Зеленски се изясни за избягали в чужбина украинци Предизвикалият обществени

...
Зеленски се изясни за избягали в чужбина украинци Предизвикалият обществени
Коментари Харесай

Украйна преработва спорния законопроект за мобилизацията

Зеленски се обясни за избягали в чужбина украинци
Предизвикалият публични разисквания проектозакон за стягане на разпоредбите за готовност в Украйна беше върнат на държавното управление за доработване, заяви през днешния ден ръководителят на украинския парламент, представен от Ройтерс и Българска телеграфна агенция. Последва реакция от Министерството на защитата на Украйна, което разгласи, че към този момент е подготвило нова версия на проектозакона за мобилизацията.

Спорният законопроект

Законопроектът планува Киев да получи пълномощия да извика още хора на работа в армията на фона на продължаващата от съвсем две години война с Русия. Проектът включва въвеждане на електронни призовки и поредност от строги наказания за тези, които не съблюдават закона за мобилизацията.

След среща с парламентарни водачи и военни командири ръководителят Руслан Стефанчук съобщи, че законопроектът ще бъде модифициран. " Бе утвърдено общо решение да бъдат изпратени на държавното управление всички създадени рекомендации и оферти ", сподели Стефанчук в своя обява в " Телеграм ".

Депутатът Ярослав Железняк сподели, че в най-близко бъдеще законопроектът няма да бъде придвижван в Народното събрание.

Веднага откакто Русия нахлу в Украйна на 24 февруари 2022 година хиляди украинци побързаха да се запишат в армията, с цел да пазят родината си. Почти две години след началото на войната обаче доста мъже се пробват да избягат от войната, отбелязва Ройтерс.

Проектозаконът беше показан от държавното управление след съвещания с въоръжените сили и незабавно предизвика критики от страна на обществеността и политиците.

Законодатели и анализатори обявиха, че някои от разпоредбите му нарушават конституцията и носят корупционни опасности.

Парламентарната комисия по сигурността и защитата преглежда плана в продължение няколко дни преди предстоящото първо четене, а решението ѝ бе отлагано няколко пъти.

Дебатите по законопроекта също по този начин откроиха раздор в Народното събрание, като няколко депутати от опозиционната партия на някогашния президент " Европейска взаимност " упрекнаха управлението на Народното събрание, че нарушава разпоредбите на парламентарните процедури и попречва координираната работа.

Зеленски се обясни за мобилизацията на избягали в чужбина украинци

Междувременно президентът на Украйна Володимир Зеленски, съобщи, че когато се повдига въпросът за това украински жители от мъжки пол в наборна възраст да бъдат върнати от чужбина, не става безусловно дума за това те да бъдат призовани в армията, а и за това те да работят и да заплащат налози в Украйна, с цел да поддържат националната войска, съобщи Укринформ.

" В началото на войната разнообразни хора напускаха Украйна: както мъже и дами на друга възраст, по този начин и деца. И това е разбираемо, тъй като това е война и никой не знаеше какво ще се случи на следващия ден, всички се опитваха да избягат. Всички ние отворихме границите към всички страни. Но нашите украински момчета се борят към този момент от две години и те отвоюваха 50% от завладените от врага територии. И в това време имаше хора, и към момента има хора, които прекосиха границата незаконно. И става въпрос за тези хора, за мъжете в наборна възраст. Защото те би трябвало да оказват помощ на Украйна и те би трябвало да бъдат в Украйна ", сподели Зеленски.

" Ако сте в Украйна и не сте на фронта, само че работите и плащате налози, тогава също браните страната. И това е доста значимо. Но в случай че сте в чужбина и сте в наборна възраст, и не сте на фронта, и не плащате налози, и сте прекосили незаконно, тогава има проблем ", добави украинският президент. " Ето за какво позицията е следната: Ако желаеме да запазим Украйна и Европа, тогава или поддържаме Украйна. Или сме жителите, които са на фронта, или сме жителите, които работят. Това са разпоредбите на живота ", заключи Зеленски.

Нова версия на законопроекта

По-късно през днешния ден Министерството на защитата на Украйна разгласи, че към този момент е подготвило нова версия на проектозакона за мобилизацията.

" Нашият екип към този момент е подготвил нов вид на законопроекта, съгласуван с всички оферти, съгласувани рутинно с депутатите на съвещанията на Комисията по национална сигурност, защита и разузнаване. Готови сме да го внесем за утвърждение от държавното управление в близко бъдеще. Предишната версия на законопроекта е оттеглена. Този закон е нужен за защитата на нашата страна и на всеки боец, който в този момент е на фронта. Имаме потребност от него допустимо най-бързо ", заяви министърът на защитата Рустем Умеров на страницата си във Facebook, представен от УНИАН.

Умеров акцентира, че бойците от украинските въоръжени сили се нуждаят от ротации и отпуски, имат право да знаят какво ги чака и сами да възнамеряват живота си.

" Законопроектът за мобилизацията възнамерява да откри явен период на работа за мобилизация - и всеки боец има потребност от това ", написа министърът.

По думите му шест месеца по законопроекта за мобилизацията е работила работна група - представители на всички фракции в Народното събрание, екипът на Министерството на защитата, Генералния щаб и редица други министерства и ведомства.

" След като регистрирахме законопроекта в Народното събрание, ние, дружно с екипа на Министерството на защитата, главнокомандващия Залужни, началника на Генералния щаб Шаптала, участвахме в полемики и закрити срещи. Обяснихме нуждата от това решение. Ние изслушахме и взехме поради всички запаси ", разяснява той.

Умеров акцентира, че е недопустимо по време на огромна война сериозни за страната въпроси - готовност, военна регистрация и ротации - да се политизират и затормозяват.

" На бойците би трябвало да се даде опция да си починат. Това е заслужено. Освободените от плен би трябвало да имат избор дали да останат в армията. Тези, които решат да останат, ще имат потребност от най-малко няколко месеца отпуск. Това е заслужено. Наборници най-сетне би трябвало да бъде пуснат да се приберат у дома.Така е вярно ", написа министърът на защитата.

Днес следобяд ръководителят на президентската секта " Слуга на народа " Давид Арахамия заяви, че въз основа на резултатите от среща с присъединяване на водачите на Народното събрание и фракциите законопроектът за готовност се връща на основателя - кабинета на министрите на Украйна.

Той означи, че предложенията, създадени в комисията на Върховната рада за законопроекта и в работните групи, се внасят по едно и също време в държавното управление.

Според Арахамия не всички разпореждания на законопроекта могат да бъдат подкрепени, някои разпореждания директно нарушават правата на индивида, а някои не са оптимално дефинирани. Следователно, въз основа на резултатите от срещата, текстът се връща на основателя.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР