Земеделци излязоха на протест за четвърти пореден ден. Блокадите в

...
Земеделци излязоха на протест за четвърти пореден ден. Блокадите в
Коментари Харесай

Четвърти ден на протести! Земеделци пак блокираха пътища в Северозапада

Земеделци излязоха на митинг за четвърти следващ ден. Блокадите в Северозапада още веднъж са на същите места, като тук-там те ще бъдат удължени. 
Земеделските производители от Врачанско още веднъж блокираха придвижването сред Мизия и Оряхово. 
" Искаме да се направи дългогодишна политика в бранш " Земеделие ", а не на парче! И това ни убива и не можем да работим, не можем да имаме предвидимост за това какво ще стане. За парите е ясно – страната ни няма пари. В Румъния през днешния ден са ги извикали и ще им дадат по 100 евро на декар засята пшеница, само че страната е богата, а нашата постоянно няма! ", съобщи уредникът на митинга Румяна Ангелова.
По думите й има няколко закона, които би трябвало да се одобряват или трансформират. Сред тях са тези за прилагане на земята, за браншовите организации, за кооперациите. 
Ангелова изясни, че земеделците сега работят по няколко закона и се таксуват по друг метод, вършат по друг метод договорите си. 
" Искаме това да се уеднакви. Не може земеделският производител като физическо лице да си заплаща 15 % налог, а другият като юридическо да заплаща 10 % и да употребява например преотстъпен налог, а другият да не употребява. Това са доста неща, които са се натрупали в годините и на нас това ни е най-големият болен проблем. И зелените условия, които ни спъват работата отвред – да не можем да си изорем земята, когато би трябвало, да не можем да засеем, когато би трябвало ", изясни още Румяна Ангелова.
В Монтанско още веднъж има цели три блокади. Главен път Е-79, по който се движат товарните камиони за моста при Видин-Калафат и по противоположния път към София, е блокиран при село Горна Вереница в община Монтана. Втората обсада е на изхода от Монтана по направленията към Лом, Бойчиновци и Козлодуй, а третата на шосето от град Вълчедръм към село Септемврийци и Козлодуй.
Председателят на Съюза на зърнопроизводителите в района Веселка Василева заяви, че митингът е стъпаловиден и всеки ден времето на блокадата се усилва с един час. Докато в първия ден пътищата бяха блокирани от 10 до 12 часа, втория от 10 до 13 часа, третия – от 10 до 14 часа, то през днешния ден блокадата ще бъде от 10 до 15 часа. Пропускат се колите със специфичен режим на придвижване и тези, в които пътуват заболели хора и пациенти за хемодиализа. Протестите ще продължат, до момента в който държавното управление не чуе настояванията на земеделските производители и не обезпечи естествена среда за работа. 
Василева разяснява, че доста от компаниите в сектора в района към този момент са затворили, други са пред банкрут и митингът е последният метод да се обърне вниманието на родното земеделско произвеждане. Тя посочи, че в митинга в Монтанско вземат участие освен зърнопроизводители, само че и животновъди, лозари и производители на зеленчуци.
Дамян Алексиев от земеделските производители разяснява, че настояванията на протестиращите не са политически и че те упорстват за промени в изискванията по зелената договорка и в някои закони, което ще им разреши да работят обикновено.
Зърнопроизводителите от Видинско пък още веднъж блокираха пътя към " Дунав мост 2 ". Те не са съгласни да се постанова да потвърждават загуби, с цел да получат помощи и за настояванията си са подготвени да се борят до дъно, до момента в който не видят подписано съглашение. 
Днес митингът и блокирането на пътя ще  продължат до 16 часа, сподели Жечко Андрейнски, ръководител на Видинския съюз на зърнопроизводителите. В събота и неделя блокади на пътя няма да има, посочи той и добави, че  ако и през днешния ден на идната среща не се реализира единодушие с настояванията им с държавното управление, то в понеделник митингите и блокадите ще продължат.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР