Зимата идва. И заедно с нея започва битката за дистанцинното

...
Зимата идва. И заедно с нея започва битката за дистанцинното
Коментари Харесай

Женската зиморничавост – каприз или физиология

Зимата идва. И дружно с нея стартира борбата за дистанцинното на климатика или копчето на радиатора. Сега, когато вечерите стават все по-тъмни и студени, множеството от нас стартират да се отопляват. Едни не си постановат никакви ограничавания, други обаче поддържат температурата в дома на виталния най-малко, с цел да спестят от сметката за ток или парно, която пораства стремглаво с всяка минала година. Но по-интересното е, че тези два типажа постоянно споделят общ дом, бюджет и съществуване или с други думи са едно семейство. Обикновено женската зиморничева половинка дебне своя правоверен, с цел да превърти неусетно термостата, а в случай че тактиката не успее, се разхожда в стаята с безформени одежди, шал и ръкавици в символ на митинг против ниската температура. Мъжът пък се гневи на нейните прищявки и лековерие. Така домашното отопление може да стане причина за сериозен фамилен разкол.

Според научните проучвания, нашите биологични термостати са настроени друго според от пола, здравословното положение, възрастта, метода на хранене, съня, даже компанията. Факт е, че ние дамите сме по-зиморничеви от своите половинки. Въпросът е за какво и по какъв начин можем да преодолеем тази „ температурна амплитуда ”?

Хладни ръце – топло сърце
Изначално индивидът е топлолюбиво животно. Ние сме се зародили и еволюирали към екватора и едвам по-късно сме почнали да мигрираме по цялата планета. За да се пригодим към по-ниските температури сме почнали да носим облекла, да строим здания, да палим огън...Въпреки това, по-голямата част от силата, която получаваме посредством храната, изразходваме не за дейна активност, а за поддържане на телесната си температура. Защото нашите вътрешни органи действат обикновено при 37 C. Само при 2 градуса по-малко в организма настава хипотермия, а след още 10 градуса има заплаха от гибел.

Температурата на крайниците обаче може да се трансформира в доста по-голям диапазон без съществени последици. Затова при студено време, тялото ни предпочитано съхранява топлината на вътрешните органи за сметка на ръцете и краката. При нас дамите, този механизъм работи доста по-перфектно, в сравнение с при мъжете, защото би трябвало да пазим новият живот, които се заражда в нас. Страничният резултат обаче са вкочанените ръце и крайници, а точно по тяхната кожа са ситуирани най-вече „ сензори ” за мраз. Затова през целия студен сезон имаме чувството, че безусловно замръзваме.

От какво друго се въздейства чувството за мраз
Но даже при дамите чувството за мраз не е константа, а се въздейства от хормоните. Най-ниска е вътрешната ни температура през първите дни на цикъла, когато в тялото ни господства „ студеният ” естроген и става най-висока в дните след овулация, когато се отделя „ топлият ” прогестерон ”. Понякога разликата надвишава повече от 1 от градус, а дружно с него се трансформира и чувството ни за мраз.
Продължава: Женската зиморничавост – каприз или физиология II
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР