Зимните бури и арктическото застудяване оставиха без ток и отопление

...
Зимните бури и арктическото застудяване оставиха без ток и отопление
Коментари Харесай

Как невидимата ръка на пазара докара стократно по-високи сметки за ток на Тексас

Зимните стихии и арктическото захлаждане оставиха без ток и отопление милиони семейства в американския щата Тексас в средата на месеца. Ледът и снегът се стопиха, само че засегнатите от зимното злополучие получиха и втори удар – сметки за ток, които са десетки или дори стотици пъти по-високи от естественото.

Причина и за оставането на мрачно в студа, и за шока от фактурите след него е комбинацията от свръхлиберализирания енергиен пазар в щата и противоречивите дейности на регулаторните органи в спешния миг, означават в свои пространни материали по тематиката Националното публично радио на Съединени американски щати, Ен Би Си и ред други медии зад Океана.

Скандалът с високите сметки към този момент докара до оставки и следствия и евентуално няма да стихне скоро.

Независимият щат

Тексас създава и употребява повече ток от всеки различен щат, само че е единственият в континенталната част на Съединени американски щати, който има независима електроснабдителна мрежа, предопределена да резервира енергийната система на щата самостоятелна и изолирана от другите пазари.

По този метод се заобикалят федералните регулации и контрол, само че изолираната мрежа основава един голям проблем – по време на изключителни климатични събития като тази зимна стихия, Тексас не може да черпи електрическа енергия от други мрежи, в случай че има дефицит. В същото време дерегулацията на пазара разрешава на операторите да дефинират цената на киловатчас съгласно търсенето – нещо доста хубаво при естествени атмосферни условия и доста неприятно при естествени аномалии и свръхконсумация.
Снимка: Reuters
Това остави близо 4,4 млн. семейства без електричество, а неустановен брой от тях бяха шокирани да получат сметки в размер на хиляди долари, в някои случаи даже над 15 000 $ за месец.

Производството и снабдяването с електрическа енергия в щата се ръководи от Съвета за електрическа надеждност в Тексас (ERCOT) и зависи съвсем напълно от личните запаси.

Цената като единствен механизъм за ръководство

За разлика от други оператори на електрически мрежи в Съединени американски щати, ERCOT няма пазар на потенциал, а точно обезпечени заплащания към оператори за избран интервал, с цел да се обезпечат потребностите от електрическа енергия през идните години. Търговете на пазара на потенциал в множеството щати дефинират какви такси ще получат производителите на ток, с цел да създадат продукцията си налична за мрежовите оператори за три години напред. Производителите получават възнаграждение даже в случай че контрактуваното количество сила надвишава потребностите на потреблението.
Снимка: Reuters
Липсата на подобен механизъм в Тексас затруднява оправянето с изключителни събития като ниските температури през миналия месец. Вместо това регулаторите в щата се пробват да подсигуряват надеждността на електроснабдяването посредством схеми за по-високи цени за мощности, настоящи в моменти на дефицит и по този метод да подтикват производителите да влагат в по-висок потенциал, като в това време понижават потреблението.

Този метод обаче може да докара до повишение на цените за крайните консуматори, а към този момент сме очевидци, че това е вероятен сюжет.

Евтиното излезе златно

Най-силно наранени от сходни проблеми в бъдеще са жителите с проекти за променлива мощ. Такива проекти постановат разнообразни цени за електричество според от това какъв брой търсене има. Колкото повече търсене, толкоз по-висока е цената.

Плановете с променлива цена са примамливи за доста хора, тъй като цената на електрическата енергия постоянно е ниска при естествени метеорологични условия, само че при температурите под нула, както през последните седмици, цената на едро скача внезапно.
Снимка: Reuters
Според Американската администрация за енергийна информация междинната цена на електрическата енергия в щата през зимата е към 12 цента за киловатчас, само че Комисията по комунални услуги в Тексас е разрешила тази цена да се увеличи до 9 $ за киловатчас по време на мразовитите дни през последните седмици и това докара до апокалиптично високи сметки за някои семейства.

Нещо повече – след първичния скок до тавана от 9 $, цената на свободния пазар пада до 1,2 $. Комисията обаче взема решения да я задържи на най-високото равнище, защото съгласно нейните специалисти единствено с високата цена може да се ограничи потреблението до равнища, които изумената от студа мрежа може да поеме.
Снимка: Reuters
Липсата на естествена връзка на това решение води до разгромяващите по мярка фактури, а и до съмнения, че енергийните дружества са се възползвали от обстановката за облага, вместо да защитят ползите на потребителите си като ги осведомят за ставащото.

Вятърът не им е отговорен

Електричеството в Тексас се създава от природен газ, въглища, нуклеарна сила и дребна част от възобновими източници. Зимната стихия обаче провокира компликации за всички източници на сила – да вземем за пример, вятърните турбини и газовите източници замръзнаха.

Почти незабавно откакто неприятните метеорологични условия обгърнаха Тексас и оставиха милиони поданици без електричество, политици упрекнаха възобновимата сила за случилото се.

Медии като „ Фокс Нюз “ побързаха да пренасочат виновността за цялата каша от администрацията на губернатора републиканец Грег Абът към ВЕИ инсталациите.

Според специалисти обаче това не е по този начин, тъй като възобновяаема сила обгръща единствено 10 % от електроснабдителната система на щата и забавеното ѝ произвеждане през последните седмици е изиграло напълно дребна роля в оформянето на рецесията.
Снимка: Reuters
По данни на Съвета на вятърната сила в Тексас благодарение на източниците на възобновима сила са създадени сред 4 415 и 8 087 мегавата в пиковите часове от началото на бурята.

За разлика от тях, „ топлинният флот “ на страната – добивът на природен газ, въглища и производството на нуклеарна сила - е намалял доста повече, което е довело до дефицит от 30 000 мегавата, споделя съветът.

Представители на ERCOT показват като съществена причина за спиранията на елетроснабдяването проблеми на производителите, употребяващи природен газ, оборудването и инфраструктура, които не са проектирани да устоят на толкоз ниски температури.

Енергийният съвет отнесе мощни рецензии за това, че безусловно от години е неглижирал въпроса за готовността на цялата система за рискови температури. Когато главните трасета паднат, поради законодателството следва верижна реакция, която неизбежно надува цените до равнищата, които видяхме.

Един доста безценен урок

Членовете на ERCOT към този момент подадоха оставките си, а на разнообразни равнища стартира следствие на целия сюжет с цената на тока в Тексас. Назначените от губернатора специалисти занапред ще дават отговор за решенията си, а се търсят и механизми да се помогне на най-малко част от хората, получили многократно по-високи сметки.

Целият случай даде мотив на доста от критиците на либерализацията на енергийния пазар още веднъж да призоват страните да се откажат от концепцията. В това число – и у нас, където компаниите към този момент купуват ток на пазарен принцип, а от лятото се чака този развой да стартира и при семействата. Бизнесът към този момент усети един „ токов удар “ в края на предходната година, когато в един миг електрическата енергия на българския свободен пазар беше най-скъпа в Европейски Съюз.

Случилото се с хиляди консуматори в Тексас е показателно за това, че, с цел да можем да се възползваме от изгодите на свободния пазар (конкуренция сред участниците, изгубване на непазарните съставни елементи и т.н.), са нужни две извънредно значими условия – регулатори с нужните политическа воля и принадлежности за секване на злоупотреби и консуматори, които могат съответно да преценяват изискванията, които другите участници им оферират.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР