Знаете какво е сеизмологията - тя е част от геофизиката,

...
Знаете какво е сеизмологията - тя е част от геофизиката,
Коментари Харесай

Микроземетръсите намаляха по време на пандемията от коронавирус

Знаете какво е сеизмологията - тя е част от геофизиката, която учи земетресенията. Чувате за сеизмичната интензивност по новините, когато приказват за големи трусове, разтърсващи градове. Знаете ли обаче, че хората в ежедневния си живот също основават трусове? Всъщност откакто бяхме затворени в домовете си заради пандемията от COVID-19, Земята стартира да вибрира доста по-малко.
Учени от Технологическия университет в Цюрих проучиха сеизмични данни от цялостен ​​свят, като се концентрираха върху месеците, в които поради COVID-19 доста страни постановиха невижданите ограничения и затвориха хората в личните им домове. Учените откриха, че сеизмичната интензивност понижава, когато хората престанат да се движат, изключително в градските региони, където има повече население.
Разбира се, тук приказваме за сеизмичния звук - дребни, само че непрекъснати трептения, значително породени от транспортната инфраструктура и хората, които просто се разхождат. Един човек не основава доста сеизмичен звук, само че хиляди и милиони го вършат. Всъщност те основават толкоз доста сеизмичен звук, че това става видимо, когато хората ненадейно престанат да се движат изцяло.

Разликата, несъмнено, не е голяма. Въпреки че учените изучаваха данни от цялостен ​​свят, те обърнаха повече внимание на локалните данни от швейцарски градове и региони. Например, сеизмичният звук в Лугано, Мартини, Цюрих, Базел и Женева в естествените работни дни по време на изолацията беше сходен на този в почивните дни преди старта на изключителните ограничения. Изолацията на процедура затвори целия свят, тъй че съгласно учените този тип спокоен интервал в сеизмичната интензивност е най-дългият в записаната история на този развой.
Учените от дълго време знаят, че човешката активност основава фонов сеизмичен звук. Те просто не му обръщат внимание, тъй като естествените феномени са малко по-интересни и смислени за проучване. От друга страна, човешката активност основава звук, който замърсява данните от естествената сеизмична интензивност на земните маси. 

Може да се чака смяна в сеизмичната интензивност в градовете, сочи изследването. Екипът бил сюрпризиран, когато било записано понижаване на сеизмичния звук в доста отдалечени места, като да вземем за пример в Африка, на юг от Сахара. Дори датчици, които са на стотици метра под повърхността на земята, биха могли да открият признаците на ограничаването на придвижването в обитаемоте места като част от защитните ограничения. 

Учените към този момент могат да преценяват доста тъкмо по кое време техните данни са " нечисти " от човешката активност. Това познание ще бъде потребно за проучване на действителните естествени феномени.
Източник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР