Знаете ли, че всеки български ученик има право да посети

...
Знаете ли, че всеки български ученик има право да посети
Коментари Харесай

Хаосът при ученическите лагери - корупция или безхаберие

Знаете ли, че всеки български възпитаник има право да посети безвъзмезден лагер в бази на " Ученически отдих и спорт " против 18 лв. дневно? Ако не, грешката не е във вашия тв приемник. Дружеството от дълги години съществува в сянката на комфортната безконтролност и никой, даже принципалът му - МОН, не знае какъв брой от базите му действат действително, нито по какъв начин работят те. Затова повечето тънат в съсипия, а дребното останали западат заради неприятно стопанисване. Наскоро част от порочните практики там бяха осветени от служебния министър на образованието проф. Николай Денков - негов 4-месечен одит откри, че сдружението е източило 8 млн. лева за близо 293 000 фиктивни почивки на младежи, които са " летували " даже в нефункциониращи бази в Албена, Кранево и Балчик. Докладът към този момент е в прокуратурата, но въпросите ще понесе ли някой отговорност и ще стартира ли въпреки всичко сдружение да работи дейно, остават без отговори. Продължават да мълчат и от " Ученически отдих и спорт " - шефът му Емануил Райчев, получавал 10 000 месечна заплата, по този начин и не е коментирал по същество одита на МОН, както даде обещание, а към този момент 2 седмици отказва да отговори и на въпросите на " Сега ".

 

Тука има, тука няма - какъв брой са настоящите училищен лагери

 

" Ученически отдих и спорт "  ЕАД е комерсиално сдружение със 100% държавно присъединяване, под шапката на МОН. Основната му работа е да стопанисва предоставените му държавни бази и спортни уреди и да провежда в тях детски и училищен лагери. Конкретните условия за броя ученици, които би трябвало да приеме на година, сумата, която ще получи от министерството за задачата и така нататък, се уреждат в контракт сред сдружението и МОН. Последният подобен е от 2018 година и обгръща 3 година - от юли 2019 до юли 2022 година, дават отговор от МОН. Съгласно него и последвал анекс от юни 2020 година, държавната фирма се задължава да осигури отдих на най-малко 48 258 възпитаници (около 16 000 годишно) и да осъществя не по-малко от 482 598 настанявания в поне 30 почивни бази. Договорената единична цена на настаняване е 30.46 лева. на ден, т.е. това е дневната дотация на ученик от МОН, а децата доплащат по-малки суми - 18 лева за цялостен интернат, 12 лева за полупансион и 6 лева за нощувка със закуска. Общо за последните 5 година - от септември 2016 година до септември 2021 година - МОН е отпуснало на УОС към 20.6 млн. лева - по първия контракт от 2015 година - 9.5 млн.лв., а по втория от 2018 година - 11.1 млн.лв.

Оказва се обаче, че никой не знае с какъв брой тъкмо бази разполага компанията (освен самото й ръководство, което явно не счита, че дължи доклад някому). От служебния екип на МОН изясняват, че дружеството е записано през януари 2005 година със 165 държавни парцела (156 бази, 3 административни здания, 3 складови бази, 2 гаражни пространства и 1 апартамент). Но информация, предоставена от изпълнителния шеф, показвала, че все още в неговия капитал влизат 145 почивни бази. Какво е станало с останалите 20, сега информация няма, само че евентуално част от  тях са били апротирани при скандалните покупко-продажби за апорти на училищен лагери в смесени сдружения през 2005 година От МОН прецизират, че от всички имоти само 59 почивни бази са били в положение, позволяващо да бъдат употребявани за почивки. " Какви са аргументите, заради които съответна база е затворена, може да отговори само „ Ученически отдих ", дават отговор от екипа на министър Николай Денков.

Енигма е и какъв брой бази действат действително. От изявление на шефа му Емануил Райчев през 2018 година научаваме, че от 160-те бази, които стопанисва сдружението (базите изненадващо се оказват 160!), действително работят едвам 30. " Ние резервираме базите, към които има интерес. Общият потенциал, с който разполагаме, е към 1900 на море и 700 на планина ", споделя той пред БНР. За останалите 130 бази твърди, че " има благосклонност на министерството да бъдат отдавани чартърен в някакви рационални параметри, само че това е относително тежка процедура и ще отнеме време ". 

От уеб страницата на сдружението пък разбираме, че то разполага с 9 бази на Северното Черноморие, 7 - на Южното, 3 - в Рило-Родопския масив, 4 - в Старопланинския, и по един в Централен и Югозападен район, т.е. базите са намалели до 25? От " Инициативата да върнем ученическите лагери на децата " пък настояват, че сега едва ли има и 20 бази, които са годни за приложимост.

 

Глас в пустиня

 

Преди 3 г. група запалянковци отпред с Ивайло Шопски, основател на първото пътуващо читалище „ Бащино огнище “, поставят ребром въпроса за неефективно работещите ученически бази. Тяхната самодейност " Да върнем ученическите лагери на децата ", настояваща за нов регламент за ученическите бази и гражданско присъединяване в ръководството им, е подкрепена от над 5000 души и е разгледана в парламентарната комисия по обучение през април 2018 година Пред депутатите Шопски споделя за разнообразни нарушавания - за надписване на нощувки, за скрити фактури за хиляди левове, заблуждаващи МОН, за прилагане на базите като частни хотели, за рискови връзки на шефовете с компании за храна и така нататък

Информацията му е от първа ръка - Шопски е бил шеф на една от почивните бази в Рила -  " Шумнатица ". Като подобен, той подарява заплатите си за обновяването й и ползва напълно нова идея за ученическите почивки - интензивно разпространява базата измежду учебни заведения, обновява я с доброволци, основава оранжерия, зоокът, музей, параклис, доказвайки, че от тази активност може да се печели. Концепциите му за развиване на сдружението обаче, както и многочислените сигнали до управлението за нередности, никак не се нравят на управлението.  " Лично бях притискан да давам погрешни информации и да надписвам повече нощувки от фактически осъществените, само че нямаше по какъв начин да се съглася ", изяснява той пред " Сега ". Шопски споделя, че когато сдружението е било под управлението на Цветелина Николова, е виждал известна воля за смяна. След като тя е отстранена от поста си обаче, тази воля изчезва. " Няколко месеца се пробвах да въздействам от вътрешната страна - посредством писма, сигнали, образци, тактики. Бил съм в над 20 бази - изготвил съм проект за обновяването им, не е необходим разкош, а естествени битови условия. Те обаче се тикат към съсипия за да се продадат. Видях, че процесът на разпад е прекомерно мощен и че не мога да трансформира системата от вътрешната страна ", изяснява той претекстовете си да напусне поста.

Затова продължава да се бори за идеята извън - с въпросната гражданска самодейност. Уви, сигналите му потъват и в комисията по образованието - на въпросното съвещание през 2018 година депутатите неглижират разказите му, даже показват отвращение от прочувственото му изявление. Единствено депутатът от Българска социалистическа партия Ирена Анастасова показва изненада по какъв начин е допустимо МОН да не знае какво се случва в подопечното му сдружението и да няма механизми за надзор. Всички останали или кардинално се съгласяват с красивата режисура, че е добре базите да се развиват, или - както прави тогавашният зам.-министър Деница Сачева, контраатакуват. Изнервена от обвиняванията на Шопски, тя призовава да се резервира положителния, рационален звук. " Разговорите с презумпцията, че държавна институция ще даде подправени документи на парламентарна комисия, са неуместни за здравия разсъдък за 21 век ", възмущава се тя на опасенията на Шопски, че " Ученически отдих и спорт " може да даде подправени документи на комисията, каквито практики той твърди, че е виждал в сдружението. Но последният одит на МОН я опровергава.

Сачева въпреки всичко дава обещание да сътвори работната група в МОН, която да разиска предложенията на гражданската самодейност. Но отбелязва, че би трябвало да се намерения дали възраждането на " тези 115 бази е оправдано и належащо ", защото означава инвестиции, и " дали към този момент няма други съществуващи благоприятни условия за реализиране на този тип обществена политика ", още повече че сдружението е в положение да отговори на не повече от 2% до 3% от интереса на училищата за почивки.

Самата работна група в МОН рапортува пред просветния министър за куп признати решения - " Ученически отдих и спорт " следва да създаде рамкова програма за образуване на занимания на учениците, да изследва опциите за подписване на контракти с компании, предлагащи аниматорска активност, да огради базите си терен и защита, да популяризира дейността си по всички информационни канали, да проучва наличната материална база и да разиска опциите за отделяне на хотелска част за фамилен отдих в тях и т.н.  " Приетите решения са изпратени за осъществяване на изпълнителния шеф на УОС ЕАД с писмо от 17.01.2019 година ", изясняват от МОН. Дали всичко това е изпълнено, можем единствено да гадаем. 

 

Контрол, едвам не е без никак

 

Както постоянно, основен се оказва въпросът за контрола. Според контракта сред МОН и УОС сдружението би трябвало всяка година да се регистрира на МОН, като дава справки за броя осъществени нощувки за възпитаници (с имената им и дата на раждане), които МОН субсидира. С анекса от юни 2020 година обаче, неразбираемо за какво, дружеството е било освободено от задължението да представя годишни доклади (такъв е необходим единствено в края на контракта - през 2022 г.). 

Пред депутатите Сачева изяснява, че " Ученически спорт и спорт " е еднолично комерсиално сдружение с държавно присъединяване и пълномощията на министъра се лимитират единствено в избирането и освобождението на членовете на Съвета на шефовете, които от своя страна дават отговор за оперативното управление. Логично е обаче, откакто МОН заплаща, да може да управлява дали парите на данъкоплатците се изразходват дейно. Механизми за надзор явно има, само че наподобява те не са били прилагани.

Според контракта просветният министър да вземем за пример е определил длъжностни лица, които правят настояща инспекция на броя на настаняванията, отразен в онлайн системата на УОС (), като данните от тази система се съпоставят с данните в месечните фактури и справките към тях, подадени от сдружението. " Проверката е документална и регистрира единствено това, което УОС регистрира в онлайн системата във връзка с броя сбъднат отдих в съответните бази на УОС ЕАД за съответния месец, защото функционалностите на онлайн системата на сдружението разрешава единствено такава инспекция ", споделят от МОН. 

Според Шопски обаче е обикновено да се направи същинска инспекция, която да откри дали подадените данни от " Ученически отдих " дават отговор на истината. " Обаждате се на фамилията, чието дете е почивало в база на сдружението, и питате за какъв брой нощувки е било там. Могат да се ревизират транспортните компании, командировъчните им листове и така нататък Варианти има, стига да има воля ", споделя той. Освен настоящия надзор на бройките настанявания, Законът за финансово ръководство и надзор в обществения бранш планува опция за следващ надзор, който се реализира от Звеното за вътрешен одит в МОН, изясняват още от МОН. Още повече че за проблемите в работата на " Ученически отдих и спорт " се знае от години. Различни одити на министерството откриват нередности от друг темперамент, като от 2006 година насам са осъществени общо 16 одита на компанията. По-съществени нарушавания са установени в отчет от 2014 година, където е открито, че е позволено " изплащането на показани от сдружението неточни бройки допълнително при отчитането на почивали деца ". " МОН е изплатило на сдружението 2.8 млн. лева. в повече. Сумата е възобновена на МОН посредством приспадане на месечните вноски, дължими по подписания нов тригодишен контракт ", показват от там. Одиторите установяват в предходни отчети несъответствия в размера на изплатените хонорари по договорите за ръководство на изпълнителния шеф и на членовете на Съвета на шефовете. 

Многобройни са сигналите и на Ивайло Шопски до редица институции - Управителния съвет на " Ученически отдих ", МОН в лицето персонално на тогавашния министър Красимир Вълчев, икономическа полиция, омбудсмана и така нататък Реални дейности по тях обаче няма и едвам при идването на служебния кабинет проблемите стигнаха до прокуратурата. Факт е, че няма по какъв начин порочните практики в сдружението да са се случвали без застъпничество от най-високо равнище. След като МОН огласи резултатите от одита си, от сдружението отхвърлиха обвиняванията, обявиха, че министър Денков " евентуално е измамен, въпреки и неумишлено ", и провидяха политическа поръчка. Досега обаче не са опровергали нито една от констатациите.

 

НА ЗАГУБА

В годишния отчет за активността на УОС за 2020 г. написа, че компанията стопанисва 164 бази за отдих, от които работещи са единствено 30. Към края на 2020 година в акционерния му капитал има 22.9 млн. лева В сдружението работят 116 души на трудов контракт, 4 от които са с контракти за ръководство - това са 4-мата души от Съвета на шефовете. През 2020 година то е осъществило доходи от 4.8 млн. лева, а разноските му са 5.3 млн. лева, 36% от които са за личния състав. Загубите му са 440 хил лева, през 2019 година те са възлизали на 3.7 млн. лева.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР