Знаем, че истинските неща не се променят и не губят

...
Знаем, че истинските неща не се променят и не губят
Коментари Харесай

Закон за Чистота на Бирата - що е то и коя пивоварна в България спазва закона?

Знаем, че същинските неща не се трансформират и не губят силата си с течение на времето. При бирата това е „ Немският закон за непорочност на бирата -  ‘Reinheitsgebot’, което в дословен превод от немски език значи „ Закон за чистотата “. Райнхайтсгебот повелява, че бирата се създава от 4 съществени първични материали – вода, малц, хмел и квас.

Този закон е въведен от баварския херцог Вилхем IV (1493 – 1550), в град Инголщат и влиза в действие на 23 април (католическият Гергьовден) през 1516г. Неговата цел е да се усъвършенства качеството на бирата, която е от първостепенна значимост по това време и се произвеждала главно от монаси. Освен 4-те съществени съставки за производството,  в закона се откриват правила за търговията и ценообразуването на бирата. Така с течение на времето, с изключение на в Бавария, през 1906 година законът е към този момент годен за цялата територия на Германия.
Всяка пивоварна в Германия, която съблюдава Закона за чистотата на бирата, основава питие, в което не се влага нищо друго, с изключение на посочените съставки. Така крайният артикул е предпазен от потреблението изкуствени добавки, които са позволени при производството на бира в Европейски Съюз.
Добрата вест е, че от 2016 (или навръх 500-годишнината от подписването на Райнхайтсгебот) е открита такава пивоварна и в България. Тя се намира наоколо до гр. Пловдив.

В производството на бира Hills е залегнал този закон и традициите на баварското качество на бирата. Майстор-пивоварът е баварец с над 25 год. опит в промишлеността. Волфганг Траутнер задава стандартите и рецептите на 5-те съществени бири в портфолиото на Hills Brewery. Всяка една от тях, съставлява класиката в жанра за типове бира като – Пилзнер, Раух, Вайс, Бок, или бяла пшенична бира – вид белгийска. Hills се прави от чиста планинска вода от Родопите и особено подбрани висококачествени първични материали от Германия. Целият развой се управлява от трима български технолози, които се грижат от " А до Хилс " за спазването на Райнхайтсгебот. Има и още една основна „ съставна част “ за качеството на бирата – пивоварната е построена по отношение на най-високите европейски стандарти. Цялото  софтуерното съоръжение е на немската компания Kaspar Schulz - водач в доставката и монтажа на сложно съоръжение за пивоварни в целия свят.
На същинска бира по нашите земи можем да се радваме с помощта на ентусиазма и жаждата за жива, нефилтрирана и непастьоризирана бира на двамата създатели – ИТ бизнесмени от Пловдив и от София. След дълго неявяване и живот в Германия, те вземат решение да пренесат баварските обичаи и у нас. Стремежът им е да привлекат ценителите освен на занаятчийска бира, само че и на хората, които желаят да опитат неподправения усет на баварско качество, създадено в България.
Нека подкрепим българското качествено произвеждане на занаятчийска бира, с цел да продължим да и се любуваме в чист тип и в бъдеще време.
Със закупуването на всяка бутилка, се включвате в дарителската акция към УМБАЛ-Пловдив в поддръжка на медицинските лица и доброволци в битката с Covid-19.
За продуктите и иницативите на Hills beer може да узнаете повече тук: www.hills.beer
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР