Земетресенията в Турция нанесоха щети на икономиката на страната в

...
Земетресенията в Турция нанесоха щети на икономиката на страната в
Коментари Харесай

$84 млрд. са щетите за икономиката на Турция от земетресение

Земетресенията в Турция нанесоха вреди на стопанската система на страната в размер на 84 милиарда $, или към 10% от Брутният вътрешен продукт. Това оповестява Bloomberg, като се базира на оценки на Конфедерацията на бизнесмените и представителите на бизнеса в републиката.
Всичко по тематиката: Земетресението в Турция и Сирия 347
Според изчисленията на бизнес групата вредите върху жилищните здания в Турция са 70,8 милиарда $.

Последиците от земетресенията ще доведат и до понижаване на бюджетните доходи с 10,4 милиарда $, а загубите на работна ръка ще костват на турската стопанска система 2,9 милиарда $.

В публикацията на Bloomberg се отбелязва, че оценките на конфедерацията са по-високи от тези на други икономисти. Много специалисти също по този начин са съгласни, че е прекомерно рано да се приказва за окончателните последствия от естественото злополучие.

На 8 февруари турското издание на телевизия NTV заяви, че Турската фондова борса е прекратила търговията до вечерта на 14 февруари за първи път от 24 години насам, с цел да избегне паническо бягство от турските акции след опустошителните трусове.

На 6 февруари Турция беше наранена от няколко опустошителни трусове, последвани от 1891 вторични труса, съгласно данни на турската държавна работа за предварителна защита и реагиране при изключителни обстановки (AFAD).

На 12 февруари турската работа за ръководство на бедствия заяви, че броят на жертвите на земетресението в страната е повишен до 29 605 души.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР