Зимният сезон настъпва и все повече домакинства търсят алтернативни на

...
Зимният сезон настъпва и все повече домакинства търсят алтернативни на
Коментари Харесай

Ток и парно остават най-предпочитани за отопление

Зимният сезон настава и от ден на ден семейства търсят различни на досегашните си способи за отопление и пресмятат кое ще излезе най-евтино. Цените на електрическата енергия, парното и дървата за огрев са съществено нараснали спрямо предходната зима. Кореспондентите на Българска телеграфна агенция в страната потърсиха отговор кое е най-изгодно и желано от другите семейства в другите райони.
Във Варна най-евтино излиза отоплението с климатик
Най-добрият вид за отопление през зимата са термопомпите от вида въздух-въздух, които в всекидневието назоваваме климатици, сподели за Българска телеграфна агенция гл. ас. инж. Надежда Досева - експерт по топлотехника, от Техническия университет във Варна. По думите й даже да не са от най-ново потомство, те отново са икономични и при консумация 1 киловат сила създават 3 киловата топлинна мощ. При най-новите разходът на ток е още по-нисък.

Инж. Досева уточни, че една термопомпа, т.е. климатик, не може да отоплява целия дом, а би трябвало да има подобен във всяко помещение, тъй като е по-икономично.

За възобновимите източници, да вземем за пример фотоволтаици, нейната позиция е, че те имат слабостта да не могат да обезпечават изцяло топлинните ни потребности във всеки миг. По думите й повода е, че те са подвластни от климатичните фактори – интензитета на слънчевото греене, температура на въздуха и така нататък

Проучване на Българска телеграфна агенция във Варна сподели, че най-евтината оферта за дърва за огрев е за 160 лв. за кубик, само че няма наличия. Иначе на пазара се оферират по-малки размери на цени сред 80 и 130-135 лв.. Чувал дърва е 10 лв., а разпалките в същото количество костват 5 лв..

Цената на един 15-килограмов чувал пелети във Варна варира сред 11 и 19 лв.. Стойността зависи от материала, от който са направени. Екобрикетите от слънчоглед и дърво се оферират за 500 лв. на звук, а 20-килограмов чувал коства 10 лв.. Брикетите от въглища не могат да бъдат открити за по-малко от 350 лв. за звук.

Въглищата в крайморския град вървят по 450 лв. за звук. 20-килограмов чувал, цялостен с това гориво, е най-малко 9 лв.. На пазара се оферират пресети и непресети въглища в чували. Цените са надлежно 12 и 10 лв..

През тази зима клиентите на „ Веолия Енерджи “ – Варна ще употребяват парно против 136,51 лв. за МВтч, като това е цената без Данък добавена стойност. В съпоставяне с 2020 година цената на отоплението се е повишила с над 38 %.
Печки с пелети и климатици избират във Велико Търново
Във Велико Търново и района се следи застой в пазаруването и монтирането на газови котли и съоръжения, поради нестабилната обстановка с доставката на газ и несигурността във връзка с неговата цена. В навечерието на зимния сезон хората от ден на ден избират да влагат в електрически уреди и термопомпи, сподели за Българска телеграфна агенция Петър Петров, експерт в една от огромните компании за инженеринг и търговия за отоплителни уреди и уреди.  По думите му от началото на годината пазаруването и монтирането на газови уреди е намаляло към 20 пъти по отношение на предходните години. Хората избират да влагат в климатици и термопомпи, които са скъпи като първична цена, само че възвръщаемостта е добра.

Много семейства минават на печки и отоплителни системи, които се зареждат с пелети. Цената на пелетите от локални производители е над 800 лв. за звук. Цената на дървата за огрев, които се продават на тържищата, стартира от 150 лв. на пространствен метър, а доста хора се запасяват с тях поради опасения от спиране на електричеството през зимата.

Битовите клиенти на „ Топлофикация-Велико Търново “ са към 3000. За тях през този отоплителен сезон цената на топлинната сила ще бъде увеличена с към 11, 29 %, откакто Комисията за енергийно и водно контролиране утвърди нови цени от първи юли тази година, сподели за Българска телеграфна агенция Александър Димитров, изпълнителен шеф на сдружението. По думите му това нарастване ще оскъпи досегашните сметки с към 15 лв. месечно. Горещата вода, доставяна от топлоцентралата, остава целогодишно на цена от 8 лв. за кубически метър, добави той. Според него сдружението е готово за идните студени дни, осъществени са съществени поправки по трасетата, обезпечени са нужните количества за двата типа гориво, с които работи централата – природен газ и биомаса.
И в Монтана всеобщо поставят климатици преди зимата
Отоплението с климатик излиза най-евтино към този миг и поради това в последните два месеца нямаме и минута свободно време, сподели за Българска телеграфна агенция притежател на компания за доставка и монтаж на климатици. Той разяснява, че бригадата му има записани дати за слагане на климатици с към месец напред. В огромните вериги магазини, които също слагат климатици, записването е за два-три месеца напред и на процедура човек си купува климатик, който ще му бъде инсталиран след към 60-70 дни. Една нова инверторна машина харчи 40-50 лв. ток на месец, в случай че работи непрекъснато и обезпечава отопление при температури на открито до минус 25 градуса, а някои и до минус 35, означи ръководителят на компанията за климатици.

Стопанин показа пред наш кореспондент, че си е поръчал три климатика още преди два месеца, компанията му ги е доставила, той си е платил климатиците и монтажа, само че още не са сложени заради огромната ангажираност на майсторите.

В Монтана има газификация и отоплението на синьо гориво е допустимо, само че клиентите не са прекомерно доста поради високата първична инвестиция, оповестиха за Българска телеграфна агенция от компанията, която газифицира града. Стопанин, отопляващ се на газ, заяви, че до предходната година за двустаен апартамент е плащал разсрочено целогодишно по 100 лв. на месец, само че от тази година компанията е минала на възнаграждение месец за месец. През лятото сметката е 40-50 лв. единствено за топла вода, само че от зимата с включването на отоплението се чака тя да доближи 200-250 лв. според от това какъв брой е студено на открито. Той разяснява, че в случай че газта е прекомерно скъпа, може да премине на отопление с климатика, който си е сложил за изстудяване през лятото.

Най-използването гориво в Монтана и района в последните години са дървата, които всеки самичък си добива или си купува от компании или другари. През тази година обаче цената им се увеличи до към 150 лв. за кубик и някои от семействата започнаха да се преориентират към отопление на климатици. Загрижени за замърсяването на въздуха, което предизвикват печките на дърва и въглища, от общината в Монтана започнаха амбициозна стратегия за безвъзмездна замяна на печките на твърдо гориво с котлета на пелети или природен газ. Планира се със средства от Европейски Съюз да бъдат сменени отоплителните уреди на към 4000 семейства и по този начин замърсяването на въздуха с прахуляк в зимните месеци да се понижи.
В Търговище желано е отоплението на дърва
Ръст в цените по отношение на предходната година има при всички благоприятни условия за отопление, сподели репортерска инспекция. Най-предпочитано, поради района и покупателната дарба на хората, остава отоплението на твърдо гориво. Местните компании оферират дърва – нарязани и нацепени, на цена от 280 лв. за звук, с безвъзмезден превоз в границите на града. По думите на шефа Джемал Алиев сега търсенето е намаляло, защото хората са се подсигурили. Друг е въпросът, че и дървата липсват. За съпоставяне, през предишния отоплителен сезон компанията с 10-годишен опит в сектора е предложила същото количество на цена от 170 лева

При въглищата в района също има съществено нарастване. Продавач консултантът в „ Първо частно топливо “ в Търговище Валентин Братоев уточни, че в базата разполагат с донбаски въглища, които поради калоричността си се търсят и най-вече. Цената за чувал от 25 кг е 23 лв.. Спрямо предишния отоплителен сезон има съществено нарастване. Но пък отоплението с въглища, въпреки и по-трудоемко и замърсяващо, е по-евтино в сравнение с с дърва, пресмята Братоев.

Като опция на обичайните горива от години се постановат екобрикетите, създавани в „ Роса “ АД в Попово, от слънчогледова люспа -  софтуерен боклук при производството на олио. Те са екологично чисто гориво и биха могли да заменят въглища, дърва, брикети от въглищен прахуляк, горивна нафта и други, уточни Димка Колева – служащ в складовата база. Тази година те се продават на чували и на палети в огромни количества. За брикети в чувал от 15 кг на палет клиентът заплаща 12,60 лева, а в случай че е на дребно – по 12,75 лева При огромни количества цената е 740 лв. за над един звук, а под един звук – 750 лева И тук има растеж на цените – предходната година тонът е коствал 390 лева, посочи Колева.

Производителите изясняват, че един звук брикети от слънчогледова люспа по калоричност се равняват на 1,90 тона дърва за огрев, 1,4 тона кафяви въглища, 2,5 тона брикети от въглищен прахуляк или 500 л горивна нафта. Те не съдържат нездравословни излъчвания и смоли. Предимства при тях са високата калоричност, ниското наличие на незначително отделящите се излъчвания в атмосферата.

В два от петте общински центъра – в Търговище и в Попово, има и газификация. Заради нарасналите цени на газа, една част от клиентите през това лято са преоборудвали семействата и минават на отопление на ток. От сдружение „ Аресгаз “ в Търговище прецизираха за Българска телеграфна агенция, че цените се образуват съгласно авансово декларираното от клиентите ползване. При по-голямо такова цената е по-ниска - 260.25 лева /МВтч без Данък добавена стойност, а при по-ниско – 286,63 лева /МВтч без Данък добавена стойност.
Перничани всеобщо употребяват централно парно отопление
Преобладаващата част от постройките в Перник - жилищни и публични, са на централно парно отопление. „ Перник е най-топлофицираният град в България, ние не можем без нашата топлоцентрала “, твърди кметът Станислав Владимиров. В момента топлоенергията в домовете на перничани коства 127,20 лева./МВтч. Миналата зима цената й е била 101,18 лева./МВтч. Според ръководители на локалната " Топлофикация " перничани употребяват една от най-евтината топлоенергия в страната.

За да облекчи клиентите си, " Топлофикация - Перник " организира две акции. С акцията под наслов " Замразете сметките, не дома си " сдружението разгласи нова промоция за сключилите контракт " Равни вноски ". Договорът планува сумите за парно и топла вода да се издължават на равни месечни вноски, изчислени на база ползване на топлинна сила от миналата година. При този договор се употребява 8 % отстъпка при предплащане на шест месечни вноски и 10 % при предплатено заплащане на 11 вноски. С 20 на 100 по-ниски ще бъдат и изравнителните сметки на клиентите с контракт „ Равни вноски “.

От " Топлофикация-Перник " твърдят, че при съществуването на контракт " Равни вноски " отстъпките значително компенсират нарастването, дружно с понижената ставка на Данък добавена стойност.

" Този сезон дървата за огрев са дефицитни и много по-скъпи, цената на природния газ също. Парното с изключение на най – удобно, остава и най – евтината опция за зимно отопление на семействата ", увери Йордан Йорданов - началник на отдел " Маркетинг и продажби на топлинна сила " в " Топлофикация - Перник ".

Наскоро сдружението разгласи и акция " Безлихвена почивка ". Абонатите с просрочени фактури ще могат да погасят безлихвено отговорностите си до края на годината, без да подават молба за разсрочване.
Отопление на ток и парно избират в Сливен
Близо 14 хиляди са битовите клиенти на Топлоелектрическа централа – Сливен, заяви за Българска телеграфна агенция инж. Павлин Костов, изпълнителен шеф на " Топлофикация - Сливен инж. Ангел Ангелов “. С парно отопление са съвсем всички болнични заведения, обществени домове, учебни заведения, детски градини, общински и държавни здания в регионалния град.

Цената на парното в Сливен през новия отоплителен сезон ще бъде с близо 20-21 % спрямо предходната година. Парното ще коства 113,27 лева./МВтч, като цената досега е била 93,82 лева./МВтч. Така за един средностатистически апартамент с хол, спалня и кухня, от порядъка на 60-65 квадрата, сметките не би следвало да надвишават 140-150 лв. на месец, сочат изчисленията на експертите. По думите на инж. Костов, в България все още няма " Топлофикация ", която да предлага по-ниска цена на клиентите си. Той добави, че броят на договорите с клиенти в навечерието на новия отоплителен сезон не е по-нисък спрямо предходната година.

Дървата за огрев в община Сливен са на цена 160 лв. за кубик от началото на лятото, когато хората нормално се запасяват за идния отоплителен сезон. Пелетите доближават от 850 до 900 лв. за звук, сподели инспекция на Българска телеграфна агенция. Същата е цената на дървата за огрев и в Нова Загора, сподели за Българска телеграфна агенция кметът Галя Захариева. Градът е газифициран от деветдесетте години и огромна част от семействата са на газ, уточни, тя и добави, че доста хора се отхвърлят от тази опция и минават на ток.

Цената на кубик дърва от общинския горски фонд в Твърдица, с включен превоз, е 70-80 лв., сподели кметът на общината Атанас Атанасов и добави, че на свободния пазар цената доближава до 160 лв.. Хората там се отопляват най-вече с дърва. В Котленско, където хората се отопляват най-вече с дърва, цената на кубика е 60 лв. с Данък добавена стойност, заяви за Българска телеграфна агенция Росица Недкова, шеф на Териториалното отделение на Държавното горско стопанство. Тази цена е без превоз и за дърва, които не са нарязани, посочи тя.  За локалното население са избрани 21 хиляди кубика, от които към 17 хиляди кубика са издължени все още. Основно стопанството задоволява потребностите на локалното население.
В Хасково най-евтино е отоплението на ток
В Хасково и района най-евтино е отоплението на ток. Цените на доставчика за битови консуматори EVN са 0,24812 лева с Данък добавена стойност за киловат за дневната сила и 0,14250 лева за нощната цена.

В момента отоплението на дърва и въглища в действителност е по-неизгодно от електричеството, признава търговецът на твърдо гориво Георги Георгиев. По тържищата в южния регионален център звук дърва се харчат на цена към 350 лв. за звук, а въглищата гонят 1 100 лв. за звук.

В Димитровград и Свиленград, където има доста публични здания на газ, към този момент обмислят други възможности, оповестиха от общинските администрации. В Свиленград има и битови клиенти на газ, които ще би трябвало да заплащат по 368, 71 лева с Данък добавена стойност за мегаватчас, в случай че решат да се топлят на синьо гориво. Причината за по-високата цена в сравнение с други места е, че газът не идва по тръба, а се доставя в компресиран тип.

Денталният доктор от Хасково Николай Колев е решил казуса с топлото със лични слънчеви колектори и така наречен „ чилър “ система, повече позната като термопомпа. Той пресметна пред Българска телеграфна агенция, че разноските му тази зима ще бъдат с към 30 % по-ниски, в сравнение с в случай че бе на климатици в жилищния си парцел.
Фотоволтаиците са все по-често срещани в Разград
Все повече компании, предприятия и хранителни магазини в Разград и района влагат във фотоволтаични системи за лични потребности. Не са малко и семействата в региона, които инсталират на покривите на постройките си фотоволтаици, сподели за Българска телеграфна агенция зам.-кметът на община Разград Мирослав Грънчаров. По думите му като жител той също е взел решение да вложи средства в слагането на 5 kW фотоволтаична апаратура на покрива на къщата си. Грънчаров е уверен, че инвестицията му от 10 000 лева е преференциална, тъй като за към 4-5 години сумата ще се изплати от понижените сметки за електричество и топла вода. Зам.-кметът напомни, че Разград е измежду първите български общини, които внедриха водородно гориво за отопление на административната постройка. Освен че има екологичен резултат, въвеждането й води и до понижаване на разноските за отопление, като разходът за метан понижава с 30 %. При актуалните цени на природния газ възвращаемостта на инвестицията е за един и половина отоплителни сезона, разяснява Грънчаров.

Докато преди година-две отоплението с камини и котли, които работят с пелети, беше всеобщо желано от семействата, то от ден на ден хора се преориентират към различно отопление с климатици, сподели изследване на Българска телеграфна агенция измежду разградчани. Ведат Али изясни, че предходната година е плащал за звук слънчогледови пелети сред 150 и 180 лева, а тази цената им надвишава 600 лева Георги Тодоров е избрал отоплението с климатик, като по думите му разноските на двучленно семейство излизат над 100 лева на месец.

Проверка на Българска телеграфна агенция сочи, че в Разградско не са малко хората, които залагат на отоплението на дърва. От Общинското дружество „ Разградлес “ оповестиха, че спрямо миналата година има растеж с 20 на 100 на поръчките за доставка на дърва. Твърдата широколистна дървесина се доставя за 81,60 лева за тримерен кубик, а цената на акацията е 55,20 лева Нарязаните дърва до адрес костват 180 лева на звук, а нацепените се продават за 200,40 лева За наклонност към презапасяване потвърдиха и от Държавното горско стопанство в Разград и частните компании.
В Силистра минават от дърва на ток
Според търговците на дърва в района, хората се насочват към отопление с електричество. Фирмите, които търгуват с отоплителни материали, заобикалят да дават съответна информация за цените. Най-общо те афишират 320 лв. за дърва и към 1000 лв. за пелети. Основното, което оповестяват търгуващите с дърва, е неналичието на служащи, което оскъпява дървата за огрев. Информацията от търгуващите с дърва и въглища не дава визия за потребностите на хората. Но за това може да се съди, въпреки и непряко, от информацията на Регионалната дирекция за обществено подкрепяне.  

Подадените в региона заявления-декларации за разпределяне на целева помощ за отопление за сезон 2022/2023 година са общо 7 628 броя, към края на октомври. Издадените досега заповеди за разпределяне на целевата помощ са общо 5 718. За предходния отоплителен сезон - 2021/2022 година, подадените заявления-декларации са били 7 508, като помощта са получили 5 556 лица и фамилии. Алтернативата за отопление с газ се реализира от „ Ситигаз България " ЕАД. Засега по този начин се отопляват към 20 публични здания в Силистренската община – детски градини и ясли, образователни заведения, едно обществено заведение, административната постройка на общината. По данни от сдружението в Община Силистра е построена газоразпределителна мрежа с обща дължина над 50 километра на територията на гр. Силистра, като ежегодно  сдружението уголемява мрежата си и доближава до нови консуматори. Присъединени са над 1000 обекта в града, включително за битови, комунални и промишлени цели. Към момента няма построена мрежа в други обитаеми места в региона, демонстрира информация от сдружението.
В Русе най-евтино излиза отоплението на ток
В Русе тази зима най-евтино ще е отоплението на ток, съобщи пред Българска телеграфна агенция Милен Тодоров, притежател на компания за климатични системи. Той уточни, че съгласно информация на Агенцията за стабилно енергийно развиване разходът за отопление за киловат/час е 5,3 стотинки с климатична система, която работи на правилото термопомпа вода-въздух, а 7 стотинки е с инверторен климатик.

Печката на въглища харчи 7,7 стотинки за киловат/час, печката на дърва - 7,8 стотинки, екопелетите - 10,1 стотинки, топлофикация - 13,1 стотинки, а отоплението с течни горива е 18,7 стотинки.

Проучване на Българска телеграфна агенция сподели, че цената на топлинната сила с топлоносител гореща вода от " Топлофикация-Русе " е 105,48 лева/МВтч без Данък добавена стойност. Изпълнителният шеф на сдружението Севдалин Желев разяснява, че цената се е повишила с към 13 % по отношение на предходната година. Абонатите на " Топлофикация-Русе " са към 20 000.

От " Топливо " АД оповестиха, че цената на звук въглища е 1008 лв.. Чувалът от 25 кг е 25,20 лв., като предходната година е бил 7 лв.. Украинските пелети се продават за 1248 лв. за звук. От русенска компания, която продава дърва за огрев, обясниха, че цената на кубик е 180 лв., а предходната година е била към 100 лв..

Общо към 25 000 лв. е инвестицията за построяването на слънчева система от 10 киловата и нужните към нея акумулатори за електрозахранването на еднофамилна къща, разяснява Милен Тодоров. Системата от 10 киловата е построена от 22 панела, които могат да бъдат ситуирани на покрива на къщата или в двора. Цената й е сред 15 000 и 17 000 лв.. С тази система ще могат да работят два бойлера за гореща вода денем, изясни Тодоров. За отопление през тъмната част на денонощието ще е належащо да се закупят акумулатори - 15 киловат/часа, от нов клас, които са с нескончаем живот. Цената им е от 7000 до 10 000 лв..

С тяхна помощ през нощта ще можем да стоплим едно или две пространства с климатична система от висок клас, която харчи сред 400 и 500 вата на час. При привършване на заряда на тази батерия ще си оказваме помощ с ток от мрежата, изяснява Тодоров. Така общата инвестиция е сред 22 000 и 27 000 лв. за едно домакинство. Ако сметнем, че едно домакинство заплаща сред 200 и 300 лв. месечно сметка за електричество през студения интервал от годината, то инвестицията за построяването на слънчева система ще бъде възвърната за шест-седем години, заключи Тодоров.
Видинчани се отопляват главно на твърдо гориво и ток
Видинчани се отопляват главно на твърдо гориво и ток. Градът е измежду дребното в България, който централно не е газифициран и топлофициран. Това е и повода замърсеността на въздуха в дунавския град да е една от най-високите в страната, сподели инспекция на кореспондент на Българска телеграфна агенция.

Основното отопление през зимния сезон е на твърдо гориво - въглища и дърва. Кубик дърва, метровки, се продават на цени от 100 до 120 лв. на жителите. В някои общини, които имат общински гори, доставят популацията с преференциални цени - в множеството случаи под 90 лв..

По-платежоспособните видинчани се отопляват на ток, само че при сегашните по-високи цени на електрическата енергия, доста от тях се питат по какъв начин ще съумеят да си платят сметките при галопиращата инфлация.

Близо 3000 семейства от община Видин подписаха контракти по план за близо 12,5 милиона лв., обезпечени по Оперативна стратегия " Околна среда “ за подмяната на печките на твърдо гориво с екологично ефикасни отоплителни уреди. Подмяната е в ход и процесът би трябвало да завърши до 30 ноември 2023 година, сподели ръководителят на плана инж. Румен Лилов. На първите семейства към този момент са инсталирани котлета и камини с друга мощ и отоплението ще се прави с пелети.  В последните месеци фрапантно е скочила цената на пелетите от дървесен тип. Цената за звук варира според от типа от 980 лева до 1700 лева Домакинствата прецизират, че за един отоплителен сезон без икономии са нужни към 3 тона пелети, което в пари значи над 3 000 лева.  за сезон.

Специалисти разясняват, че без значение от цената на тока към сегашния миг за главния консуматор, които  живее с жилище от към 70-80 кв.м, най-евтино ще му излезе отоплението с електрическа сила, с климатик. Видинчанинът Александър Иванов бе безапелационен, че и през този отоплителен сезон ще се оправи със сметките, без да пести. За топлото в жилището, в което живее - от 40 кв.м, и отоплява с климатик, даже и в най-студените дни месечните сметки за ток не надвишават 150 лева
В Плевенско купуват дърва за огрев на преференциални цени
Община Плевен е една от дребното в България, която дава дървесина на локалното население на преференциални цени. Цената за тримерен кубически метър дъб е 54 лв. с Данък добавена стойност, на акацията е към 50 лева с Данък добавена стойност, изясни пред Българска телеграфна агенция Иван Мариновски – шеф на Общинското дружество „ Управление на общински земи и гори ”. Средногодишното прилагане на дървесина от общинския горски фонд е към 10 500 -11 000 плътни кубически метра дървесина, от които 95 % отиват за локалното население. По данни на кметовете за един кубик дърва доставката излиза от 25 до 35 лева Цената е по-висока от миналогодишната най-вече поради скока в цените на горивата.

Около 85 лв. ще коства отоплението за месец на едностаен апартамент в Плевен, в случай че употребява услугите на „ Топлофикация “ АД. Цената за двустаен е към 148 лева, а за тристаен 230 лв., пресметна за Българска телеграфна агенция инж. Йордан Василев, шеф на топлофикационното сдружение. Той уточни, че нарастването от предишния отоплителен сезон към сегашния е с към един лев за мегаватчас. През предходната година цената е била 104.69 лева за мегаватчас, като в този момент е 105.6 лева с Данък добавена стойност.

Предпочитан метод за отопление в Плевен е и този на природен газ. Доставчик е „ Аресгаз “ ЕАД. В град Плевен на природен газ се отопляват 2500 семейства. Няма отлив на клиенти все още, заяви за Българска телеграфна агенция Борислав Тинков, шеф " Маркетинг и продажби ". Той разяснява, че ориентировъчната консумация за жилище от 60 кв. метра е 100 куб. метра природен газ за месец през зимата. Годишна консумация на такова жилище за отопление, топла вода и готвене е от към 700 кубика. От сдружението се надяват да бъдат признати обезщетения от Народното събрание за потребителите на природен газ, които да обзет интервала от 1 ноември до 31 март.

В Кюстендил доста от семействата се отопляват с дърва

В Кюстендил няма централно топлоснабдяване, само че градът е един от най-газифицираните в страната. В газопреносната мрежа са свързани огромни икономически консуматори, огромна част от общинските здания (училища, детски градини, административни сгради), както и над 1 200 битови консуматори. Съгласно данни, предоставени на общината от Овергаз Мрежи АД, доставените количества сила от природен газ през 2019 година са 70 320.96 МВч.

По данни за 2019 година от ЧЕЗ Електро България АД, в общината е употребявана общо 106 345 095 кВч електрическа енергия, като 79 828 913 кВч или 75 % са за битови потребности. Данните са записани в проекта за интегрирано развиване на Общината.

Освен електричество и природен газ, в преобладаващата част от жилищните здания в общината се употребяват дърва за отопление и в редки случаи – пелетизирана дървесина. Продължават да се употребяват и въглища за отопление, което пък се отразява на качеството на въздуха.

Според експерти, на територията на общината има капацитет за потребление на слънчева сила, геотермална сила и сила от биомаса. Има и частни жилищни здания, в които са конфигурирани слънчево-колекторни системи, а в бита употребяват термопомпени системи с непосредствено изпарение, само че практиката не е всеобща. " Инвестицията е много скъпа и се изплаща за няколко години, а поради несигурността на енергийния пазар - и много рискова ", настояват експерти.

Заради неяснотата с доставките и цените на газа, доста семейства през лятото вложиха в климатици. " Това надали е решение, тъй като се чака цената на електричеството през идващия месец да бъде по-висока. От друга страна, при претоварване на мрежата, това ще докара сигурно до прекъсване на електричеството ", разяснява пред Българска телеграфна агенция Севделин Атанасов. Той отоплява жилището си на газ от 17 години и употребява газта за отопление, печка и бойлер. " През предходната година сметката ми през студените месеци беше към 100-120 лева, само че през топлите месеци плащах по 20 лева През тази година сметката през лятото ми се усили с четири пъти и в случай че зимата е по този начин, ще ми е извънредно мъчно да заплащам по 400-500 лева на месец. Не считам обаче, че зимата ще е тежка, че няма да има газ и че цената му няма да падне ", разяснява Атанасов. Според него инвестицията в пазаруване на първокласен климатик би оскъпила повече разноските на семейството до изплащането му.

Въпреки че Югозападното държавно дружество и поделенията му в Кюстендилско през тази година са дали двойни количества дърва за популацията по отношение на предходната година, в Кюстендил доста семейства не съумяха да се обезпечат в точния момент с дърва за зимата. Цената им скочи съвсем двойно, до 180 лева за кубик. Поскъпна и цената на въглищата, които сега се търгуват за над 600 лева за звук.
Търсенето на климатици в Стара Загора е нараснало
Търговците на климатици в Стара Загора регистрират нараснал интерес. „ Наблюдава се нарастване на искащите да слагат в домовете си климатици за отопление през идващия зимен сезон. При нас има поръчки за монтаж, които ще могат да бъдат изпълнени в края на месец ноември или при започване на месец декември “, уточни пред Българска телеграфна агенция Денко Росенов, чиновник във компания за продажба и монтаж на климатици. По думите му макар покачването на цените на климатиците, те са енергоспестяващи, което ще докара до по-ниски сметки за потребителите.

Почти три пъти повече са поръчките за дърва за огрев в Държавно горско стопанство (ДГС)-Стара Загора тази година спрямо миналата, заяви за Българска телеграфна агенция шефът инж. Иван Чергеланов. Предоставяната от ДСГ-Стара Загора дървесина е 72,60 лв. с Данък добавена стойност за тримерен кубик на склад в гората. Транспортът и обезпечаването на компания за доставката е за сметка на клиента, само че по отношение на пазарната цена ние предлагаме съвсем на половина от нея. Пазарната цена на свободния пазар сега на дървесината е към 170 лв. “, изясни още инж. Чергеланов.
В Смолян най-евтино ще е отоплението на дърва
Дървата за огрев остават относително по-евтиният вид за отопление в област Смолян, даже след сериозното повишаване на дървесината от началото на годината.  Иглолистни нацепени дърва се продават за към 130 лева за кубик, съгласно данни от търговец на твърдо гориво. Около 200 лева за кубик костват широколистните нацепени дърва, само че се намират по-трудно в навечерието на отоплителния сезон.  Непроменени спрямо 2021 година остават цените, на които Южноцентралното държавно дружество продава дървата, само че превозването им в допълнение оскъпява крайния артикул до равнища на пазарните цени. Средно 42 лева./кубик костват широколистните цепеници за отопление, в случай че се купят от краткотрайните хранилища на ЮЦДЦ на място в гората.  Предприятието е възнамерявало за тази година 70 000 кубика дърва за огрев допълнително от миналогодишните планове, съобразявайки се с нарасналото търсене на дървесината за отопление, съгласно инж. Здравко Бакалов, шеф на ЮЦДП. Над 310 000 кубика от плануваните към този момент са обезпечени за отопление.

Почти двойно е нараснал ползата към закупуване и монтаж на слънчеви съоръжения в област Смолян от началото на лятото, съгласно инж. Недко Пашамов, специалист по слънчеви системи и създател на книгата „ Въведение във фотоволтаиката “. Предпочитанията към слънчевите системи се следят след повишаването на електрическата енергия и други енергийни източници. Преобладаващ вид на слънчеви системи при битовите клиенти е монтиране на термопомпи в композиция с фотоволтаици, изяснява инж. Пашамов. Според него слънчева инвестиция до 5 киловата  за една къща може да бъде към 12 – 16 хиляди лв. и се изплаща за над 10 години при сегашните цени на електрическата енергия. След към 2 години, когато битовите консуматори също ще би трябвало да купуват сила от свободния пазар, възвращаемостта на инвестицията ще се понижи до 4 – 5 г.  Преминавайки към слънчеви съоръжения, хотели в планинската област изплащат инвестицията в тях за към 2-3 година, пресмята експертът по фотоволтаици.

Малките хотели в Смолянска област главно разчитат на отопление на дърва и пелети, изяснява Георги Пампоров, ръководител на Съюза на родопските хотелиери и ресторантьори. Камините с пламтящи дърва даже се смятат за наложителна част от уюта на фамилните хотели и къщи за посетители в планината.
Климатиците са желани в Ловеч
Жителите на Ловеч търсят по-евтин метод за отопление. Повечето избират тази зима да се отопляват на ток, сподели инспекция на Българска телеграфна агенция. Двойно се е нараснало търсенето на климатици тази есен спрямо предходната годината, а цените са се покачили с 40 %, съобщи Цветан Милков, притежател на магазин за климатици. По думите му няма проблем с доставките, има многообразие на модели, само че за монтаж се чака 20-30 дни поради натовареността на служащите.

Миналата зима Павлин Иванов и фамилията му са се отоплявали с пелети, този отоплителен сезон обаче избират климатиците. Към този миг ще се отопляваме с климатици и в студеното време ще употребяваме пелети, само че в лимитирано количество, защото са доста скъпи, уточни Иванов.

Репортерска инспекция на Българска телеграфна агенция откри, че цената на звук пелети към този момент е хиляда лв. и продължава да пораства, а главните доставки са от Турция и Украйна. Българските компании са лимитирали производството поради скъпия ток, дефицита на дървесина и пониженото търсене, сподели за Българска телеграфна агенция Илко Илиев, шеф на склад.

Сериозно са поскъпнали и дървата за огрев в Ловеч. В момента едно пале от 0,8 куб. м нарязани и нацепени дърва за огрев в множеството хранилища в региона се продава за 145 лв., при 115 лв. през лятото и 95 лв. през септември предходната година. Метровите дърва за кубик са от 130 лв. до 150 лв..

Въпреки високите цени търсене има, а търговците твърдят, че има задоволително количества.

Друг вид за отопление на семействата в Ловеч е природният газ. Цената му след фрапантното повишаване спадна за битови консуматори с 31 % на мегаватчас, осведомят от „ Овергаз Инк. “ АД. Въпреки това хората са обезпокоени дали ще могат да си заплащат сметките. Голяма част не биха подхванали стъпка да преминат към друга опция на отопление, защото би трябвало да създадат скъпа инвестиция, без да са сигурни дали тя ще се възвърне.
И в Ямбол отоплението на ток ще излиза най-евтино
На територията на област Ямбол няма топлоелектрическа централа. Преди двайсетина години частната компания „ Овергаз “ построи газоразпределителна мрежа в Ямбол, а през 2020 година газифицира и близкото до града село Кабиле. Така разновидностите за отопление в района през зимата са три – ток, твърдо гориво или газ, само че единствено в две обитаеми места.

Ирина Петрова и фамилията ѝ са едни от първите в Ямбол, решили да отопляват жилището си на природен газ преди години. Досега потреблението си са плащали на равни вноски с една изравняваща годишно. Най-много им е коствало към 200 лева на месец. „ Ако стане 450 лв. ще ни е непостижимо “, сподели тя. Междувременно фамилията към този момент си е купило „ за всеки случай “ и един климатик.

План „ Б “ за отопление обмисля и четиричленното семейство на Анета от село Стефан Караджово в крайграничната община Болярово, които до момента са употребили дърва за огрев. „ Купихме пет кубика за общо 200 лв. от общината, само че ги пазим в случай че стане доста студено. Преминаваме на климатици, тъй като с дървата към този момент стана мъчно “, сподели тя.

Дървата за огрев компаниите в района оферират сред 160 и 200 лв. за кубик. Общините и горските стопанства обезпечават дърва преференциална цена сред 50 – 60 лв. за куб. м, само че количествата са лимитирани. Завишено е търсенето на климатици, само че поради този „ взрив “ доставките и вносът им постоянно се бавят, сподели Веселин Василев, шеф на компания за доставка и монтаж на климатици в Ямбол.

Някои прибягват и до различни способи за отопление. Сред тях е четиричленното семейство на Димитър Богословов от Ямбол, който взема решение да заложи на слънчеви панели. „ Едно домакинство с инвестиция от 6000 лв. може да си обезпечи цялостна самостоятелност в слънчевите дни. Обаче има едни особени проблеми – няма работна ръка. Всички монтажници са ангажирани по огромните обекти “, сподели той.  
Във Враца най-масово употребяват дърва за огрев
Дървата са главният материал за отопление на семействата във Врачанско, изключително в селата. Запасяването с дърва стартира още в горещите летни месеци поради упованието, че цените на нарязаните дърва няма да спрат да се повишават. Сега еднометрови дърва за огрев се оферират 130-140 лв. за кубически метър, а нарязаните са доста по-скъпи – от 160 лв. нагоре.

Въглища, даже от Донбас, съгласно обявите, също се намират, сподели инспекция на Българска телеграфна агенция. Заради внезапното нарастване на цените още при започване на предишния зимен сезон, ползата към тях не е огромен. На пазара във Враца се оферират пакетирани въглища по 25-26 лв. за чувал от 25 кг. Затова притежателите на местни парни съоръжения на дърва и въглища още от предходния зимен се ориентират към заместването им с разнообразни отоплителни електроуреди, като изборът зависи от финансовите благоприятни условия на купувачите.

Само Враца и Козлодуй разполагат с централно отопление. Газификация има в регионалния град и в Мездра. Екологичният и стопански резултат от този метод на отопление не се слага под подозрение. Проблемът е в непрестанно повишаващите се сметки поради природния газ (врачанската топлофикация работи с този енергоносител). За разширението на газифицирането препъни камък е огромната първична инвестиция от семействата, която мъчно се вземат решение да създадат, тъй като би трябвало да вземат заем.  
Шуменци избират електричество пред газ
Анкета на кореспондент на Българска телеграфна агенция измежду голям брой шуменци, които предишни години са се отоплявали на газ сподели, че през този зимен сезон ще си обезпечат топлото в жилищата с климатици.  Част от тях споделиха, че отоплението с газ е добра опция и ще го употребяват още веднъж, откакто са вложили във вътрешни съоръжения и са обезпечили добра топлоизолация на жилищата си. Те обърнаха внимание и на екологичния резултат от отоплението с газ.

В Шумен от години няма централно топлоснабдяване. Голяма част от жителите му с изключение на на ток, се отопляват с дърва и твърди горива, а въздухът през зимните месеци постоянно е
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР