Земеделските стопани, които получават евросубсидии до 100 хил. лв. годишно,

...
Земеделските стопани, които получават евросубсидии до 100 хил. лв. годишно,
Коментари Харесай

Земеделците с евросубсидии до 100 хил. лв. няма да плащат данък за тях

Земеделските стопани, които получават евросубсидии до 100 хиляди лева годишно, няма да заплащат налог за тях. Това одобриха депутатите в четвъртък с окончателните промени в Закона за налозите върху приходите на физическите лица .

Данъчната основа ще се понижава преди облагане със сумата от получената през годината дотация от два еврофонда - за гарантиране на земеделието и за развиване на селските региони.

Предложението на Десислава Танева от ГЕРБ беше подкрепено със 119 гласа " за ", 3 " срещу " и 69 " въздържали се ".

Новината идва, откакто преди две седмици Народното събрание утвърди на в данъчните закони, които би трябвало да бъдат признати преди бюджета за идната 2024 година Той ще бъде гласуван на изключително съвещание в понеделник.

В четвъртък Народното събрание гласоподава дефинитивно обновените закони за налога върху приходите на физическите лица, за акцизите и данъчните хранилища, за счетоводството. Беше гласуван и Данъчно-осигурителният процесуален кодекс.

Сред другите, гласувани в четвъртък промени от Закона за налога върху приходите на физическите лица, са понижаване на прага за обявление пред Националната организация по приходите (НАП) на командировъчните о т 5000 на 1000 лева за физическо лице.
Данък за бране на диворастящи гъби и плодове
Беше въведен и различен налог за приходи от събиране на диворастящи гъби и плодове (с изключение на лечебните растения). Тези приходи ще бъдат облагани еднократно с различен налог от 30 лева за всеки месец, през който се прави активността.

Прието беше и предлагането на Ирена Димова от ГЕРБ, с което няма да се заявяват приходите от лихва до 3 хиляди лева, получавани от притежателите на аграрни земи.

От Българска социалистическа партия направиха оферти за въвеждането на данъчно необлагаем миниум за приходите до линията на беднотия и нулев налог върху приходите от труд на младежите до навършване на 26 години, само че предложенията им бяха отхвърлени.

Депутатите отхвърлиха и предлагането на " ИТН " 10 на 100 от налога върху приходите на физическите лица да отиват в бюджета на общината, на чиято територия е непрекъснатият адрес данъкоплатеца.
Без т.нар донос-бонус
Прагът за разплащанията в брой остава 10 хиляди лева, няма да има финансов тласък за подаване на информация за данъчни нарушавания - така наречен донос-бонус. Това реши дефинитивно Народното събрание с признатите на второ четене промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК) .

В пленарната зала не беше подкрепено предлагането на Министерството на финансите прагът за кешовите заплащания да бъде понижен на 5 хиляди лв.. Отхвърлени бяха и предложенията на депутати прагът да се увеличи на 20 хиляди или на 15 хиляди лв..

С промените в Данъчно-осигурителен процесуален кодекс се вкарва условие ресторантьорите със заведения с две, три, четири или пет звезди наложително да имат ПОС терминал. Отпадна обаче условието да заплащат на чиновниците си наложително по банков път.

За несъблюдение на задължението за ПОС терминал ресторантьорите ще заплащат санкции. Те са задължени да слагат на видно място информацията за съществуването на ПОС терминала.

Измененията в Данъчно-осигурителен процесуален кодекс влизат в действие от 1 януари 2024 година , а условието за ПОС терминали в заведенията – от 1 март 2024 г .
Без данък за бирата за персонално ползване
С измененията в Закона за акцизите и данъчните хранилища се вкарва данък върху нагреваеми произведения със наличие, друго от тютюн, въз основата на растения, билки или плодове, без значение дали са обработени с никотин.

След 30 юни 2024 година върху такива произведения би трябвало да има подложен бандерол.

Освобождава се от облагане с данък бира, създадена от физически лица за персонално ползване.

Предприятие, чиито доходи надвишават 1,5 млн. лева за всеки от последните два отчетни интервала, би трябвало да разгласява декларация с информация за подоходния/корпоративния налог за втория регистриран интервал. Това плануват измененията в Закона за счетоводството , признати от Народното събрание на второ четене.

Клоновете на предприятия, контролирани от законодателството на трети страни, разгласяват декларация с информация за подоходен/корпоративен налог, за втория от два поредни отчетни интервала, когато чистите доходи от продажби надвишават 16 млн. лева за всеки от последните два поредни отчетни интервала.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР