Земеделските биопроизводители гонят плащания, а не биопроизводство. Изискванията по мярка

...
Земеделските биопроизводители гонят плащания, а не биопроизводство. Изискванията по мярка
Коментари Харесай

Биофермерите гонят субсидии, а не биопроизводство

Земеделските биопроизводители гонят заплащания, а не биопроизводство. Изискванията по размер 11 „ Биологично земеделие “ разрешават на бенефициентите да получават обезщетително заплащане, без да се стремят към приемане на добиви. Заключението е на Сметната палата след осъществен одит на осъществяването на мярка 11 „ Биологично земеделие “ от Програмата за развиване на селските региони (ПРСР) 2014-2020 година, за интервала от януари 2015 година до 30 юни 2017 година Въпросната инспекция е след одита за контрола върху биохраните, където също бяха направени скандални разкрития за производството и предлагането им в комерсиалната мрежа и заведенията.

Основният извод от последния одит е, че е реализиран прогрес по всички посоки за подкрепяне по мярката, само че главният тласък на по-голямата част от тестваните на място аграрни стопани да вземат участие по тази мярка е приемането на обезщетително заплащане, а не развиването на биологичното земеделие. Няма стратегически метод за развиване на биологичното земеделие с ясно дефинирани и измерими национални цели, не е обезпечена надеждна основа за програмиране и финансиране на подпомагането.

Изискванията по размер 11 „ Биологично земеделие “ разрешават на бенефициентите да получават обезщетително заплащане, без да се стремят към приемане на добиви.

При осъществена инспекция на място 82 на 100 от бенефициентите в одитната извадка заявяват приходи от осъществена продукция по отношение на подпомагането по мярката в съответствие по-малко или равно на 1 към 1.

Например бенефициент за подкрепяне по направление „ Биологично растениевъдство “, който е и бенефициент по размер 214 „ Агроекологични заплащания “ от ПРСР 2007-2013 година, обработващ 10 ха лешници, със документ за биологична продукция за 500 кг лешници за 2017 година, заявява, че няма доходи от осъществена продукция. Друг бенефициент, производител на биологични домати, притежаващ документ за биологична продукция за 7 тона за 2017 година, също заявява, че няма доходи от биологично земеделие.

Освен това няма единна осведомителна система сред Министерството на земеделието, храните и горите и Държавен фонд „ Земеделие “ - Разплащателна организация и функционалност за автоматизирано добиване на информация, което основава риск от закъснение на калкулациите на заплащанията на бенефициентите по мярката

От Сметната палата са открили дефицит на средства по мярката за вдишване на нови задължения или разширение на към този момент поетите петгодишни задължения и планиран недостиг на финансови средства към края на програмния интервал. Поради това за акция 2017 година са въведени ограничавания в приема на заявки за подкрепяне по мярката, като е обезпечена опция за подаване на заявки от биологични производители за сертифицираните им площи, животни и пчелни фамилии. Общият бюджет на мярка 11 „ Биологично земеделие “ е в размер на към 151, 6 млн. евро или 5 на 100 от общия бюджет на ПРСР 2014-2020 г.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР