Земеделските производители отчитат увеличено търсене на краставици на българския пазар

...
Земеделските производители отчитат увеличено търсене на краставици на българския пазар
Коментари Харесай

С повишаването на цените на краставиците производителите залагат на сортове с високо качество

Земеделските производители регистрират увеличено търсене на краставици на българския пазар през последните години, като потребителите търсят все по-качествена и локална продукция. Произведените в България краставици постоянно са били с 10-20% по-скъпи, тъй като са с по-високо качество, по-вкусни и прясна. Заради нарасналото търсене и по-малко предложение, изключително напролет, цените доближиха рекордни равнища. През първото тримесечие на 2022 година оранжерийните краставици у нас нарастнаха с 38% по отношение на същия интервал на предходната година, демонстрират данните на Национален статистически институт. Средните цени през този интервал бяха 2,56 лева./кг по отношение на 1,86 лева./кг през 2021 година Основният фактор за повишаването на краставиците е общото равнище на инфлацията, изключително във връзка с високите цени на горивата. Това докара и до по-малко произвеждане и по-ниско предложение на краставици в България. Голяма част от производителите заложиха домати в отопляемите оранжерии, защото те изискват по-малко топлота, спрямо краставиците. Освен това вносът през този интервал, който обичайно идва от Гърция (остров Крит), беше по-малък спрямо предходни години.

В тази конюнктура на високи цени и лимитирано предложение, за производителите е значимо да предложат продукция с високо качество. Това споделя и Цветан Йорданов, който е притежател на оранжерия „ Озирис “ в Мездра, която е най-голямата и съвременна в региона. Създадена е през 2015 година и е ситуирана на 30 декара, на които се отглеждат домати, краставици и пипер. Собственикът залага през последните години от ден на ден на производството на краставици, като неговият избор е сортът Македон, освен поради положителното показване в ранна пролет, само че и поради отличителният усет и мирис на плодовете. Почти цялото количество от създадените от него краставици се осъществят в локалните магазини на района към Мездра и Враца. „ Малко ме е гняв, че не заложих на повече краставици, защото има ужасно огромно търсене навръх моите краставици “, отбелязва Цветан Йорданов.

Освен форма и цвят, от огромно значение има и усетът на краставиците. „ Консултирах се с специалистите на Синджента и ми предложиха сорта Македон. Изключително удовлетворени сме от реколтата напролет на тази година, която беше с доста високо качество. Краставицата е доста вкусна и с извънредно огромно търсене на пазара, тъй като е права и със мощен мирис “, акцентира Цветан Йорданов.

Македон е хибриден вид дългоплодна краставица, която е подобаваща за развъждане през есента, зимата и ранна пролет. Плодовете са с тясно оребряване и мрачно зелен цвят, само че това, което ги прави желани от търговците и потребителите, е страхотният им усет и характерен мирис на краставица с бляскав и атрактивен външен тип, споделя Пенчо Паунов, търговски и механически представител на Синджента за зеленчукови семена. Той добавя, че аграрни производители, които отглеждат този вид от години, не желаят да пробват други хибриди поради огромното търсене от потребителите. Освен това типът е основан особено за по-висока резистентност към неподходящи климатични условия. При добра грижа, той има податливост да образува спомагателни плодове от един възел, което доста усилва добива. В композиция с дългия интервал на реколтиране, хибридът се трансформира в главен избор за доста аграрни производители. В допълнение плодовете са трайни за предпазване и превоз, което спомага за опазване на отличния им търговски тип.

Можете да поръчате семена за краставица Македон за новия сезон от дистрибуторите за зеленчукови семена на Синджента:
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР