Знаете ли за Гранд Каньон в САЩ, разположен на река

...
Знаете ли за Гранд Каньон в САЩ, разположен на река
Коментари Харесай

На Харон има гигантски каньон!

Знаете ли за Гранд Каньон в Съединени американски щати, ситуиран на река Колорадо? Били ли сте там? Колкото и да е величествен, този огромен каньон не може да се съпостави с новооткрития каньон на Харон, най-голямата луна на Плутон.

Горната фотография бе снимана от автоматизираната междупланетна станция “Ню Хърайзънс ” на 14 юли 2015 година, броени часове преди огромното сплотяване на станцията с Плутон. Макар и сниман преди близо година, “Ню Хърайзънс ” продължава да изпраща детайлни фотоси и научни данни от момента на сближението до ден сегашен и ще отнеме още доста време да бъдат подробно оценени. В дясната част на Харон на фотографията ще видите каньона, който носи неофициалното име Argo Chasma. Учените считат, че този каньон е дълъг цели 700 километра. А Гранд Каньон в Съединени американски щати е дълъг едвам 450 километра!

Снимката е снимана под извънредно благополучен ъгъл. Поради това при северния завършек на каньона може да бъде измерена и неговата дълбочина. На базата на тази, а и на някои други фотоси, учените, работещи по плана “Ню Хърайзънс ” считат, че Argo Chasma е бездънен 9 километра – най-малко пет пъти по-дълбок от Гранд Каньон. По протежението на харонския каньон има и отвесни скали, които биха могли да съперничат на скалите Верона на луната Миранда на Уран, най-високите стръмни скали, известни до този миг в Слънчевата система.

Инфо: НАСА

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР