Земеделски производители от цялата страна ще се включат в обявения

...
Земеделски производители от цялата страна ще се включат в обявения
Коментари Харесай

Ден преди протеста: Целият аграрен сектор е в пълна готовност за тотално блокиране на държавата

Земеделски производители от цялата страна ще се включат в оповестения националния митинг на зърнопроизводителите  утре, поради решението да не бъде продължена възбраната за импорт на селскостопански артикули от Украйна.
 
Земеделските производители оповестиха цялостно блокиране на страната – гранични пунктове и пътища, с претенции да бъде удължена възбраната за импорт на артикули от Украйна.

Протестна подготвеност има целият отрасъл – овцевъди, говедовъди, прецизира Нова телевизия. Стана ясно, че излизат и зърнопроизводителите, както и тези на плодове и зеленчуци.  Причината – липсвал разговор с Министерството на земеделието. Не били изплатени и помощите по линия на войната в Украйна.

Първи за митинг против политиката в бранша, преди месец заговориха българските животновъди.  Изкупната им цена за литър краве мляко е паднала на 50 ст. към мандрите. Другият проблем бил с вноса на изсъхнало мляко.

„ Сухите млека вървят от Украйна със страшна мощ  и какво става – огромен импорт и преправка на изсъхнало мляко, а цената в магазина – същата ", споделят животновъдите

На улицата в понеделник излизат общо към 30 представители на заети в целия поземлен бранш.

В случая има едно невиждано обединяване, което води единствено до едно – безсрочни митинги " , уточни Симеон Караколев, съпредседател на Национална овцевъдна и козевъдна асоциация.

Над 70 000 са записаните аграрни производители у нас, без да се имат поради техните фамилии и заетите служащи.  В понеделник те ще затворят гранични пунктове и основни пътища в страната, а във вторник протестиращите ще са на жълтите павета.
 
Зърнопроизводители с трактори ще блокират интернационалния път Е-79 край Монтана за неопраделено време . Те се включват в националния митинг. Пътят ще бъде заграден преди влизането на околовръстното в Монтана.

Бургаски земеделци ще се включат в протестните дейности . Те ще вземат участие в блокадата на Петолъчката и ще затворят пътя Бургас - Варна на кръговото кръстовище до Ахелой.

Протести и блокади ще има и на други места в страната.
 
На 18 септември аграрни производители и преработватели стартират протестни дейности на основни точки в цялата страна.
Ще бъдат блокирани гранични пунктове, основни пътища и автомагистрали, а във вторник митингите ще бъдат ориентирани към София.
 
Инициативният комитет, формиран от 24 организации, заяви, че основните точки, които ще бъдат блокирани са:
 
-  Югоизточна България:  Петолъчката, кръговото на Ахелой, Варна–Бургас (след автомагистралата, отбивката за Аврен), детелината Сливен-Ямбол;
 
Централна южна България:  с. Труд, Стара Загора (квартал Кольо Ганчев, Лукойл летище), детелина на път I-5 (Стара Загора-Хасково) и I-8 (Пловдив-Свиленград);
 
Североизточна България : Кардам, Дуранкулак, кръговото на Балчик, Карапелит, Тутракан, Разград, Шумен (бензиностанция Петрол), Силистра;
 
Централна северна България : детелината на с. Ясен (на основен път Плевен-Русе), Дунав мост, началото на автомагистрала Хемус (посока Варна-София), с. Горна Студена;
 
Северозападна България:  Бяла Слатина, Видин мост, път (Е79) сред с. Крапчене и Монтана;
 
Югозападна България:  Кюстендил (мотел с. Ябълково), Радомир (Т МАРКЕТ), Земен – Лобош, Ковачевци-Лобуш, Сапарева баня (летището), Дупница - с. Пиперево, Перник (спортна зала " Борис Гюдеров " ), Брезник (ул. " Ангел Коцелянов " );
 
Южна България:  Кресна, Драгоман - КГП Калотина.
 
Протестиращите имат  пет съществени искания  към Народното събрание, Министерския съвет и президента на Република България.
На първо място това е продължение на възбраната за импорт на слънчоглед, пшеница, царевица и рапица от Украйна и въвеждане на възбрана за импорт на нерафинирано олио, пресни и замразени плодове и зеленчуци, мляко и млечни артикули, месо и месни артикули, живи животни, мед и пчелни артикули от Украйна, както и завишаване на контрола на произхода, качеството и сигурността на вноса на селскостопански артикули в страната.
 
Земеделската общественост упорства също за погашение към земеделските производители до 30 септември т.г. на цялостния размер  на обезщетенията за нарасналите разноски за произвеждане в резултат на войната в Украйна и отпадане на тавана на помощта, както и за неотложно погашение на държавната помощ за компенсиране на земеделските производители със 100 % пропаднали площи.
 
Сред настояванията е и обезпечаване на нужните средства за пренотифициране на съществуващи държавни помощи  и за нови държавни помощи, в това число за минимални помощи " де минимис " за производителите на грозде, картофи, малини, оранжерийна продукция и тютюн и за животновъдите и производителите на пчелен мед.
 
Инициативният комитет слага като искане и облекчаването на изискванията по интервенциите по Стратегическия проект на Общата селскостопанска политика (ОСП)  с оглед доказване на създадената продукция по интервенциите за обвързано с производството подкрепяне.
 
В признатата декларация се упорства за погашение на държавната помощ за производители със 100 % пропаднали площи  и за нови размери на помощите за вложения и за " де минимис ".
Инициативният комитет упорства за написани ясни задължения с съответни периоди за осъществяване на настояванията, като декларира, че ефикасните протестни дейности ще продължат до осъществяването на всички претенции на земеделския бранш.
ЕПИЦЕНТЪР
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР