Земеделският министър Румен Порожанов подкрепял евентуално въвеждане на по-ниска ставка

...
Земеделският министър Румен Порожанов подкрепял евентуално въвеждане на по-ниска ставка
Коментари Харесай

Порожанов подкрепял намаляване на ДДС върху хляба

Земеделският министър Румен Порожанов подкрепял вероятно въвеждане на по-ниска ставка Данък добавена стойност за хляба, тъй като това щяло да извади "на ярко " фурните, които са в сивия бранш. Това изясни той през вчерашния ден пред Нова телевизия. "Много са причините "за " и "против ", само че Министерството на финансите би трябвало да направи оценка ", добави министърът.
Преди ден водачът на "БСП за България " Корнелия Нинова съобщи, че ценовият потрес от повишаването на хляба може да бъде избегнат с намаляването на Данък добавена стойност върху насъщния. За това социалистите желаеха това да бъде заложено още в бюджета за следващата година, като Данък добавена стойност върху хляба да стане 5 %. Българска социалистическа партия ще упорства понижаване на Данък добавена стойност освен върху хляба, само че и върху главните хранителни артикули. По думите на Нинова доста производители биха предпочели да излязат на ярко, в случай че Данък добавена стойност се понижи от 20 на 5%.
Нарастването на цената на пшеницата от началото на жътвата от 290 до към 350 лв. е причина за повишаването на хляба, призна той. Порожанов за следващ път сподели, че договаря с всички огромни търговски вериги да продават самун без облага, а надценката единствено да покрива брака и разноските в самата верига. По оценка на сектора има доста сив бранш в производството на самун и там не се заплаща Данък добавена стойност. Ако се понижи Данък добавена стойност за хляба, това е причина сивият бранш да излезе на ярко, само че финансовото министерство би трябвало да направи оценка за резултата, добави министърът. По думите му сиренето и кашкавалът доближават до крайния консуматор с към 30% надценка по данни от производителите.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР