Зелето е зеленчук, който се съхранява лесно и по тази

...
Зелето е зеленчук, който се съхранява лесно и по тази
Коментари Харесай

Срещу затлъстяване и атеросклероза набивайте зеле на корем!

Зелето е зарзават, който се съхранява елементарно и затова участва на пазара целогодишно. Той има отлични вкусови и хранителни качества. Известни са разнообразни сортове зеле: зелено, алено, китайско, савойско.

Зелето е богато на витамин С, който е с най-високи стойности в киселото. Богато е още на витамин Р, В1, В2, В3, В6, В9, РР, Н, К и други Съдържа аминокиселини, захари, азотни съединения, багрила и минерални соли. В него има висок % вода, от 2.6 до 8% захари според от сорта. Солите в него са калий, калций, фосфор, натрий, хлор, магнезий, сяра, желязо и други

Целулозата усъвършенства моториката на червата и оказва благотворно въздействие върху развиването на потребните чревни бактерии. А намиращите се в него липиди му придават характерния усет и аромат.

 Зелев сок

Поради ниската му калоричност (25 ккал на чаена чаша нарязано зеле) и богатото наличие на соли и минерали то е доста уместно при диети и хора с наднормено тегло, затлъстяване и атеросклероза. Солите на калия попречват задържането на вода в организма. Особено потребна е тартроновата киселина, която предотвратява преобразуването на въглехидратите в мазнини.

В националната медицина зелето се предлага при болести на стомашно-чревния тракт, при заболявания на далака, на черния дроб, подагра, авитаминоза, диабет, колит.

Прясно изцеденият зелев сок има слабително деяние. Зелеви листа, наложени върху челото, работят ободряващо и освежаващо при главоболие.

 Бок чой

На пазара към този момент се среща и един различен тип зеле - бок чой. То има тъмнозелени листа с дълги, твърди и бели ребра. Повече наподобява на маруля и цвекло, само че усетът е типично зелев. Бок чой е по-богат на калций и витамини от елементарното зеле и намира все по-голямо приложение при здравословното хранене.

Ето три златни съвета при готвене на зеле:

- Зелето е добре да се съхранява неизмито в найлонова торба в хладилника;

- Сарми от прясно зеле стават по-вкусни, в случай че преди да се слагат да се варят, се овалят в брашно;

- Острата миризма на зеле се омекотява, като към ястието се прибавят един-два стръка магданоз.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР