Земеделски производители от Добричка област с над 75 трактора с

...
Земеделски производители от Добричка област с над 75 трактора с
Коментари Харесай

Добруджа излезе на протест с трактори

Земеделски производители от Добричка област с над 75 трактора с надути клаксони, съпътвани от доста коли, минаха през основните булеварди на град Добрич, с цел да слагат още един път своите претенции.
Основното измежду тях е час по-скоро да бъде спрян безконтролният импорт на пшеница и слънчоглед от Украйна. На тракторите се вееше българското национално знаме, а издигнатите лозунтти бяха „ Без ГМО, остатъчна радиация, пестициди ”, „ Без фермери няма издръжка ”, „ Без рандеман на газ в Добруджа ”.

„ Земеделските производители започваме борба за оцеляване на земеделието в България и Европейския съюз. Изключително мощно сме ядосани от регламентите, които се пробват да разпишат едни хора в костюми, които нямат нищо общо със бранш „ Земеделие ” и през живота си в никакъв случай не са били на полето. Добруджа има още една голяма борба от години и тя е срещу добива на шистов газ в България и в района. Ние, като асоциация, постоянно сме били изрично срещу опитите Добруджа да бъде надупчена и да бъде унищожена с рандеман на шистов газ. Това, което е извънредно значимо за нас, е политиците да спрат да приказват политически, правейки се на специалисти по нещо, от което не схващат. Това, което желаеме, е да бъде спрян вносът на пшеница и слънчоглед от Украйна по метода, по който влиза сега в Европейския съюз.Този импорт е регламентиран изкуствено през май т.г. - на неконтролирана стока, която се създава по метод, който не съотвества на европейските регламенти и с него влизат болести, неприятели, на процедура унищожава земеделието. В България няма пазар за стоката, която произвеждаме. Ние сме експортьори и произвеждаме 13 млн. тона стока. Добруджа има 3,5 млн. декара обработваема земя. Това са ренти и занаят на хора. Не го унищожавайте със същия хъс, с който се пробвате да унищожите европейскотоземеделие “, съобщи Радостина Жекова, ръководител на Добруджанския съюз на зърнопроизводителителите. Протестът в доста градове в страната е проведен от Националната асоциация на зърнопроизводителите, на 15 септември ще се организира в над 10 европейски страни, които страдат от същия проблем. Протестът в България е подсилен и от Съюза на кооперациите.

„ Политиците желаеме да проумеят най-сетне, че по този метод земеделието не може да се развива. Вносът на зърно от Украйна стартира да подбива цените на нашата тазгодишна годишна продукция. Как няма да има банкрути при тези цени, които се оферират, и при тези разноски, които вършим – ще ги има ” – сподели Кирил Комитов, ръководител на регионалния съюз на земеделските кооперации „ Добруджа ”-Добрич.

„ Няма пазар за продукцията ни. Складовете са цялостни. Налагат се спомагателни средства за съхранението й. Няма къде приберем царевицата. Който няма хранилища е заставен да продава на каквито цени му предложат ” – недоволстват производители. „ За пшеницата през тази акция офертите на зелено бяха над 720 лева за звук. На беритба започнаха предложенията за 650-660 лева за звук.В момента предложенията са за 600 лева за звук.За слънчогледа преди десетина дни цената беше 1200 лева за звук.В момента цената е под 1000 лева.Търговците към този момент споделят, че ще дават цена към 900 лева и по-ниско, тъй като внасят от Украйна. За царевицата се приказва за цена от 600 лева за звук и надолу. Проблемът е вносът от Украйна ”, съобщи земеделският производител от община Тервел Илия Чалъков. Той сподели още, че не са продадени и ечемикът, и рапицата.

Повечето от земеделските производители към този момент са на мнение, че евентуално ще запазят размера на рентата в Добричка област, която за м.г. беше 100 лева за дка. „ Но, в случай че не продадем нищо, освен за ренти няма да има, само че и ще банкрутираме ”, споделят още земеделците.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР