Земеделски производители от село Маноле, чиято продукция пострада при градушката

...
Земеделски производители от село Маноле, чиято продукция пострада при градушката
Коментари Харесай

Отказват обезщетения на земеделските производители след град...

Земеделски производители от село Маноле, чиято продукция пострада при градушката преди дни, са подготвени да излязат на митинг. Те са гневни от коментар на специалистите, направили оглед в унищожените им масиви от пипер, патладжан и друга продукция, че растенията могат да се възстановят.

" Минаха и споделиха, че ще се възстановят, само че това не е по този начин. От 6-годишен съм на полето, такова нещо може да каже единствено човек, който не схваща от зеленчукопроизводство ", разяснява пред " Марица " кметът на Община Марица Димитър Иванов. Неговата фамилия също се занимава със земеделие.

" Познавам болката на земеделеца и стоя зад тези хора. Всеки ден и час ми звънят производители, обезверени и обезкуражени. Категорични са, че в случай че страната не ги обезщети и подкрепи, следващата година те повече няма да се занимават с това. Готови са да излязат и на митинг, само че ги въздържам и те споделят, че ще ме послушат единствено от почитание към мен ", описа Иванов.

Той изясни, че в селото му се занимават цели семейства със зеленчукопроизводство и на него разчитат напълно за издръжката си. Ако страната не помогне на тези хора, те няма да могат да изкарат зимата, нито ще имат средства за семена и торове, с цел да засеят следващата година, безапелационен е Иванов, а това означавало да се откажат и дребното хора, останали да отглеждат родни зеленчуци.

" Ако страната не си влезе в ролята и не подкрепи тези хора, скоро няма да познаваме усета на българския зарзават ", предизвести Иванов. Според него заслужено обезщетение за земеделците би било по 500 лева на дка, като тук не приказваме за облага, а единствено хората да си покрият разноските за семена и торове.

В момента огромна част от производителите обират леко засегнатата продукция и я предават за жълти стотинки за преправка, вместо да я изкарат на свежия пазар за облага.

Според Иванов градушка за повторно унищожава продукцията на полето в Маноле и това се случва в случай, че в селото има ракетна установка за пукотевица по ледените облаци.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР