Зимата ще бъде тежка - четири дълги и трудни месеца,

...
Зимата ще бъде тежка - четири дълги и трудни месеца,
Коментари Харесай

От това зависят човешки животи: Меркел остро осъди лъжите за коронавируса

" Зимата ще бъде тежка - четири дълги и сложни месеца ", сподели Меркел по време на плевел спор в немския парламент за по-строгите ограничения. Тя остро осъди отричането на пандемията и разпространението на неистини за вируса.

Депутатите в немския Бундестаг организираха бурни и частично доста прочувствени диспути по новите, по-строги ограничения в битката против Ковид-19, които бяха утвърдени през вчерашния ден на съвещанието на канцлерката Ангела Меркел с министър-председателите на немските провинции. Те ще влязат в действие на 2 ноември.

Една от основните тематики беше ролята на Народното събрание при взимането на такива тежки решения. Опозицията упорито прикани не различен, а точно Бундестагът да има последната дума в такива случаи. ХДС/ХСС и ГСДП, партиите от ръководещата необятна коалиция, оповестиха законодателни промени, посредством които да дадат на Народното събрание повече права при взимането на решенията и при контрола по тяхното осъществяване. Те оферират всички демократични фракции в Народното събрание да се обединят в обща самодейност по въпроса. Тук би трябвало да се разясни, че към извънредно дясната партия " Алтернатива за Германия " (АзГ), а от време на време и към Лявата партия се насочат обвинявания, че не всеки път работят като демократични партии.

" Пандемията слага демокрацията пред тестване "

В началото на дебатите канцлерката Ангела Меркел прочете държавна декларация за ограниченията в битката против пандемията. Необходимо е да се означи, че в Бундестага държавни заявления се вършат единствено по изключително значими въпроси. Докато четеше декларацията, в която се обясняваха и аргументираха фрапантните ограничаващи ограничения в публичния и персоналния живот, Меркел неведнъж беше прекъсвана от реплики на депутати. Тя акцентира, че ограниченията са " уместни, наложителни и съответни ", само че в пленарната зала цареше такава шум, че ръководителят на Бундестага Волфганг Шойбле на няколко пъти трябваше да се намесва, с цел да може канцлерката да продължи.

Меркел акцентира, че добре схваща огорчението и отчаянието на всички тези, които поставиха огромни старания за подсигуряване на хигиената, само че все пак в този момент още веднъж би трябвало да затворят вратите на своите заведения. В момента обаче няма по-мек инструмент, посредством който систематично да се лимитират контактите сред хората, с цел да се държи пандемията на ниво, с което към момента можем да се оправим, сподели тя. Според вчерашното решение, от понеделник идната седмица до края на ноември се затварят всички заведения за хранене и средищата за просвета и свободно време. Гражданите би трябвало да сведат до най-малко и персоналните си контакти. Меркел оповести скорошни ограничения за финансово подкрепяне на засегнатото от рестриктивните мерки предприемачество.

Пандемията слага демокрацията пред извънредно тестване, сподели Меркел. Според нея, в този момент е вярно, значимо и даже неизбежно ограниченията да бъдат обсъждани и подложени на критика, да се ревизира деликатно дали са уместни. Такива диспути не отслабват, а в противен случай, укрепват демокрацията, съобщи тя в отговор на апелите за парламентарно господство при всички решения, които засягат главните права на хората.

Канцлерката остро осъди отричането на пандемията и разпространението на дезинформация, неистини и ненавист. Тя съобщи, че не трябва да се размива границата сред истина и лъжа, тъй като от това зависят човешки животи. В края на държавната си декларация Ангела Меркел сподели: " Зимата ще бъде тежка, четири дълги и сложни месеца, само че и тя ще свърши. "

Какви са рецензиите на опозиционните партии?

Лидерът на демократичната СвДП Кристиан Линднер отвърна Меркел с репликата, че, в случай че става дума за укрепване на демокрацията, такива диспути би трябвало да се водят преди, а не след взимането на сходни съществени решения. Той счита, че стопанската система добре се е подготвила за протичащото се през тази есен, само че политиката не си е написала домашното. Ето по какъв начин в този момент таман предприемачеството би трябвало да заплаща цената на спорните и безредни ограничения, счита Линднер, съгласно който това е " непочтено ".

Лидерът на АзГ Александър Гауланд приказва за " корона-диктатура ". Той упрекна държавното управление, че слага подправени цели, тъй като най-ценното богатство било не здравето, а свободата. Според него, това би трябвало да се помни " даже с цената на човешки животи ".

" Тази страна се бори по един изумителен метод! "

Фракционният водач на християндемократите Ралф Бринкхаус отхвърли обвиняванията против държавното управление, че работи безредно и прикани да помислим за жертвите. " Тази страна се бори, бори се по един изумителен метод! ", възкликна той. В отговор на казаното от Гауланд Бринкхаус напомни, че свободата е и свободата на слабите. " А гибелта на един човек е нещо необратимо ", сподели още той.

Ролф Мютцених, фракционен водач на другата ръководеща партия - ГСДП, прикани всички партии като се изключи АзГ, да обединят силите си и да трансформират Закона за отбрана против инфекции, тъй че Народното събрание да получи повече благоприятни условия за надзор. Според тази концепция, отсега нататък Бундестагът би трябвало да получи правото да формулира напълно съответно пълномощията на държавното управление в такава обстановка, да сложи на ясна законова основа другите правила - като наложителното носене на маски, да вземем за пример, и да лимитира във времето или пък да приключва действието на държавни наредби. Мютцених акцентира, че без значение от всичко това към момента не е завършил интервалът, в който държавното управление има потребност от оптималната еластичност.

Зелените демонстрираха подготвеност да вземат участие в предлаганите законодателни промени. Те по принцип утвърждават новите ограничения, само че считат, че държавното управление не е било квалифицирано за протичащото се сега. Съпредседателката на Зелените Катрин Гьоринг-Екарт сподели, че в следствие от това рецесията с ковид се е трансформирала в рецесия на доверието към държавното управление.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР