Зимата си отива, а с нея и досадните настинки. Ако

...
Зимата си отива, а с нея и досадните настинки. Ако
Коментари Харесай

Пролетната умора води до депресивните състояния

Зимата си отива, а с нея и досадните настинки. Ако макар приятното слънце, щъркелите, цъфтящите дървета и зеленината на открито обаче не се чувствате в кондиция, значи към този момент сте жертва на пролетна отмалялост. Тя се характеризира с бързо настъпващо безсилие, намалена витална сила и нерядко - краткотрайни депресивни положения. В северното полукълбо на земята тази сезонна отмалялост се следи от началото на март доникъде на април.  Странно, само че тъкмо в този интервал организмът ни не съумява да реагира на пролетното пробуждане. 

Макар деянията да са строго самостоятелни, налични са още тревога, усилена сензитивност към промени във времето, нервност, необясними главоболия и липса на мотивация. Пролетната отмалялост визира 50% от хората и е една от най-честите аргументи за физическото неразположение през този интервал.

Спи ни се, усещаме се непрекъснато изтощени, не можем да се концентрираме, раздразнителни и скептични сме. Все едно сме препили на предната вечер и не може да се отървем от махмурлука. Имате ли сходни признаци, то евентуално сте жертва на пролетната отмалялост, която е извънредно присъща за интервала март-април.  Причините са разнообразни и към момента не е открито дефинитивно пояснение на обхващащата ни пролетна отмалялост. Липсата на слънце, витамини и двигателна интензивност през последните зимни месеци са изтощили тялото ни и е мъчно да сме във форма.

Температурните промени са стресиращи за организма и пренастройката към по-високите температури изисква време. Още повече че през март и април времето е доста изменчиво и е обикновено температурните амплитуди от 10 градуса за 1 ден да ни се отразяват на настроенията.

Друг фактор е насищането на кръвта ни с О2 с помощта на по-честото излизане на чист въздух, проветряването на стаите, разцъфването на дърветата. Когато количествата на въглеродните индикатори внезапно спадат, кръвоносните съдове се свиват и ние ставаме по-вяли, неработоспособни и сънливи.

Заедно с всичко това се усилва денят и ние усещаме, че се уморяваме по-бързо, до момента в който свикнем с летния режим на живот.  Всички нагоре изброени климатични и физиологични промени провокират положението, което ние назоваваме пролетна отмалялост. Специалистите са безапелационни, че през тези месеци се ускоряват и депресивните положения на доста хора, упоритостта и интензивността им прогресивно спадат. Затова е належащо да се съветват със експерти по какъв начин да се преборят с нея.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР