Знаем имената на спортистите, прославили родината ни пред света. Но

...
Знаем имената на спортистите, прославили родината ни пред света. Но
Коментари Харесай

10 от най-великите български треньори

Знаем имената на спортистите, популяризирали родината ни пред света.

Но знаем ли кои са хората, които са им съдействали да създадат великите си достижения? Тези, които са видели в зародиш гения в тях и са им помогнали да го развият?

Защото първенецът не би станал подобен, в случай че няма стабилен екип зад себе си, управителен от безукорен треньор. А в България се оказва, че имаме не малко такива. Ето 10 от най-известните от тях и то без рекламация за безспорна цялост.

1. Нешка Робева
художествена гимнастика

A post shared by Rhythmic Gymnastics Bulgaria (@_rg_stars)

Треньорските триумфи на Робева задминават тези, които има като играч. Тя построява с доста старания, труд и мисъл в композициите на своите състезателки първата и най-силна към този момент в историята на българската художествена гимнастика вълна „ златни девойки “ в спорта.

По време на треньорската ѝ активност няма съревнование, на което най-малко една от девойките на почетната стълбичка да не е нейна възпитаничка. Това е причина за появяването на израза „ Нешка няма неточност! “, тъй като тя е безкомпромисна към подготовката на своите девойки, както и към осъществяването на съчетанията им. Но всичко това дава зашеметяващи резултати, ненадминати в треньорската кариера на нито една от настоящите дами в състава на идващите екипи, работещи с националните български гимнастички.

2. Георги Димитров-Гошето
ски алпийски дисциплини

Георги Димитров е първият български алпиец, който прави по този начин, че светът да чуе за нашата страна в зимните спортни дисциплини. Във времена, когато в България има единствено един настоящ въжен превоз, Димитров прави невъзможното – той е конкурентен на противниците си от потвърдените водачи в спорта – Швейцария, Италия, Франция.

„ Гошето “ е заслужил занаятчия на спорта по ски алпийски дисциплини – 23 пъти е народен първенец във всичките алпийски дисциплини. В спортната си кариера взима присъединяване на 3 Олимпиади – през 1952 година, 1956 година и 1960 година Участва и на 4–та Олимпиада, само че там към този момент в качеството си на треньор на националния тим мъже.

В годините по-късно е и старши треньор на националния тим по ски алпийски дисциплини за дами. Безспорно най-хубавият ни алпиец в средата на ХХ век е имало на какво да научи бъдещите български очаквания в спорта. Защото няма по-добър източник на опит и информация от просто най-хубавия!

3. Весела Димитрова
художествена гимнастика

A post shared by Мария Константинова (@mariekonstantinov)

Единствената българска треньорка по художествена гимнастика, носителка на златен Олимпийски орден – това е Весела Димитрова. Ако Нешка Робева е треньорът, дал максимален брой гимнастички на този хубав спорт, то Димитрова е треньорката, концентрирала се единствено върху подготовката на 5–те девойки от националния отбор, но…. какви девойки единствено!

Когато поема тимът през 2016 година самата Весела споделя, че те са нейните войни. Че тяхната подготовка е като за космонавти – толкоз отвън всички упования. С толкоз огромна точност, придирчивост и внимание към детайла, само че в същото време забавни и спиращи дъха композиции.

Медалите просто валят за нашия отбор, водени от Весела Димитрова, в години и с устав, които са извънредно тежки, при страхотна конкуренция от другите тимове. Димитрова стартира работа и с ансамбъла, наследил олимпийските ни шампионки. Остава единствено да разберем дали с тях ще реализира сходни резултати. А за какво не и по-добри.

4. Мартин Стоев
волейбол

Той е треньорът на мъжкия ни националният тим по волейбол от най-силния му интервал. През 2005 година поема този страховит наш отбор, формиран от към този момент потвърдени на международно равнище имена. На Световната лига през 2006 година българите стават 4-ти. На Световното състезание в Япония същата година националите ни стават 3-ти. През 2007 година тази чудесна линия на заслужени положителни места продължава – българският тим взима бронзовите медали на Световната купа.

През 2018 година пък става треньор на националния волейболен тим за момчета до 15-годишна възраст, с които печели две следващи години Балканиадата. През 2019 година същият тим печели и сребърните медали от Европейското състезание. През 2021 година българските национали U19 стават втори на Световното състезание в Иран. С неспокойствие чакаме идващите огромни достижения на ръководения от Мартин Стоев тим. Защото той очевидно е страховит в тази специалност.

5. Свилен Нейков
академично гребане

Многократният народен и балкански първенец по академично гребане, финалист на международни шампионати, има доста потвърдени състезатели, израснали под неговото треньорско управление и печелили редица медали за страната ни.

Учениците му в спорта печелят класирания на финали на международни шампионати. На надпревари за Световната купа се качват на стълбичката, без значение за какъв орден. На Световното състезание през 2002 година взе участие като треньор на 2 състезателки – и двете стават шампионки, като Румяна Нейкова печели с подложен връх, неподобрен и до през днешния ден.

Злато печелят и възпитаничките му от юношеското състезание в Загреб, които взимат среброто през 2005 година и 2007 година още веднъж на това състезание. Стане ли дума за олимпийски медали, негова състезателка взима по един от игрите в Сидни, Атина и Пекин. С една дума – Свилен Нейков е един от „ златните “ български треньори в гребането.

6. Милко Казанов
кану-каяк

Започналият да се занимава с кану-каяк Казанов още през 90-те години на предишния век, бързо демонстрира, че има положителни данни за този спорт. Извоюва си третото място на Олимпиадата в Атланта през 1996 година Дисциплината е 1000 м двойка каяк. През 2002 година на Световното в Севиля взима още веднъж бронзов орден, този пък на 1000 м четворка каяк.

Към днешна дата е настоящ старши треньор на националния тим по кану-каяк. Отговорен е за подготовката и представянето на всички български кануисти и каякари, което не е по никакъв начин лесна задача. Но те пък му се отплащат с от ден на ден медали, които потвърждават, че напъните си костват. Дано скоро се появи и някого, който почтено да задмине достиженията на Казанов.

7. Симеон Щерев
битка

A post shared by PWL (@wrestrus_ru)

Като състезател Щерев е бил международен първенец в Скопие през 1981 година и троент европейски първенец. Прекратява спортната си кариера, само че остава в спорта като треньор. Притежателят на бронзов орден от Олимпийските игри в Сеул през 1988 година, предава своите познания и умения на подрастващите и то… какви подрастващи единствено!

Стои в основата на подготовката на Станка Златева – първата българска участничка на Олимпийски игри в битката за дами. Тя е носителка на 2 сребърни олимпийски медала, 6 пъти международна и 5 пъти европейска шампионка по битка.

Дори единствено един подобен възпитаник да имаш, си извършил треньорската си задача. А Щерев има още мнооого младежи, тръгнали по стъпките му. Та, с притихнал мирис чакаме идващите огромни имена в спорта, излезли под негово управление.

8. Валери Григоров
спортна пукотевица

Една от най-титулованите ни олимпийски спортистки – Мария Гроздева, е артикул на неговите треньорски упътвания и труд. Тандемът Гроздева-Григоров печелят 8 златни, 6 сребърни и 2 бронзови медала от Европейски първенства; 16 златни, 17 сребърни и 7 бронзови медала от стартове на Световни купи; 2 златни и 3 бронзови медала от Олимпийски игри.

При такива безкомпромисни резултати даже и на един състезател, треньорът от класа си проличава. Защото състезателят извършва самото деяние, само че упътванията ги е давал треньорът. Затова завоюваните медали са постоянно плод на взаимна активност – тази сред треньор и състезател. А когато тя е чудесна – резултатите го потвърждават. Както в този случай.

9. Тити Папазов
баскетбол

Запален по баскетбола още от детските си години, Тити твърди, че е виждал, че не има капчица гений за него. Прекратява кариерата си на настоящ състезател, само че стартира треньорската си в същия спорт. И това се оказва съдбоносно решение в живота му.

С „ Левски “ два следващи пъти печели Купата на България (2009 година и 2010 г.); през 2010 година печели и Балканската лига. Обявяван е за треньор на годината за 2009 година, още веднъж на чело на „ Левски “.

След известни съмнения, през 2015 година афишира отдръпването си от треньорския пост, само че след 2-годишно неявяване още веднъж се завръща като лидер на обичания си клуб. Левскар до мозъка на костите си, Папазов прави всичко за своят тим – даже става акционер в него през 2020 година с дял от 35,6%.

10. Димитър Пенев-Пената
футбол

Може да не си почитател на футбола, само че няма метод да не си чувал неговото име. Пената! Треньорът, с чиято помощ се случва чудото през 1994 г.- не просто българският народен тим се класира за Световното състезание по футбол в Съединени американски щати, само че стават и четвърти! Постижение неподобрено до ден-днешен!

Запомнен от публиката с изключение на с положителната си стратегическа мисъл, също и със страхотното си възприятие за комизъм. Заслужено е определен за треньор №1 на ХХ век. Просто няма по какъв начин да не го включим в класацията ни за най-велики български треньори.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР