Златото се представя отлично от началото на годината, като за

...
Златото се представя отлично от началото на годината, като за
Коментари Харесай

Няколко причини да си купите злато

Златото се показва чудесно от началото на годината, като за посочения интервал то е добавило над 17% към цената си. Според редица анализатори обаче най-хубавото за благородния метал може и занапред да следва.

В кратковременен проект благородният метал може и да среща известни компликации при евентуално възстановяване на икономическите данни, или приближаване до комерсиална договорка сред Съединени американски щати и Китай, само че в средносрочен - вероятностите пред метала към момента са положителни.

В дълготраен проект към момента има доста солидни аргументи да притежавате злато, или акции на златодобивни компании, като VanEck Vectors Gold Miners и VanEck Vectors Junior Gold Miners ETF, разясняват от изданието MarketWatch.

Разбира се не всички са толкоз положителни по отношение на бъдещето на цената на златото. " Ако икономическите данни успокоят хората, че криза към момента не е на дневен ред, не виждам по какъв начин златото ще е изключително добра инвестиция ", съгласно основния капиталов пълководец на Leuthold Group Джеймс Полсен.

Но няма да следим криза в кратковременен проект, тъй че цената на златото може да остане плоска, или даже да се намали заради три аргументи, счита специалистът.

1. Президентът Тръмп се нуждае от мощна стопанска система, с цел да бъде избран отново. А той има голямо въздействие върху доверието на бизнеса и потребителите и стопанската система. Процедурата по импийчмънт няма да навреди на настроенията, защото демократите са с 20 гласа по-малко от болшинство в Сената, с цел да могат да го отстранят от служба.

2. Сигналът за обърнатата крива на облигациите е подправен. Не сочи, че рецесията е наоколо. Доходите в дългия завършек на кривата изкуствено се потискат от задграничните купувачи на американски дълг опитващи се да избегнат негативните лихви на своите пазари. Да, този път е друго.

3. Американската стопанска система демонстрира признаци на спад. Лошите стопански данни не престават по посоки като промишлено произвеждане, потребление на потенциал, претовареност, продажби на жилища, продажби на коли и така нататък Това ще накара Фед да предприеме ответни дейности, с цел да не разреши на водещата международна стопанска система да изпадне в криза.

Въпреки мнението си, Полсън дава пет аргументи, заради които счита, че си коства вложителите да имат злато и златодобивни компании, най-малко като част от портфейла си:

1. Златото ви оказва помощ, като отбранителна позиция

Голямият риск сега е международната стопанска система да премине в криза, която да е провокирана разследване на стесняване на потреблението и опасения за криза. И няма да е първия път, когато страховете на бизнеса и хората са довели стопанската система до криза.

" Според мен възможностите за криза са 25%. Смятам, че това е риск, само че не мисля, че това е най-вероятният резултат ", разяснява Полсен.

Златото също по този начин предлага на вложителите несъмнено леговище против политическия риск и несигурности, подбудени от измененията в управлението на Съединени американски щати, Brexit и напрежението в комерсиалните връзки сред Съединени американски щати и Китай, споделя Крис Тери, анализатор на злато и метали в Deutsche Bank.

2. Централните банки още веднъж обичат златото

Централните банки купуват злато в размери, които не са виждани от 50 години, показва Том Уинмил, ръководещ шеф на MidsX Fund Midas. Като се има поради, че доларът е толкоз мощен, централните банки се диверсифицират надалеч от зелените пари. Най-големите покупки идват от Русия, Китай и Полша.

3. Съединени американски щати може да е поел курс за намаление на $

Около 22% от федералния бюджет на Съединени американски щати се финансира от дълг. Съотношението на дълга към Брутният вътрешен продукт на Съединени американски щати може да доближи близо 100% през идващото десетилетие, от към 78% в този момент, съгласно прогнозите на държавното управление.

Обикновено държавните управления прибягват до инфлация, с цел да понижат тежестта на задължения в сходни размери, счита Уинмил, който предвижда, че Съединени американски щати е поел този курс. Златото нормално се показва добре, когато инфлацията се покачва и доларът отслабва.

Дори и това да не се случи незабавно, стесненият пазар на труда, в среда на най-ниска безработица от 50 години насам, ще докара до инфлация, поради растежа на заплатите. А това би било положително за цената на златото.

" Не бих се изненадал да видя златото при равнища от 2000 $ за унция до две години, счита още Уинмил. В кратковременен проект той е безпристрастен във връзка с златото частично, тъй като една четвърт от търсенето на злато идва от покупките на бижута, които се забавят в среда на сходен растеж в цената на метала.

4. Златото има инерция

Парите се вливат в златни взаимни фондове. Въз основа на това, което тези типове потоци са предполагали за настроението на вложителите в предишното, това може да демонстрира резистентен интерес към златото, съгласно пазарни наблюдаващи.

Изглежда, че по-голям паричен поток се насочва към златото сега и това поддържа цената на този актив.

5. Възможно е да има дефицит в предлагането

По време на конгрес за златото в Денвър през септември, Barrick Gold предизвести, че добивът на злато може да спадне с 45% през идващите 10 години, което ще докара до увеличение на вложенията в нови мини, като се има поради какъв брой минни компании редуцират този тип вложения по време на последните шест години, когато златото беше едва.

Уинмил, от фонда на Midas, избира минните компании с дълготрайни запаси и порядъчен свободен паричен поток. Той счита, че акциите на доста от фирмите от бранша са евтини, макар силата на златото.

" Има някои в действителност забавни покупко-продажби ", споделя той. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР