Зимата, въпреки че е студен сезон, също ни предлага своите

...
Зимата, въпреки че е студен сезон, също ни предлага своите
Коментари Харесай

Зимните зеленчуци, които задължително трябва да хапваме

Зимата, макар че е леден сезон, също ни предлага своите присъщи зеленчуци. Както към този момент добре знаем, потреблението на сезонни плодове и зеленчуци е наложителна, в случай че желаеме да одобряваме нужните ни витамини и минерали, които ще подсилят имунната ни система.

Полезните зимни зеленчуци, на които би трябвало да обърнем повечко внимание, са картофи, пащърнак, тиква, ряпа, моркови, цвекло, зеле, броколи. По магазините на пазарите ги има в обилие и е добре да се възползваме от промоциите, с цел да се запасим с по-големи количества от тях.
Храните, които наложително би трябвало да консумирате през зимата
Балансираното хранене е залог за вярно функциониращата имунна система. В сезона на свежите плодове и зеленчуци е по-лесно да си наба...

Сезонните зеленчуци ни зареждат с нужната дневна доза витамин А. Сигурно сте чували не един път, че е добре да консумирате всекидневно разноцветни зеленчуци. Така си доставяте по натурален метод разнообразни витамини. По тази логичност, оранжевите и блестящо зелени зимни зеленчуци имат богато наличие на витамин А. Този витамин е с антиоксидантни свойства и е мастноразтворим. Особено потребен е за косата, ноктите, кожата. Богати на този витамин са тиквата, картофите, морковите и кръстоцветните.

Веществата, които ни доставят зимните сезонни зеленчуци, спомагат за потискането на възпаленията в организма. Основните „ виновници “ за това свойство на зеленчуците са бета-каротинът и витамин А. Точно антиоксидантните свойства на тези субстанции имат възпиращото влияние върху зародилите възпаления.  

Затова е целесъобразно да консумираме колкото може повече такива храни, които ще се погрижат за прекратяването на появилите се местни възпаления в тъканите или клетките. По този метод се предотвратява заплахата от развиването на хронични заболявания. Най-силните противовъзпалителни свойства се приписват на спанака, тиквата и къдравото зеле.

Зимните зеленчуци усъвършенстват храносмилателните функционалности, а това се дължи на богатото им наличия на фибри. Те са извънредно значими за вярното действие на цялата храносмилателна система. Фибрите способстват за обезпечаване здравето на микрофлората в червата, а по този начин се задейства и положителната имунна отбрана на целия организъм. С най-богато наличие на фибри в състава си могат да се похвалят цвеклото, пащърнака, морковите, тиквата и картофите.
Полезните за здравето питиета, които би трябвало да пием през зимата
Да живееш здравословно през зимата, е същинско предизвикателство. Топлите питиета могат да бъдат наши съдружници. Трябва да сменяем обикн...

Тъй като множеството от зеленчуците са зрели през лятото или есента, което ги прави изключително богати на витамин С. Дневната доза на този витамин може да се набави единствено с една порция зимни зеленчуци. Няма човек, който не е наясно, че витамин С прави имунната система по-силна, кожата по-сияйна, а възпаленията в организма по-малко.

Зимните зеленчуци набират на организма и витамин К. Той е извънредно скъп за костите. Той играе значима роля за здравето и плътността на костното вещество. Най-богата на този витамин е ряпата. Освен витамин К, от зимните зеленчуци по натурален метод си набавяте фолиева киселина, витамин А, мед, витамин С, манган. Най-богати на тях са зелените зеленчуци и ряпата.

Още от ЛЮБОПИТНО:

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР