Злоупотреби с животоспасяващи лекарства за онкоболни и деца разкриха от

...
Злоупотреби с животоспасяващи лекарства за онкоболни и деца разкриха от
Коментари Харесай

Скъпоструващи лекарства за милиони са продавани нелегално в Западна Европа

Злоупотреби с животоспасяващи медикаменти за онкоболни и деца разкриха от ГДБОП и прокуратурата. В схемата са забъркани аптеки, както и лекари. На този стадий от държавното обвиняване не афишират имената на компаниите, забъркани в абсурда. Оттам не разясняват и дали в кръга на обвинените ще попаднат депутати и шефове на лечебни заведения.

Акцията стана мотив за незабавна среща на премиера Борисов с министрите Горанов, Ананиев, Радев, и шефове на службите.

Медикаментите, заплатени от Здравната каса, са изнасяни с подправени документи от болнични заведения. За задачата са употребявани по този начин наречените изкупвачи на медикаменти. След това се събирали в склад за уедряване, където се преопаковали за продажба в Западна Европа. Групата също по този начин е осъществявала и успореден импорт от други страни.
Кирил Ананиев, министър на опазването на здравето: Тези медикаменти, които се реекспортират в Западна Европа се продават на четири пъти по-висока цена. Става въпрос за източване бюджета на НЗОК за стотици милиони лв..
От държавното обвиняване обявиха, че става въпрос главно за животоспасяващи и животоподдържащи медикаменти за онкоболни и деца. Предстои Изпълнителната организация по медикаментите да сформира актове за близо половин милион лв..

Иван Гешев, началник на профилираната прокуратура: В резултат на осъществената незаконна активност се усеща дефицит на българския пазар на тези медикаменти.Ивайло Спиридонов, шеф на ГДБОП: Няма по какъв начин тези медикаменти да се окажат на черния пазар без присъединяване на аптеки и лекари. Станаха ясни моралните качества на хора, които назовават себе си лекари. Не е единствената тази скица за корист с медикаменти, има още много схеми. В идващите месеци ще видите какви ще са нашите следващи дейности.
По време на акцията са претърсени над 60 адреса. 20 души за разпитани, а 7 от тях са арестувани за 24 часа по съмнение, че са уредници на незаконната скица. Проверявани са лечебни заведения и аптеки на територията на София, Шумен, Сливница и Пловдив. Сигналът е получен преди половин година. В хода на следствието са употребявани СРС-та. От държавното обвиняване обявиха, че кръгът на обвинените ще нарасне.

   Спецпрокуратурата и ГДБОП проверяват корист с медикаменти Спецпрокуратурата и ГДБОП проверяват корист с медикаменти
Разкрита е проведена незаконна група, която прави стопански закононарушения, свързани с така наречен успореден експорт на медикаменти, стана известно на б...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР