Зоолози от университета Пардю, САЩ дадоха обяснение Зоолози от университета

...
Зоолози от университета Пардю, САЩ дадоха обяснение Зоолози от университета
Коментари Харесай

Защо котките имат плешиви петна пред ушите?

Зоолози от университета " Пардю ", Съединени американски щати дадоха пояснение
Зоолози от университета " Пардю ", Съединени американски щати, са разкрили за какво домашните котки и някои от дивите им родственици имат присъщи плешиви петна пред ушите, написа порталът Live Science, представен от Българска телеграфна агенция.

Котките са известни със старателното си разчистване, което наподобява изисква непрекъснатото им внимание. Около ушите обаче козината им е по-рядка. Според откривателите това освен е обикновено, само че евентуално даже е от значително значение за еволюцията им.

Учените са открили, че късата четина към ушите разрешава на котките да улавят по-добре ултразвуковите сигнали от плячката си. Освен за домашните котки, сектори с по-редки косми по главата са присъщи за африканските диви котки, оцелотите и рисовете. Същевременно огромните котки като лъвовете, тигрите и ягуарите нямат такава отличителна линия.

Авторите на проучването означават, че до неотдавна учените не са имали визия за повода за съществуването на плешиви петна към ушите на котките. Козината на тези животни играе редица значими функции, както физиологични, по този начин и обществени. Поради тази причина по-голямата част от тялото на котките е покрито от два пласта четина - по-фин, който им обезпечава топлота и по-груб пласт със защитна функционалност. Изключение вършат възглавничките на лапите им, където липсват косми. По-оскъдно е и окосмяването им в перианалната област. Това понижава количеството на събираната нечистотия и влага, което оказва помощ на животните да поддържат чистотата си.

Според новата доктрина изтъняването на козината пред ушите при по-дребните типове котки им оказва помощ да улавят ултразвуковите сигнали от гризачите, които ловуват. Отворените уши оказват помощ на хищниците да чуват по-добре ултразвука и да дефинират източника му.

Тъй като ягуарите, лъвовете и тигрите нормално преследват антилопи, диви прасета и други едри животни, засичането на ултразвукови честоти не е толкоз значимо за оцеляването им, което изяснява неналичието на вариации в дължината на космите по главите им.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР