Земеделският министър Десислава Танева и големите търговски вериги изгладиха отношения

...
Земеделският министър Десислава Танева и големите търговски вериги изгладиха отношения
Коментари Харесай

Танева и веригите заровиха томахавки за българските храни

Земеделският министър Десислава Танева и огромните търговски вериги изгладиха връзки след няколко дни на взаимни нападки, поради признатото по нейно предложение от държавното управление разпореждане за наложително предложение на повече български районни храни в хипермаркетите. Тя, шефът на " Лидл Блъгария " Мария Драгийска и Георги Гърневски, който управлява директната работа с българските производители в " Метро ", обясниха на конференция в сряда, че са се обединили към по-смислени ограничения за улеснение достъпа на дребните производители на български храни до огромните търговски обекти.

Поводът за изваждането на томахавките бе в началото препоръчаното обвързване хипермаркетите да отделят 1/2 от пространството си за специфични български щандове. След недоволството на Сдружението за съвременна търговия, сплотяващо най-големите хранителни вериги, обръщащо внимание, че по този начин се нарушава конкуренцията на пазара, то бе сведено до условие да отделят задоволително място за български храни. В противоположен случай веригите ще подлежат на солени санкции, които бяха признати преди ден от Народното събрание. Част от огромните оператори упрекнаха Танева в деструктивно държание и преразпределяне на пазара в интерес на олигарх, а не на дребните компании. Тя на собствен ред назова изказването им персонална война против нея и пасквил, а в сряда пред Българска национална телевизия разяснява, че нападките против нея били в жанр " предизборна акция "

Малко по-късно денем след среща в Министерския съвет с присъединяване на премиера Бойко Борисов агроминистърът и комерсиалните вериги излязоха очевидно помирени. Преди това Танева и министър-председателят са разговаряли във видеоконферентна връзка и с български производители на храни.

Изискването за верига с над 10 обекта

На взаимната конференция земеделският министър изясни, че с веригите са били разисквани районните къси канали за доставки на български храни и е бил конкретизиран обсегът на постановлението. То ще визира оператор с над 10 обекта, обсегът е прекомерно необятен и не визира единствено веригите от Сдружението за съвременна търговия.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР