Зимният сезон наближава, но френски ски курорт затваря пистите си

...
Зимният сезон наближава, но френски ски курорт затваря пистите си
Коментари Харесай

Ски курорт във Френските Алпи затваря завинаги

Зимният сезон наближава, само че френски ски курорт затваря пистите си вечно поради опасенията, че и тази година няма да има задоволително сняг.

Ла Самбуй, фамилен ски курорт покрай Мон Блан във Френските Алпи, реши да демонтира своите ски лифтове, защото световното стопляне сви фрапантно сезона единствено до няколко седмици и към този момент не е преференциално да работи.

Преди имаше сняг на практика от първи декември до 30 март “, споделя кметът на курортния град Жак Далекс пред CNN.

„ Миналата зима обаче имаше единствено четири седмици сняг и даже тогава не беше задоволително “, добави той. „ И доста бързо на пистата се появиха камъни и скали “.

Ако курортът отвори за по-малко от пет седмици през януари и февруари, това значи годишна оперативна загуба от почти 500 000 евро, а единствено поддържането на ски лифтовете коства 80 000 евро годишно.

Ла Самбуй не е голям курорт, единствено с три лифта и няколко писти, достигащи до оптималната височина от 1850 метра. Но разполага с набор от писти, вариращи от „ черни “ за експерти до „ зелени “ за начинаещи, и относително евтини ски карти. Курортът е известен измежду фамилиите, които търсят по-скромно преживяване в Алпите, в сравнение с се предлага от по-големите дестинации, на по-висока надморска височина.
Трудности
Малкият курорт край Мон Блан не е единственият във Франция, изправен пред колапс. Миналата година Сен-Фирмен, друга дребна алпийска ски дестинация, избра да отстрани своя ски въжен превоз, откакто зимният сезон понижа от месеци на седмици поради климатичните промени.

Жак Далекс споделя, че „ всички зимни спортни курорти във Франция са наранени от световното стопляне “, изключително тези на междинна планинска височина сред 1000 и 1500 метра.

Но не всички курорти са подготвени просто да затворят. Много от тях към този момент мислят в друга посока и не разчитат единствено на зимните спортове, с цел да се устоят. Един от най-често прилаганите способи е въвеждането на планинското колоездене като нов бизнес модел.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР