Златните рибки са едни от най-красивите и феерични обитатели на

...
Златните рибки са едни от най-красивите и феерични обитатели на
Коментари Харесай

Бременна ли е златната рибка?

Златните рибки са едни от най-красивите и феерични жители на аквариумите. И въпреки през днешния ден да се срещат във всеки един зоомагазин, историята им датира от епохи. Златните рибки произлизат от Азия и са от фамилията на шараните.

Много от най-запалените фенове на златните рибки с неспокойствие чакат размножителния интервал.

Но преди този момент евентуално ще се сблъскате с едно предизвикателство – да определите какъв е полът на вашия домакински любим.

Половите белези стартират да се демонстрират след първата година от живота на златната рибка. Най-лесно различими са по време на размножителния интервал.

Тогава женските рибки са по-закръглени, имат по-дебела форма на тялото. Когато се появи хайвер, при женските се появява издатина от едната страна на тялото.

Мъжките пък развиват туберкули (малки бели петна) по хрилете и перките. Освен това те стартират да преследват женската непрестанно.

И още нещо значимо – златните рибки не забременяват – те са яйценосители. След като в тях се развият яйцата, женските ги хвърлят във водата, а там те се свързват със спермата, отделена от мъжките.

Но по какъв начин да определите дали вашата златна рибка е бременна?

Ако изискванията в аквариума са положителни, златните рибки релативно елементарно се развъждат. Но би трябвало да внимавате – постоянно рибите изяждат хайвера, преди стопаните им да виждат, че е обособен.

Има някои физически и поведенчески признаци, по които може да стигнете до заключението дали вашият домакински любим ще има потомство скоро:

 Златна рибка

- Наедрял корем. Пълните коремчета на златни рибки от време на време се виждат в зоомагазина, или в личния ви аквариум. Обикновено това се случва в края на зимата или при започване на пролетта.

- Преследване от други златни рибки. Преследването се случва единствено на женските рибки, които са подготвени да пуснат хайвера си. Те стартират да отделят специфични феромони във водата. Това алармира на мъжките златни рибки, че са подготвени да се размножат. Мъжките стартират да преследват женската във водата, насърчавайки я да освободят яйцата си, тъй че да бъдат оплодени.

- Движение – бременната женска златна рибка се движи доста по-бавно от нормалното в аквариума. Ако забележите това, вероятността тя да е бременна, е доста огромна. Често женската се крие, било то зад растения, или зад огромни детайли в аквариума.

- Липса на вкус – в случай че женската се храни доста по-малко от нормално, това може да значи, че скоро ще е подготвена да хвърли хайвера си.

Следете деликатно домашните си любимци за изброените нагоре признаци. Много акваристи даже трансферират бременната златна рибка в различен аквариум, в който температурата е по-висока и когато рибата хвърли хайвера си, я връщат назад в остарелия аквариум. После трансферират мъжкия, с цел да оплоди яйцата и още веднъж го местят при женската. По този метод шансът да се излюпят живи аквариумни рибки се усилва, защото липсват застрашаващите ги фактори.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР