Зоологическа градина - София да се превърне в размножителен център

...
Зоологическа градина - София да се превърне в размножителен център
Коментари Харесай

Софийският зоопарк става размножителен център за рисове и лешояди

„ Зоологическа градина - София да се трансформира в размножителен център за евроазиатски рисове и брадати лешояди, които след това да се връщат в природата. Това излиза наяве от социална поръчка за 140 хиляди лева за „ Предоставяне на услуги за правене на пакет документи за подготовка на капиталов план за „ Зоологическа градина - София ".

Победителят ще би трябвало да направи проект за развиването на зоологическата градина за 10 г.  и подобен за сбирка, който да включва и проект за размножаване.

Ще се направи и оценка на растителността за цялата територия с повърхност 237 613 кв.м. и 1640 дървета.

Зоологическата градина възнамерява да добави сбирката с екземпляри от типа Брадат лешояд (Gypaetus barbatus), както и да развие профилирана стратегия за размножаване на Евроазиатски рис (Lynx lynx).

Идеята е първо да получим брадати лешояди, които да бъдат включени в сбирката, а след сполучливо размножаване – и в програмата за реинтродукция на типа в българската природа. За обезпечаването на уместно обграждане за брадатият лешояд са планувани към 1200 кв.м повърхност. Планира се структурата да съставлява волиера с към 10 м височина - построена от железни колони, въжета и мрежа. В нея би трябвало да се построи характерен скален масив с ниши за гнездене. " Допълнително предимство е, че за построяването на волиерата може да се употребява действителен рид, който хармонично ще се впише във вътрешното пространство, което ще разреши подовото покритие на волиерата да бъде с естествена почва и трева ", написа в документите на публичната поръчка. Във волиерата могат да бъдат построени 1-2 гнезда - с размери 130/130 см. Трябва да се построи и нужната прилежаща инфраструктура,  просветителна експозиция с интерактивни табели.

Втората значима част е разширението на размножителната територия на Евроазиатски рис (Lynx lynx).  " Амбицията на управлението на Зоологическата градина е да специализира в действия по развъждането и размножаването му и на по-късен стадий и взаимно с ЕАЗА – да бъде основана и специфична стратегия за неговата реинтродукция ", написа в документите. В момента в зоопарка има три екземпляра от типа и ограждението би трябвало да се разшири. Планира се приобщаването на спомагателна повърхност от 1200 кв. м. и построяването на постройка с повърхност от 35 кв. м. Заграждението ще е от здрава железна структура -ограда с покрив, която да се свърже със съществуващия комплекс с въздушен тунел, както и построяването на изкопи, водни уреди, скални, каменни и дървени структури за катерене, както и ниши, пещери и кухини, които да служат за скривалище.

Допълнителната дребна постройка - с три бокса, ще обезпечи развъждането на по-голям брой рисове, в това число – и на вероятно полученото потомство. Теренът, с който зоопаркът разполага е подобаващ терен - добре горист с дървета и шубраци, и доста прилича естествения хабитат на риса.  
 
Евроазиатските рисове са включени в Европейската племенна книга на Европейската асоциация на зоопарковете и аквариумите и тяхното размножаване и брой на популацията им в зоопарковете се следи деликатно и се употребява за опазването и възобновяване на този заплашен в Европа тип. В Червената книга на Република България евроазиатския рис е в категория „ Критично заплашен тип ".

Зоопаркът е и избавителен център за животни и това може да се разшири посредством създаване на нови и реорганизация на налични уреди – подобаващи за настаняване на иззети или бедстващи екземпляри водолюбиви или водоплаващи птици.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР