Знаете за непорочното зачатие, учениците, разпятието и възкресението, но има

...
Знаете за непорочното зачатие, учениците, разпятието и възкресението, но има
Коментари Харесай

5 от най-големите мистерии от живота на Исус Христос

Знаете за непорочното зачатие, учениците, разпятието и възкресението, само че има някои аспекти от историята на Исус, които са останали дразнещо двусмислени, загадъчни и мистериозни през хилядолетията...

1. Изгубените години

Библията е ясна по отношение на събитията на раждането на Христос и неговия интервал като преподавател и създател на чудеса. Но не споделя безусловно нищо за годините сред тях. Последният път, когато виждаме младия Исус в Новия завет, е когато е на 12 години. След това внезапно, той е на към 30 и стартира учението си.

Което повдига въпроса, какво тъкмо прави Исус в годините сред това? Най-вероятният (и минимум сензационният) отговор е, че той просто е работил като дърводелец дружно със своя баща Йосиф. Наистина, пасажи в Библията категорично се отнасят до това, че хората са озадачени, че един елементарен „ наследник на дърводелец “ проявява чудодейни сили.

Но някои много по-цветисти теории за годините на образуване на Христос са се появили през вековете. Едната е, че е пътувал до Индия, изследвал е Хималаите и даже е изучавал индуизма и будизма. Друг е, че той е пристигнал във Англия в компанията на богат настойник (и предстоящ последовател), Йосиф от Ариматея.

Подобни сюжети изрично се отхвърлят от сериозните историци и може да се твърди, че в случай че нещо значимо се е случило през тези години, то е щяло да бъде разказано в Библията. Не можете да не се чудите обаче...

2. Семейното състояние на Исус

От Библията знаем, че Исус е имал майка, (земен) татко и куп полубратя и сестри. Но имал ли е жена? Няма нищо в каноничните трудове, което да го подсказва, само че това не е попречило на генерации читатели да размишляват върху въпроса.

Основният претендент за допустима брачна половинка постоянно е била Мария Магдалена, една от най-преданите фенки на Исус. В края на краищата тя е участвала на неговото разтягане и заравяне, тя е първият човек, който е посетил след възкресението си, и е упомената повече пъти в евангелията от който и да било от апостолите.

Книги като " Светата кръв ", " Светият Граал " и " Шифърът на Да Винчи " разпространяваха теорията, че Мария е била тайната брачна половинка на Исус, до момента в който през 2012 година светът беше разтресен от вест за древно парче папирус с думите  „ Исус им сподели: „ Моята съпруга "  .

Първоначално считан за част от апокрифно евангелие, фрагментът в този момент се счита за интелигентен фалшификат, само че спекулациите към персоналния живот на Исус евентуално ще продължат, до момента в който се чете Библията.

3. Истинският кръст

Реликвите постоянно са били голяма прелест за християнските поклонници и малко са толкоз почитани, колкото „ същинския кръст “ – самото дърво, върху което Христос страда и умира.

Според истинското кръстосано поверие, този уважаван обект е бил преоткрит в Йерусалим през 4 век, откакто Света Елена, майката на римския император Константин Велики, наредила езически храм в Йерусалим да бъде съборен и земята под него разкопана. След този миг хипотетичните фрагменти от същинския кръст се появяват на всички места – те са били носени в борба, гордо излагани на показ в специфични контейнери, известни като реликварии, и даже носени като бижута.

Както теологът от 16-ти век Джон Калвин иронично сподели:  „ Ако всички части, които могат да бъдат открити, бъдат събрани дружно, те биха създали огромен корабен товар “.

Докато достоверността на същинските фрагменти от кръст постоянно ще бъде открита за спор, тяхната прелест е толкоз мощна, колкото постоянно, като папата даже подарява на крал Чарлз III някои елементи за коронацията му.

4. Появата на Исус

Емблематичният облик на Исус, светлокож, космат мъж с дълга вълниста коса, не идва от евангелията, които не дават никаква визия за външния тип на Христос. Наистина, най-ранните изображения на Исус в изкуството постоянно го демонстрират като безпрепятствено избръснат с къса коса и „ общоприетият “ външен тип на Христос постепенно се развива в продължение на няколко века.

Точно след началото на новото хилядолетие екип, управителен от Ричард Нийв – специалист по правосъдна лицева реорганизация – предприе по-научен метод към главоблъсканицата. Използвайки културни и археологически данни, в това число семитски черепи от 1-ви век, те съумяха да възстановят по какъв начин би изглеждал типичният човек от това време и място.

Полученият облик на наедрял мъж, с маслинена кожа с необятно лице и издаден нос е надалеч от стереотипните изображения в западното изкуство и филми. Но истината е, че по какъв начин в действителност е изглеждал същинският Исус е въпрос, на който никой в никакъв случай няма да може да отговори.

5. Светият Граал

Предметът, прочут като „ Граалът “, първоначално е бил паница за сервиране, която се появява в феодален разказ на Артур. Но думата по-късно става синоним на чашата на Исус на Тайната вечеря, която Йосиф от Ариматея по-късно употребява, с цел да улови капки кръв на Христос при разпятието.

Самата Библия не придава особено значение на съда за пиянство. Споменава се от писателите на евангелията в разказите за Тайната вечеря и това е краят. Със сигурност няма догатки, че съдът може да дава специфични сили като безконечен живот, а цялата история за Йосиф от Ариматея за улавянето на кръвта в действителност е измислена от феодален френски стихотворец на име Робърт де Борон.

Докато легендата за Граала може дефинитивно да бъде проследена до творби на рицарската литература, чашата на Христос в никакъв случай не е преставала да бъде обект на благоговение и обаяние както измежду вярващите, по този начин и измежду невярващите, като даже прословутия нацист Хайнрих Химлер напразно се е опитвал да я открие през 1940 г.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР