Земеделският министър Румен Порожанов обяви, че ще назначи зам.-министър с

...
Земеделският министър Румен Порожанов обяви, че ще назначи зам.-министър с
Коментари Харесай

Порожанов ще назначи зам.-министър, отговарящ за плодовете и зеленчуците

Земеделският министър Румен Порожанов разгласи, че ще назначи зам.-министър с сектор " Плодове и зеленчуци ". Това стана след митинги от страна на представители на сектора.

Поех ангажимент към протестиращите да назнача отраслов заместник-министър за " Плодове и зеленчуци ", който да бъде препоръчан от бранша, разгласи Порожанов, представен от организация " Фокус ".

Около 150 зеленчуко- и биопроизводители стачкуваха пред Министерство на земеделието с искане за оставката на земеделския министър Румен Порожанов. Почти час продължи срещата на министъра с част от протестиращите. По техни думи той е приел всички техни претенции, без това за оставката му и е заречен, че ще има оставки на равнище дирекции в министерството, заяви БНР.

В митинга са взели участие представители на 13 браншови организации. Те упрекват Министерството в ощетяване на българското произвеждане и свръхрегулация, която унищожава бизнеса им.

Хората желаят още да се обезпечи изкупуване на продукцията им на съответни цени, както и да се сътвори зеленчукова борса, на която да продават създаденото от тях и да се подсигурява продажбата на български плодове и зеленчуци и биопродукти в супермаркетите, както е регламентирано в редица европейски страни.

Те са загрижени за бранша, тъй като считат, че не му се обръща задоволително внимание. Истина е, че министерството е доста необятно, с доста посоки на разходване. Смея да настоявам, че в границите на дотациите, на вложенията сме създали всичко допустимо, изясни Порожанов.

Обяви, че производителите на плодове и зеленчуци получават сред 5 и 8 разнообразни типа дотации по обособени схеми, а заплащанията особено при плодовете, в това число с биологичното произвеждане, са общо сред 250 и 420 лева на декар.

Увери, че незабавно стартира работа по поставените проблеми с уточнението, че не всички са решими.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР