Стотици миряни вече са в очакване на Благодатния огън, който

...
Стотици миряни вече са в очакване на Благодатния огън, който
Коментари Харесай

Чудото на Великден идва с Благодатния огън

Стотици миряни към този момент са в очакване на Благодатния огън, който ще слезе в ръцете на Йерусалимския патриарх на Велика събота. Тайнственото знамение, с което ще стартират Великденските празници, ще се случи в църквата „ Възкресение Христово “ в Ерусалим.
 

Контролът на храма – една от най-големите светини на християнския свят, е поделен сред три православни деноминации - гръцката, арменската и римокатолическата.
 
Ключовете от Божи гроб се държат от мохамеданин, чието семейство от генерации се смята за неутрално и дава отговор за опазването на светинята.
 
Синя светлина се появява в гробницата на Исус Христос нормално от мраморната плоча, покриваща мястото, върху което се счита, че е било положено тялото на Спасителя за заравяне. От нея ще бъде запалена свещта, която ще придвижи Благодатния огън.

 
Православните християни настояват, че това запалване става по извънреден метод. Този огън в първите минути след запалването има неповторимото свойство да не излъчва топлота и да не изгаря. Според традицията на православието Свещеният или Благодатният огън е знамение, което се случва всяка година в деня преди Великден.
 
Храмът на Божи гроб в Йерусалим е мястото, където, съгласно Светото писание , е бил разпънат, заровен и след това е възкръснал Исус Христос.

 
Мястото било намерено от пратеници на римския император Константин три века по-късно, а към 335 година там е издигнат така наречен първи храм на Божи гроб, който през днешния ден се е увеличен в просторен архитектурен комплекс.
 
Той включва хълма Голгота, параклисът в центъра на храма, скриващ пещерата с Божи гроб, по дземния Храм на животворящия кръст, храм " Св. Елена " и няколко параклиса .

Всеки миг е значим! Последвайте ни в  и , с цел да сте в крайник с тематиките на деня
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР