Знаете ли, че според последни изследвания умът на човек, попаднал

...
Знаете ли, че според последни изследвания умът на човек, попаднал
Коментари Харесай

Най-красивите градини на Европа

Знаете ли, че съгласно последни проучвания мозъкът на човек, попаднал в плен на зелената магия, може да изпадне в положение на медитация.

А в този момент си представете, че се намирате измежду омагьосващото благовоние и неописуемо величие на голяма живописна градина. Въздухът е огласян от мелодии на пойни птички, и накъдето и да се обърнете – приказност от приказни цветове, изящни скулптури и чудно красиви фонтани. Едно в действителност изумително, вълшебно място, от което не желаете да си тръгнете. Грабващо, удивляващо, очароващо, вдъхновяващо. Толкова близо... до съвършенството. Оазис на естетика и безвремие.

Защо ли ви споделяме всичко това? Днес е Европейският ден на парковете и градините. По този мотив ще ви пренесем, въпреки и единствено образно, в смайващото величие на седем от най-красивите градини на Европа – едни от най-пленителните оазиси, основани от човешкия талант.

1. Градините на Версай в Париж, Франция
 

A post shared by (@kerinapharr) on Dec 23, 2017 at 10:31am PST
 

A post shared by (@sonacunaveprova) on May 21, 2018 at 5:48am PDT
 

A post shared by (@ashbeartravels) on Apr 12, 2018 at 6:01am PDT

Историческите градини на двореца Версай са измежду най-впечатляващите в цяла Европа. На мястото на ловния павилион на предшественика си, Кралят – Слънце Луи XIV издига луксозен замък, а към него основава едни от най-великолепните градини. Посетителите могат да прекарват дни наред в тях, наслаждавайки се на цветя, фонтани, виещи се пътеки и живописни гледки. 

2. Градините Мирабел в Залцбург, Австрия
 

A post shared by (@danelmeow) on Jul 20, 2016 at 8:39am PDT
 
on Sep 14, 2016 at 1:41pm PDT
 

A post shared by (@cp_deb) on Oct 18, 2016 at 7:05pm PDT
 

A post shared by (@13_yousuke) on Oct 13, 2016 at 11:55am PDT

Друга класическа европейска градина в духа на Версай и Тюйлери е тази към двореца Мирабел, издигнат от принц-архиепископ Волф Дитрих декор Ротенау през 1606 година Красиви статуи, фонтани, цветни насаждения, каменни джуджета и мраморни митични същества посрещат посетителите и оставят паметен спомен у всеки от тях. 

3. Градината на Клод Моне в Живерни, Франция
 

A post shared by (@brankicazilovic) on May 21, 2018 at 5:33am PDT
 

A post shared by (@1putts) on May 4, 2017 at 8:11am PDT

Едно от най-обаятелните кътчета, съчетало в себе си и величието на природата, и гения на художника, е прикрито в едно малко френско градче, покрай Вернон. Френският импресионист Клод Моне е живял в него в продължение на 43 години дружно със фамилията си и е сътворил едно неземно кътче – знамение. 100 хиляди растения изпълват въздуха с безчет цветове и благоухания. Апропо, градината на светлината, както някои я назовават, е основана единствено за 6 месеца. 

4. Градините на Август, о. Капри, Италия
 

A post shared by (@_graziagraziella) on May 22, 2018 at 6:30am PDT
 

A post shared by (@adivoica) on May 22, 2018 at 3:47am PDT
 
on May 13, 2018 at 7:50am PDT

Една от главните забележителности в Капри са изумяващите със своята хубост Градини на Август. Те съставляват дребен парк с извънредно богата растителност, който предлага прелестни панорами над лазурно синьото море. Градините са ситуирани терасовидно и това прави гледките още по-атрактивни, вълнуващи и живописни. 

5. Градините на Вайкерсхайм в Баден-Вюртемберг, Германия
 

A post shared by (@athanasia65) on Apr 2, 2018 at 3:18am PDT
 

A post shared by (@luftblick) on May 3, 2016 at 12:56am PDT
 
on May 21, 2015 at 6:49am PDT

Разкошната барокова градина на замъка Вайкерсхайм е „ охранявана “ от над 50 скулптури. Намира се в едноименния немски град, ситуиран в провинция Баден-Вюртемберг. Създадена е през 1708 година за граф Карл Людвиг декор Хоенлое. Оранжерията е върховият миг в градините на комплекса Вайкерсхайм. Днес тя е обичано място за доста сватбени тържества и концерти, както и огромни празници.

6. Градините на Баталя, Португалия



Снимка: Pixabay

Скрит измежду зеленина Кралският манастир в Баталя обкръжава геометрично проектираната градина във вътрешния му двор. Манастирът е издигнат по разпореждане на крал Джон Първи. Недалеч от него могат да се следят и седем дребни параклиса, които са издигнати, с цел да се пазят в тях гробниците на първите царе от династията Авис.

7. Градините на Венария в Торино, Италия
 

A post shared by (@lavenariareale) on Apr 13, 2018 at 5:30am PDT
 

A post shared by (@lavenariareale) on Feb 1, 2018 at 5:30am PST
 

A post shared by (@lavenariareale) on Nov 26, 2017 at 5:30am PST

Разположен покрай Торино, в красива котловина в италианския район Пиемонт, кралският замък Венария е измежду най-големите резиденции на Савойската династия – една от най-известните семейства, управлявали през мрачните години на Средновековието. Дворецът и неговите градини са образец за примерен бароков жанр с всички присъщи за него белези. Акцентът е подложен върху смелото струпване на разнообразни размери, колони, колонади, куполи. Изключителното за бароковата архитектура са огромните пространства, огромните размери, величествеността на фасадите, на интериора, на скулптурите, които имат за цел да подчертаят могъществото на монархията, на властта на аристокрацията през тъмните епохи.Градините на кралския замък са унищожени по времето на ръководството на Наполеон, а дворецът и неговите знаци са жестоко потъпкани – по този начин наполеоновите бойци държат да покажат и подчертаят, че е настъпил краят на кралската династия Савоя. И по този начин до 1978 година, когато от благосъстоятелност на италианската войска, Венария минава под опеката на Министерството на културата. В резултат на това стартират реституция, възстановителни работи и озеленяване. От 1997 година дворецът Венария е част от листата със международно културно завещание на ЮНЕСКО, естественият парк е възобновен и поддържан, а от октомври 2007 година е напълно отворен за гости.

Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР