Зооветеринарен комплекс " - Пловдив Георги Божев.

Миналата седмица полицията иззе от вкъщи на Димитър Папазов в Крумово 50-килограмово куче от породата Дого Аржентино и още едно по-малко от типа Джак Ръсел. До това се стигна, откакто дъщеричката и брачната половинка му бяха грубо нахапани. След случилото се момиченцето бе признато с тежки контузии и настанено в Интензивното поделение на УМБАЛ " Св. Георги " в Пловдив. Майката също постъпи в болница поради раните. Жената била влачена из двора от голямото куче, до момента в който се опитвала да го спре и отдели от детето.

Според Димитър, всичко станало за секунди, когато Наталия тръгнала да извежда Цветелина и дребното братче.

Семейството още е в потрес от случилото се. Димитър е безапелационен, че кучето му в никакъв случай не е проявявал експанзия. Семейството постоянно завързвало кучето, когато извеждало децата на открито или очаквали посетители у дома. Във съдбовния ден обаче то било отвързано и се разхождало в двора.

От диалога с Наталия Димитър схванал, че всичко станало за секунди. Кучето се нахвърлило целеустремено към Цветелина. Димитър няма пояснение какво може да го е предизвикало.

„ Жена ми ми описа, че кучето я влачило по земята. Тя бъркала в устата му, с цел да го спре. Молела някой от хората на улицата най-малко да вземе детето, до момента в който тя се мъчела да удържи кучето, само че никой не е оказал помощ, описа Димитър пред " Марица " тогава. Той твърди, че когато се прибрал от работа, сварил пред къщата си най-малко 20 души да гледат.

Димитър няма пояснение за какво кучето е протегнало ръка на детето. Твърди, че Цветелина и четириногото израснали дружно. „ Много я обича. Когато беше дребна, единствено като я видеше, и лягаше в краката и скимтеше от радост”, спомня си Димитър. Обяснява, че за Дого Аржентино се грижи от четири години и половина. Той го взел за домакински любим. Избрал породата, тъй като бил неин почитател, а и тези кучета плашели с типа си.

„ Това куче съм го гледал като човек. Хранил съм го, три пъти съм му спасявал живота”, връща лентата обратно бащата.

След случилото се полицията иззе от вкъщи на Папазови две кучета. Дого Аржентино е едното, а другото - Джак Ръсел. Второто било на брачната половинка на Димитър. Според осведомени със случая то също е взело участие в нападението и хапането. Кучетата са настанени в приюта за бездомни кучета в Пловдив.

Няма повсеместен тест, с който да определим дали едно куче е нападателно, или не, разяснява Георги Божев, запитан дали конфискуваните от Папазови кучета са нападателни, или не. Едно куче можело да отключи нападателно държание, а по-късно още веднъж да се върне в първичното си положение на добродушно и любвеобилно животно. Голямото не се е нахвърляло на служащи от приюта по време на престоя му, само че Божев изясни, че чиновниците му са опитни и подготвени по какъв начин да работят.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР