Знаете ли, че продължителното седене причинява появата на разширени вени,

...
Знаете ли, че продължителното седене причинява появата на разширени вени,
Коментари Харесай

Седенето зад бюро е много вредно

Знаете ли, че продължителното седене предизвиква появяването на разширени вени, само че също по този начин прави костите по-слаби? Ако работата ви е на бюро и изисква да прекарвате по-голяма част от работното време седнали, идващите редове може би ще ви накарат да се замислите за какво е значимо да вършиме чести паузи, в които да се раздвижвате.

Страдат мозъка, шията и раменете

Когато се движим, кръвообращението ни е обикновено, което значи, че до мозъка доближава задоволително кръв и О2. Това ни оказва помощ да поддържаме ясна мисълта си, да сме съсредоточени.

От друга страна, когато седим дълготрайно време, кръвообращението се забавя, забавя се и притокът на кръв и О2 към мозъка ни, което нарушава мисловния ни развой.

Също по този начин, за тези от вас, които работят с компютър, продължителното седене натоварва и врата, гръбначните прешлени. В допълнение, в случай че столът, на който седите не ви е комфортен или позата ви е неправилна, натоварвате раменната мускулатура.
Галерия

Проблеми с гърба

Един от най-често срещаните проблеми свързани с продължителното седене е болката и напрежението в гърба и кръста, които изпитваме още по време на работа. При придвижване на тялото, нежните дискове, които се намират сред гръбначните прешлени в гръбначния дирек се уголемяват и свиват, като до тях доближават кръв, хранителни субстанции.

Заседяването предизвиква струпване на колаген към сухожилията и връзките. Продължителното седене е изключително противопоказно за хора, страдащи от лумбална дискова херния.

Мускулна недъгавост

Когато седим дълготрайно време, ние не използваме нашите коремни мускули. Ако не ги упражняваме постоянно, те не са стегнати. Стегнатите коремни мускули могат да понижат риска от контузии в лумбалната част на гръбнака. Също по този начин, когато сме изправени и в вярна стойка, гръбнакът ни има естествена извивка почти във формата на S.
Заседяването може да е причина да изгубим тази естествена изкривеност и да породи проблеми с ишиас, дискова херния и други. Не на последно място се понижава и цялостната еластичност, седалищните мускули са по-отпуснати, което пък може да ни затрудни, в случай че се наложи да вървим по-продължително време.

Останалите органи също са наранени

Още една причина да не се заседявате е, че по този метод се усилва рискът от сърдечни болести, рак на дебелото черво, стомашни неразположения. Организмът синтезира и повече инсулин, заради неактивност и забавено кръвообращение към органите.

Свръхсекрецията на инсулин също води до наддаване на тегло, което способства за развиването на диабет и затлъстяване.

Източник: az-jenata.bg
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР