Земеделските производители ще получат адекватна помощ за щетите от градушката.

...
Земеделските производители ще получат адекватна помощ за щетите от градушката.
Коментари Харесай

Министърът Иванов: Земеделските производители ще получат адекватна помощ за щетите от градушката -

Земеделските производители ще получат съответна помощ за вредите от градушката. Държавата е направила всичко належащо и сега, в който стопаните подадат заявки за подкрепяне, с цел да се обследват площите, те ще бъдат обезщетени.

Това съобщи министърът на земеделието Иван Иванов в Народното събрание във връзка падналата градушка в Садово на 31 май.

Градушка порази в Садово, част от тях бяха изцяло унищожени. Стана ясно, че прелитащ цивилен аероплан попречил да се обстрелват градоносните облаци над региона.

Заради всички насаждения на територията на Златоград и региона бяха повредени. Почти напълно е унищожена реколтата в община Неделино. Поражения има и в общините Мадан и Девин. Градушка удари и землището на Симитли и близките села. Увредени са аграрни площи и овощни дръвчета.

По-рано днес климатологът изясни, че тoзи месец има огромна възможност от градушки - " ние сме във върха на градобитността ".

Иванов призова земеделските производители да подадат заявки пред общинските служби в 7-дневен период, с цел да могат да бъдат обработени, да се прегледат всички пропаднали площи, да се оцени степента на проваляне на реколтата и компенсациите да бъдат изплатени във допустимо най-кратък период.

Аграрният министър увери, че МЗХГ е направило всичко належащо, като за ракетен и самолетен прийом за битка с градушките са обезпечени 13,5 млн. лева за покриване на територията на страната.

По предварителни данни на аграрни производители са наранени 10 – 11 хиляди дка.

Тази година в държавния бюджет са планувани 5 млн. лева за компенсации на аграрни стопани вследствие на неподходящи климатични условия.

Министърът прикани земеделските производители да застраховат своята продукция, тъй като страната всяка година планува бюджет, с цел да покрива 65% от цената на застрахователната лавица за плодове, зеленчуци, етерично-маслени култури, тютюн, което съставлява оптимален интензитет, позволен по европейски правилник.

По данни на Министерството на земеделието към 12 ч. през днешния ден са подадени 20 заявки от земеделските стопани с общ повърхност 1450 дка.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР