Знаете ли, че джобните носни кърпички невинаги са квадратни или

...
Знаете ли, че джобните носни кърпички невинаги са квадратни или
Коментари Харесай

Белег на аристократизъм: Каква е историята на кърпичката в джоба на сакото

Знаете ли, че джобните носни кърпички не всеки път са квадратни или понеоткакто Луи XVI постановява всички носни кърпички да са с дължина, равна на ширината им, написа The Guardian.В Лувъра има портрет от времето на Хенри IV, на който парижанка държи шестоъгълна джобна кърпичка.Производителите са тези, които накараликраля да издаде декрет за правоъгълността на джобната носна забрадка.

Легендата на балните танци Върнън Касъл (1887 - 1918) с носна кърпичка в джоба на костюма си, към 1910 г.Снимка: Getty Images

Дори актуалното рационализиране на дизайна и оцветяването не се стреми в действителност да промени формата на това, което в този момент се е трансформирало в аксесоар към костюма.Носната кърпичка обаче не всеки път е била общодостъпна. В едни други времена, тя е ималааристократичноиполитическо значение.

В самото начало носната забрадка се трансформира в признак на отбраното общество и умните млади гърци трябваше да решат дали да избършат челото си с носната си кърпичка, или просто с дрехитеси.

Римляните, които били склонни да прекаляват с гръцките неща, носели не две, а няколко носни кърпи, за всяка от които имали друго име.



Джинджър Роджърс и Фред Астер, кралят и кралицата на танца, Снимка: Getty Images

Нечестива чудатост

Носната забрадка идва вИталия призшестнадесети век, донесена там може би по-рано от неуморимия Марко Поло и ненадейно става супермодерна.Оттам се разпространявавъв Франция и най-сетне в Англия, където се е смяталаза нечестива чудатост от по-старото потомство.

Дворът на кралица Елизабет си навлече прилагателни и квалификации от страна на ирландски висши персони,за които които британските дами бяха жигосани като варварки, които са подготвени да сложат в джобовете си това, което е докоснало ноздрите им. По това време ирландците са употребявали еднократни носни кърпи.

Дори в нашите демократични дни носната забрадка наподобява понякога носи със себе си обществени разлики.Днес обаче при неналичието на такива постоянно се гледа като на " незавършен " тоалет, тъй като това потребно парче плат се е трансформирало в скъп аксесоар.

Следвайте ни във,и
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР