Зодиакалните знаци се сменят, времето е безпощадно, но волята ни

...
Зодиакалните знаци се сменят, времето е безпощадно, но волята ни
Коментари Харесай

РИБИТЕ са символ на плодоносието, знак на мълчание, посветеност, добролюбие, каприз и гениалност

Зодиакалните знаци се сменят, времето е безпощадно, само че волята ни е по-устойчива от него. Времето е несигурно, само че ние го дефинираме. Затова е казано в окултните учения " Пестете силата, а не времето ". То не може да бъде измерено в цялата еволюция, само че силите, които са формирали съответните учения като духовни талази или като културни коренни духовни раси - те са знайни. И по тази причина имаме силата на първичното схващане, имаме силата на Правдата, силата на Любовта, силата на Мъдростта. Ще ни следват силата на Истината, силата на Свободата. Така че зодиакалният знак има своето законно право да влезе в деяние, а не да се преценява. 

 (Pisces by Malka Tsentsiper)

Следващият зодиакален знак, върху който ще спра вниманието ви е Риби. Както знаете, в символния му знак рибите са две. Значи те в себе си съдържат някаква противоположност - в случай че едната плува наляво, другата плува надясно. Това ни дава съображение да се замислим по какъв начин да се откри тази естетика или да потърсим какво свидетелствува това двойнство. Защото ние сме говорили за единение в раздвояването. Дали и тук, в този знак, е това единение или имаме нещо друго? Трябва да знаете, че двете риби свидетелствуват минало и чертаещо се бъдеще, пресича ги едно настояще. Едната риба плува наляво, а другата - надясно или едната - напред, другата - обратно. Какво е да плува една риба обратно? Това е предишното. А аз ви споделям: Траурът по предишното би трябвало да спре! Една изживяна драматургия в живота на индивида. И точно в зодията на рибите тя е посочена. Това са прощалните моменти, които човечеството би трябвало да се научи да изживява. Тази драматургия със сцената на разлъката би трябвало да изживее всеки. И по този начин освободен, да направи стъпка в това, което го чака - в бъдещето. Това е огромното, което би трябвало да бъде усвоено от нас. И по този начин, когато сме в този зодиакален знак, да знаем да правим една битка против традицията, против статиката, против оня, както го нарекох - непреживян блян по траурното минало. То е минало, което така или другояче можем да разгледаме като траурно, тъй като печал е, когато се прощаваме със своите близки. То не значи отричане, а сбогуване с нещо, с което сме съжителствували, нещо, с което би трябвало да се разделим. Затова споделям траурно минало. Това в действителност има своето съображение: да поспрем, както се споделя, пред бариерите преди да сме минали, и преди плавната вълна да е отнесла част от нашите дни напред, да погледнем това, което сме минали.

Основното, което би трябвало в този зодиакален знак да знаем, това е неговото наличие в особената среда, в която се реализира, без която не може да се развива - водата. А вие знаете, че за мен водата е астралния облик на светлината. Следователно рибите живеят, или ние в този зодиакален цикъл би трябвало да живеем, с една светлина в астрала си. Чрез астралната сила ние изявяваме своята биология. Тя е, която ни държи в живот. Затова, когато свърши резервоарът й у нас, ние просто биологически просъществуваме единствено няколко дни, с помощта на етерния двойник. " Кранчето " на астрала като се завърти, оттова нататък, биологизираме или живеем етерно единствено три дни. И отсам е концепцията за мнимата гибел, когато някои се връщат. Може в тази троица да се завърне астрална сила. А дано кажем и нещо друго - да стане промяна на схващане, да стане промяна на духовна единица.

В астрала ние също по този начин ще срещнем - какво? - своето минало. Там са акашиевите летописи, само че не трябва там да заспиваме. А несъмнено, този зодиакален знак е преносим (не мога да си показва риба, която е неподвижна). Ведно с това Рибата има главно наличие в най-ниското поле от отвесната конструкция на Вселената. Казвам най-ниско не в смисъл на нематериалност, а като полето, което свидетелства за долния свят, тъй като има и един междинен свят, има и един Върховен върховен свят. И ето: светът на водите (светът на Рибата), светът на земята (светът на животинското царство), светът на въздуха (светът на птицата) - на мисленето и Духа. Следователно, в този отвесен дирек, Рибите се намират в царството на водата. Какво значи това? Както споделих - Подвижност. Затова в цикъла ще имаме своята подвижност в астрала, въпреки че към този момент сме минали стадия си на риби като развиване и сме в стадия на индивида. Разбира се, че ще би трябвало да бъдем преносими във всичките си царства. Но това, което ни мие - астралната светлина, ще би трябвало да я употребяваме и тогава да разгърнем това, което те са загатнали - крилете. Всяка риба си има перки, което е удостоверение за вложените криле, по-късно осъществени от птицата. Значи астралът е вероятното изходно поле за летеж, т.е. това е една площадка, от която можем да се възземаме. В същото време Рибите поставят другото начало - началото на зараждащите се бели дробове, само че те още дишат с хриле. Следователно, техният детайл си остава водата, само че в тях е вложена наклонността да се освобождават последователно, с цел да си изградят това, което в света на животното, в света на индивида се назовава бял дроб, дихателен уред. Затова в този цикъл би трябвало да работим във всички дадености - в полето на водата, в полето на земята, в полето на въздуха. 

Двойствеността на Рибите ни демонстрира два разнообразни пътя. Единият, който би трябвало да я заведе в еволюцията до земята и другият, който би трябвало да я изведе към небето, т.е. в другото царство - мозъка. Затова тя е хранена от две разнообразни трапези - на Нептун и на Юпитер. Това са планетите, които покровителстват тази зодия; това са силите, които я стимулират към деяние на царственост, резистентност и на въображение (в така наречен Нептунова загадка, която още участва в нашата земя). Така че тези сили в този зодиакален знак, са присъствени и ние би трябвало да се реализираме, като търсим хармонията. Защото рибите са разграничени, само че символният им знак има една лента в средата, която ги събира. Логично е, че астралът събира мозъка и земята. И това би трябвало в едно действие, което имаме да правим, да създадем - да намерим тази чертичка, която свързва, с цел да се изявим в своето земно съществуване и в своята мисловност. Така че хората, които са в тази зодия, имат в себе си едно предимство. Те могат да преценят какъв брой да престоят на Земята и какъв брой в Небето (не като галактическо овакантяване, а като мисловна дейност). 

Ето за какво в главния детайл, който самичък за себе си носи всичко това, което назоваваме астрална светлина - водата, е почнал животът. Следователно би трябвало да работим в този зодиакален знак с правилото на Живота. А той има своите йерархии - живот като създаване на нашето тяло, живот като угаждане на нашата мисъл, живот като наличие в духовността, живот като реализиране на Божиите правила и Божието обучение. Там - във водата, т. е. там - в астрала зачева съвършенството ни. С какво? С несъгласието (зло и добро); с Ева, която имаше дързостта да вземе ябълката - правилото на познанието. Полярността в Рибата (двете) идва тъкмо когато концепцията за познанието на положително и зло, диаметралността на Дух и Материя са били към този момент познати като изворни начала на нравствен и веществен живот, изхождащ от еднакъв извор на Несвършимото. Полярността би трябвало да се схване в целостта (космичната разумност), а не във формите, в които човек може да я одобри. Защо му е дадена в тези форми? Защото това е, което той в даден стадий на своята подчиненост може да усвои, а предвид на усвояването - това може да приложи. Усвоеното, в случай че не бъде приложено, вие не мотивирате вибрацията за развиване. Защото вятърът може да си отмине и в случай че не оплоди цвета, дървото е без плодове. Така че всяка духовна вълна или всяко религиозно схващане има тази наклонност - оплодителност. И тук Рибите са най-хубавият символен знак. Небе и Земя... и там някъде те плуват. В астрала би трябвало да се потърсим и да изградим това, което е заченато - да създадем дробове за земята и антени за мозъка. Вреченото в Рибата е да носи плода, който би трябвало да разкрие знания за Земята и секрети за Небето. Следователно тя носи доста целеустременост. 

Всичко е станало във водата. Оттам всяка заченка се доусъвършенства и всеки орган загатнат, става към този момент трудолюбив - функционалността му е там поставена. И по тази причина рибите са знак на плодоносието. Плодоносието, тъй като те са цялостни със себераждащото се. Там е вложено всичкото семе и затуй в античните митологии фалосът е бил изобразяван с риба. Виждате по какъв начин са го олицетворявали. Затуй в античните митологии земята е на една огромна скала, която е на гърба на огромния бик, а този бик стои върху огромната риба. Върху нея светът почива. Фактически древногръцкият Атлас стои върху една риба. Кой е светът на Рибата? Астралът. Върху какво е построен целият свят и от кое място стартира? От астрала. Защото видимостта (която ние имаме) би трябвало да има своята основа. И по тази причина (пак в античните митологии) пратена е рибата да донесе градивния материал за индивида - глината. Рибата я донася. И боговете я вършат участник в Сътворението. Това е демиургичната предприемчивост на рибата. 

Много легенди са свързани с рибите. Много по-голяма е пазвата на този зодиакален знак от това, което ще ви кажа. Астрологията ще я намерите във Вавилон, ще я намерите в Асирия, ще я намерите в Египет. Общо взето, тя предшества с хилядолетия нашата цивилизация. Там Тайната просвета е била доста добре владяна и доста прилежно прилагана. В Асиро-Вавилония една от главните богини е била Ищар - богиня на плодородието. Култовият й център е бил град Ниневия - благополучен и прекрасен. А Ниневия безусловно преведено значи " Дом на рибите ". Какво значи това единствено за себе си - че този град е построен под зодиакалния знак на Рибите, щом е " Дом на рибите ". И там всеки е имал опцията да бъде сит обилно, тъй като самият град е бил под покровителството на астралните сили. Те са били доста действителни тогава, тъй като опцията даже пробно да ги показват (както в този момент е неотложно - позитивната просвета желае удостоверение с експеримент) е била по този начин елементарно прилагана от отдадените маги на тези науки. Така че Ниневия безусловно е " Дом на рибата ", както рожденият град на Христос безусловно значи " Дом на хляба ". И той - Витлеем, в действителност даде хляба, хляба освен на причастието, а хляба на една нова вяра. И нищо не е вън от духовната характерност на един град, на една страна, на една персона. Името на една персона е кълн за предопределение и реализиране. Така е и за всяко населено място. 

И вървейки по този начин, ще забележим рибата във всички митологии като израз на сакралност (знаете за човека-риба...). Тя е била и първият символен знак на християните (катакомбите са цялостни с рибния знак). При преместването на познания посред християнските общности (когато са имали дълбокия си незаконен живот) единственият правилен знак за доверителност е рибата - " Ихтис ". " Ихтис " на старогръцки значи Иисус Христос, Божий Син, Спасител. " Ихти " е била паролната, символната, знайната белязана дума за довереност, с която те са кореспондирали, т.е. рибата или рибите. Така би трябвало да приемем действието на рибата, влезнала като символен знак в зодиакалността. Това демонстрира, че доста преди Християнството, още в най-далечните познати оставени знаци на известни религии, ни се свидетелства, че тя е символен и сакрален знак. Вземете да вземем за пример в " Талмуда ". Там самата дума " избавител ", която по тяхному е " даг ", безусловно значи риба. Така че всичко, каквото могат те да обозначат с това създание, е изразявало един тайнствен и сакрален извор на живот. Това е било ихтисът - рибата. С рибата си служи Християнството в своята освен паролна активност, а и в своите сакрални, бих споделил, тайнства. Знаете, че с пет хляба и две риби Христос нахранил 5000 души. Ето по какъв начин астралът е силата за нашето битие; нашата телесна мощ идва от астралната сила. И несъмнено, когато им дава една астрална софра, те ще бъдат наситени. Всеки атом от астралната сила е задоволителен да насити хиляди хора и мисля, че фигурата е превъзходно казана. Взаимността сред действителния самун (духовната храна с петицата, която е другарство и метаморфоза) и рибата (астралната сила с двойката) е едно от най-великите съчетания - преобрази в Христовото служение и Християнската вяра. Затова Той им сервира 5 хляба и 2 риби. Разбира се, този зодиакален знак на двете риби не е произтекъл от това, тъй като астрологията предшества Християнството. Но може би огромното познание на Учителя е дало съображение да каже, че им дава 2 риби и 5 хляба. 

Всеки зодиакален знак пада под опеката и самия той влияе върху съответни планети, и по този начин си сътрудничат. Взаимността на зодиакалния знак със съответните планети е нещо, което можем да назовем реципрочност сред тяло и душа. Енергиите на планетите и на зодиакалния знак, и персоналното ни наличие основават това, което назоваваме усвоено, приложно и отговорно осветено деяние. В такава реципрочност са Рибите и Юпитер, Рибите и Нептун. Юпитер показва разнообразни трендове в живота и на други зодиаци. Макар да показва разнообразни трендове, когато е в разнообразни зодиакални знаци, в целокупност постоянно ще има една своя приета работа или деяние, една публична дреха. Това е управителното начало, това е жизнерадостта, великодушието, праведноста, добротата, това е една обич към природата. Животът като астралност е един родител на природата и не може да няма най-много този зодиакален знак едно благоволение към света, който го заобикаля, света който е неговата същинска среда. Но ще кажем - той по-скоро има осезанието, само че няма съзнанието за този контакт. Това, което основава битието посредством другите си йерархии на чувство и реализиране на живота има своего рода схващане. Съзнанието на зодиакалния знак Риби, сетивото за света - това е обонянието, това е осезанието. С това те се ориентират. Може би затуй имат някои риби своите антени, своите мустаци (така в случай че мога да се изразя), тъй като безусловно споделят за сома, че има мустаци. Но ведно с това Рибите носят и интуицията, а имат като отричане надменност, имат несдържаност. И вие доста добре знаете, че една огромна част от рибите в действителност са много жестоки. Жестокост, която съхранява обаче. Трябва да разбираме това нещо. Когато приказваме за една акула, че е жестока, ние би трябвало да й предоставим правото за самоотбрана и живот. Това е качество, което Юпитер им придава, тъй като той би трябвало в своето милосърдие да ги отбрани в правото им на живот. Следователно тази планета ги храни с такава духовна сила, която можем да назовем обич към природата. Но любовта към природата, когато е нарушена от мисълта, тогава природата има право да реагира като несдържаност или възмущение. Това може би не го съзираме със зрението си, а установяваме жестокости от страна на съответното животно. 

Рибата крие също по този начин едно качество, което се назовава честолюбие; едно качество, което се назовава суетност; едно качество, което се назовава нарцисизъм - това са наши характерности. Защото в случай че кажем, че разкрасата, хубостта на червеноперките е израз на суетливост, тя е, тъй като природата желае да ни ги показа все по-съвършени в естетическото ни чувство, с цел да не ги унищожаваме. И вие знаете приказката за рибката, която приказва точно за милосърдие - в случай че я пуснете, тя ще извърши за вас едно огромно дело, тя ще ви даде една огромна любов. Тя ще ви върне двойно от това, което можете да вземете от нея. И знаете за бисера, който носи в себе си, стига да бъде пусната. Вижте по какъв начин е вложен един от най-великите закони на еволюцията - законът за оцеляването. Обещанието, което дава против това да оцелее, е да даде берекет на този, които е показал милосърдие към нея. Значи още из дълбините на океана стартират да класят добродетели, може да ги назовем инстинкти, както желаете, само че класят добродетели на живота, който свидетелстват за Сътворителя си. И един от най-безспорните и най-богатите изрази на тази полезност, на тези добродетели е, че Рибата свидетелства за Възкресението. Тя съхранява атома на възраждането, атома на Възкресението. Рибата е символен знак на гроба на земята - тя е символен знак с утробата си, която свидетелства като илюстрация за гроб. Христос си служи с рибата за съпоставяне, когато Го питат за Възкресението. Той споделя: " Както Йона беше в утробата китова три дни и три нощи, така и Син Човеческий ще бъде в сърцето на земята три дни и три нощи " (Матея 12: 40). Тези три дни в гроба, в ковчега на безмълвие с посвещението ще ги намерите във всички храмове на посвещение, най-много в египетските. Ето още веднъж тази тройка, в която може да се върне астралната сила, когато умишлено поставят иницииращият се в ковчега на мълчанието за астрално наличие. Три дни го поставят в ковчега, с цел да може да изживее това, което назоваваме сънна гибел. Три дни в утробата на рибата, на кита, оракул Йона прекарва; три дни Христос в утробата на земята прекарва; три дни иницииращият се в ковчега на спящите и посвещаваният в пирамидите прекарват. След тези три дни вратите се отварят - оракул Йона излиза от утробата на кита, Христос възкръсва, инициираният потегля. Ведно с тази загадка на Възкресението три дни е и великото значение на рибата - три дни безмълвие. Рибата е знак на безмълвие. Хората доста опростено споделят " мълчи като риба ". Значи взет е знакът, с цел да се отбелязя едно държание, което в същината си крие една велика добродетел - това е мълчанието три дни. Три дни, с цел да бъде подготвен, с цел да бъде заведен инициираният пред статуята на Изида, Йона да излезе да пророкува, а Христос да каже, че е възкръснал и да посети Своите Си. Това е в тяхното съществуване. 

Зодиакалният знак Риби е и под въздействието на Нептун. Това е далечната планета с по-особени въздействия върху по-другия слой от нашите благоприятни условия. Това е към този момент медиумството, това е ясновидството, а от другата страна - капризът, пиянството, битката сред контрастите. Виждате каква диаграма: бодрост духовна (медиумство, ясновидство) и пиене. Контрасти! Те не се отхвърлят и една огромна част от хората, когато по йерархията на посвещението си, по подготовката на вътрешното си пробуждане и асимилиране на известни добродетели не получат тези блага, прибягват към пиянството, което омаломощава физиката и дава на етерния двойник по-пряко наличие, по-близко изявяване от време на време и на нисшите астрални полета. Така че когато е изработен този извод, в действителност диаметралността е напълно вярна. 

Това е Риби. Мълчание, посветеност, каприз, конфликтност, обич към природата, добролюбие, тъй като така или другояче те се хранят от астрала. Основното, което рибата като зодиакален знак носи, това е " Аз се надявам! ", а не " Аз съм уверен! ". Не е както Козирога, когато знае, че ще изкачи пътя. Не! " Аз се надявам! " - и по тази причина от време на време имат изригвания, от време на време имат ледна дреха. " Аз се надявам! " - надяват се на добрина и освен това им липсва самодеятелност. Значи какво би трябвало да прави човек, който попада в този зодиакален знак? Да работи върху личността си, да надделее подозрението си и да извика разпоредителност, която му дава и самодеятелност. Затова при тях има прекалено много свенливост и известна плашливост. Трябва да се работи. Колкото и да е могъщ, зодиакалният знак е победим. Факт е, че в едно бъдеще човек може да се роди в различен зодиакален знак, тъй като би трябвало да се построи във всичкото. Той би трябвало да стане отдаден и в който и зодиакален знак да пристигна, не знакът да въздейства върху неговата душeвност и живот, а просто да му е несъмнено единствено в кое време какво би трябвало да свърши.
Щастливият ден на Рибите е понеделник - ден на безплътните духове. Както споделих, споменът за предишното е доста годен, само че това по никакъв начин не значи, че другата тяхна половинка няма да пътува към предназначението. Липсата на увереност ще бъде подкрепена в кръга, в който се живее. Това пък, че те ще принадлежат с едно снизхождение на Юпитер, с цел да надмогнат себеограничеността си посредством себеинициативността си, е една нужда да живеят в групова нематериалност. И тогава, когато имат задоволително към този момент дадености (медиумизъм, ясновидство) да ги приложат, с цел да победят Юпитер, когато ги е лишил от самодеятелност. Ето една дребна премия, с която могат да добият обществен и персонален кураж за духовна храброст. 

Един от аспектите на този зодиакален знак под властта на Нептун е гениалността. Това би трябвало да е задоволително, с цел да се лишат от неналичието на самодеятелност. Но все пак в едно приглушено примирение могат да бъдат видяни техните гениалности. Когато не се упражни задоволително овладяно въображението, то може да премине в маниакалност. 

Техният прекрасен драгоценен камък - това е сапфирът, който е знак на непорочие. Значи те носят една линия от тези, които са минали през монашество - целомъдрието. 

Изображение (заглавно): watercolormisfit.com

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР