Златното българско момиче в тройния скок Тереза Маринова ще бъде

...
Златното българско момиче в тройния скок Тереза Маринова ще бъде
Коментари Харесай

Тереза Маринова ще бъде посланик на образователната кампания „Открито за ваксините“

Златното българско момиче в тройния скок Тереза Маринова ще бъде дипломат на просветителната акция на „ Открито за имунизациите " на фармацевтичната компания Sanofi. След като извоюва богата сбирка от шампионски трофеи (европейска, международна и олимпийска), Тереза одобри предизвикването да се бори за победа в нова област: разясняването на изгодите от имунизацията. Това е и задачата на акцията „ Открито за имунизациите " - с научно потвърдени обстоятелства да бъдат развенчани митовете за имунизациите, включително и за противогрипните ваксини.

„ Приех поканата да бъда дипломат на акцията, тъй като имам вяра, че имунизациите избавят човешки животи и предотвратяват редица затруднения от болесттите. Рядко си даваме сметка, че доста рискови заболявания като детския паралич, да вземем за пример, към този момент са изкоренени от България с помощта на имунизациите. Като виновна майка на две деца в никакъв случай не бих разрешила децата ми да страдат, изключително откакто знам, че мога да ги имунизирам и да ги предпазя. " - изясни мотивацията си за присъединяване в акцията Тереза Маринова.

Стартът на акцията „ Открито за имунизациите " беше даден в резиденцията на Франция в наличието на френския дипломат Ерик Льобедел, Йерун Вайтес, ръководещ шеф за България на френския фармацевтичен колос Sanofi, координатор за район Централна и Югоизточна Европа и общоприет управител на подразделението General Medicine за същия район, Даниела Дута, общоприет управител на Sanofi Pasteur за Централна и Югоизточна Европа, проф. доктор Тодор Кантарджиев, шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания, проф. Нели Корсун - завеждащ на Националната лаборатория „ Грип и остри респираторни болести " към Националния център по заразни и паразитни заболявания и други

На събитието бе показана и новата за Европа четиривалентна ваксина против грип VaxigripTetra на Sanofi Pasteur, която към този момент е на пазара в България. Нашата страна е измежду първите в Европа, които имат достъп до новата ваксина. Световната здравна организация предлага състава и приложението на четиривалентни ваксини, които обезпечават допустимо най-широка отбрана против грип. Те съдържат четирите грипни варианта, които се чака да дoминират по време на идния грипен сезон. До в този момент противогрипните ваксини бяха тривалентни и предпазваха от 3 грипни варианта: два варианта А и един В ((B/Victoria или B/Yamagata). През последните години се следи взаимна циркулация в обособените страни и сезони на двата грипни варианта от вид В. Вариабилността и непредсказуемостта на тяхното обикаляне правеше задачата на Световната здравна организация за тъкмо установяване на преобладаващите грипни варианти невъзможна за осъществяване. Това даде съображение на водещите производители на ваксини да разработят 4-валентни грипни ваксини, които са публично препоръчвани от СЗО от сезон 2013-2014 година Според редица изследвания, в случай че в Европа за последните 10 години бяха се употребили четири- вместо тривалентни ваксини, случаите на грип биха били с 1,6 млн. по-малко, хоспитализациите в резултат на грипа с 37 300 по-малко, а смъртните случаи заради грип по-малко с 14 800.

Доц. Любомир Киров, ръководител на Националното съдружие на общопрактикуващите лекари в България обори митовете за противогрипните ваксини и показа високата успеваемост и сигурност на VaxigripTetra.

„ Грипът е съществено инфекциозно заболяване, което постоянно е подценявано от хората. Грипът е петата основна аргументи за смъртност измежду популацията за последното десетилетие в световен мащаб и се подрежда доста преди пътните произшествия. По данни на Националната референтна лаборатория по грип и ОРЗ към НЦЗПБ през последния грипен сезон (2016/2017 г.) от грип и ОРЗ са болни почти 1 750 000 българи. Вероятността да се заразим с грип при грипна зараза е 20% т.е. всеки пети българин се разболява. Ваксинирането против грип е най-ефективният метод за предотвратяване от болестта и неговите тежки форми, които могат да доведат до хоспитализация и гибел. Освен това грипът води и до съществени социално-икономически последици и разноски както за здравната система, по този начин и за всеки българин ", изясни доцент Любомир Киров.

„ Като международен водач в производството на ваксини, наш дълг в над 100-годишната история на Sanofi Pasteur е да създаваме ваксини, които са ефикасни и избавят човешки живот. Годишно произвеждаме по над 1 милиард ваксини, давайки опция на над 500 милиона души по света да бъдат имунизирани против разнообразни болести. Горди сме, че можем да предложим в България най-новата си ваксина против грип VaxigripTetra, която ще бъде налична този сезон в още 23 европейски страни. " - добави Даниела Дута, общоприет управител на Sanofi Pasteur за Централна и Югоизточна Европа.

Рисковите групи, на които би трябвало да бъде обърнато особено внимание заради високият риск от затруднения са: възрастните над 65-годишна възраст, деца над 3 годишна възраст, бременни, медицински експерти и страдащи от хронични болести на дихателната и сърдечно-съдовата системи, от захарен диабет и други метаболитни болести. За разлика от някои страни, като Холандия и Англия, където имунизационното покритие против грип при рисковите групи доближава 75%, България е една от страните с най-ниско покритие с противогрипна имунизация под 2%.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР