Земетресение с магнитуд 5,3 по Рихтер разтърси Южна Турция в

...
Земетресение с магнитуд 5,3 по Рихтер разтърси Южна Турция в
Коментари Харесай

Десетки ранени след поредно силно земетресение в Турция

Земетресение с магнитуд 5,3 по Рихтер раздруса Южна Турция в късните часове на 10 август, като аргументи материални вреди и рани 23 души, оповестиха турските управляващи, съобщи Анадолската организация.

Най-малко 23 души са ранени вследствие на труса.

Епицентърът на земетресението е в град Йешилюрт, провинция Малатия и е усетено в Адъяман, заяви Европейският средиземноморски сеизмологичен център (EMSC). И двете провинции бяха наранени от опустошителните земетресения през февруари, при които починаха минимум 50 000 души в Турция и Сирия.

Земетресението е било с дълбочина от 7 км. То е усетено и в околните провинции, в това число Кахраманмараш, Адъяман, Шанлъурфа и Газиантеп. След земетресението по улиците се стекоха доста хора, заяви Анадолската организация.

Министърът на опазването на здравето на Турция Фахретин Коджа съобщи в обява в обществените мрежи, че пострадванията, получени в Малатия и Адъяман, са породени, защото хората са скачали от балконите на постройките, с цел да избегнат затискане под срутени здания.

Коджа по-рано означи, че отрядите на Националния медицински избавителен екип са в района, с цел да открият възможни проблеми. По-рано министърът разгласи основаването на „ Atak “ – ново здравно звено за издирвателни и избавителни интервенции.

Губернаторът на Малатия Ерсин Язич съобщи, че изоставена постройка в квартал Батългази, която към този момент е била развалена при двойния трус от 6 февруари, е изцяло разрушена.

Министърът на вътрешните работи Али Ерликая означи, че всички виновни институции, са мобилизирани.

На 6 февруари две трусове с магнитуд 7,7 и 7,6 раздрусаха югоизточната част на Турция, като унищожиха домове, пътна инфраструктура и елементи от градове, вследствие на което починаха минимум 50 000 души, а хиляди други бяха ранени, напомня БГНЕС.

Страната разгласи изключително състояние след трагичното злополучие, като в същото време президентът Ердоган пое ангажимент да възвърне разрушените от трусовете градове.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР