Знаете коя е Фрида Кало - разбира се, че знаете.

...
Знаете коя е Фрида Кало - разбира се, че знаете.
Коментари Харесай

Фрида Кало, която се превърна в стока и книгата, която ще поправи това

Знаете коя е Фрида Кало - несъмнено, че знаете. Тя е най-известната за всички времена и нейният облик е извънредно различим. Фрида може да се откри на всички места - по тениски, тетрадки, чаши. Нейните обичайни мексикански облекла, нейните цветни ленти за глава и аленото червило - това е емблемата. 

Въпреки че е умряла през 1954 година, работата й към момента се преглежда като съвременна. Автопортретите приказват доста за идентичността, за нуждата да сътвори собствен личен облик и да разкаже своята история. Тя постоянно се рисува с взор към фена: директна, яростна, предизвикателна. 

Всичко това значи, че Кало може да се впише в избрани модерни, феминистки визии за силната, употребяваща себе си като обект за изкуство и безпогрешно изследваща комплицираните, разхвърляни, мъчителни аспекти на това да бъдеш жена.

Нейните картини интензивно показват трагични детайли от женския живот.

Виждаме отраженията от импровизиран аборт и некадърност да има деца; телесна болежка (тя е претърпяла ужасяваща злополука на 18 година и страда физически през целия си живот); огромна обич (бурната връзка с мексиканския художник Диего Ривера, както и доста други любовници, мъже и дами, в това число Лев Троцки); голяма ревнивост (Диего й изневерява неведнъж, в това число със личната й сестра).

Но това не е всичко, което имаме завещано от Фрида Кало. Нейното изкуство не постоянно е обвързвано единствено с персоналния й живот, макар че може да ни бъде простено, в случай че считаме, че е било по този начин. Пишат се книги за нейните травми, за любовния й живот. Тя е и обект на с присъединяване на Салма Хайек.

Фрида се е трансформирала в преференциална тематика, която подсигурява, че ще вкара посетителите през вратата на галериите или в киносалона, даже в случай че това, което виждат, постоянно е повече за дамата, в сравнение с за нейното изкуство.

Фрида се е трансформирала в бизнес тематика, която подсигурява, че публиката сама ще пристигна. 

Но какво ще кажете за нейната работа? За някои специалисти по история на изкуството безмилостният фокус върху индивида, а не върху резултата е станал скучен, заради което нова книга - Frida Kahlo: The Complete Paintings - преди малко е оповестена от Taschen, предлагайки за първи път изследване на цялото й творчество.



Мексиканският историк на изкуството Луис-Мартин Лозано, работещ с Андреа Кетенман и Марина Васкес Рамос, дава бележки за всяка обособена творба на Фрида Кало  - общо 152, в това число доста изгубени произведения, които познаваме единствено от фотоси.

И такива, които в никакъв случай не сме виждали.

" Като историк на изкуството, главният ми интерес към Кало е нейната работа като художник. Ако това беше главната грижа на множеството планове през последните десетилетия, може би бих споделил, че тази книга няма причина да я има. Но истината е, това не е по този начин ", споделя Лозано в изявление за BBC.

" Повечето хора по време на изложения се интересуват от нейната персона - коя е тя, по какъв начин се е обличала, с кого си е лягала, любовниците й, историята й. "

Поради това изложбите, галериите и техните каталози постоянно се концентрират върху персоналната история и са склонни да " повтарят едни и същи картини и едни и същи хрумвания. Те оставят настрани цялостен куп творби ", казва  още Лозано и прибавя, че книгите също наново стъпват на една и съща основа:  " Повтарят се едни и същи неща и това ще се продаде - тъй като всичко за Кало се продава. "

" Жалко е да се каже, само че тя се е трансформирала в стока. "

Резултатът от това съгласно откривателя на изкуството на Фрида е, че идеите за това какво значат нейните произведения се повтарят. " Нивото на пояснение става нечисто ", допуска Лозано. " Всичко, което те споделят за картините, още веднъж и още веднъж, е " о, тъй като тя е обичала Диего ", " тъй като не е могла да има дете ", " тъй като е била в болница " - и това в някои случаи може да е истина, само че в други има доста повече оттатък. "  

" Броят на картините - 152 - не е голяма работа за огромен художник. И въпреки всичко, изумително, за някои от тях в никакъв случай не е писано преди. Никога, нито едно изречение! Това е някаква неразбория във връзка с историята на изкуството ", смее се Лозано пред журналиста от BBC. 

Книгата предлага цялостно изследване на работа на Фрида Кало, което означава сливане на изгубени или малко известни произведения, в това число тези, които са излезли на бял свят през последните десетилетия, или други, които рядко се отпускат на аукциони от частни колекционери и по този начин остават незнайни. Лозано се надява да разшири нашето схващане за Кало.

" Преди всичко - коя беше тя като художник? Какво мисли за личната си работа? Какво искаше да реализира като художник? И какво значат тези картини сами по себе си? "

 

Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР