Зеленият сертификат е документ за завършена ваксинация, доказано преболедуване или

...
Зеленият сертификат е документ за завършена ваксинация, доказано преболедуване или
Коментари Харесай

Ето как се вади зелен сертификат

Зеленият документ е документ за приключена имунизация, потвърдено преболедуване или негативен тест за COVID-19. Той може да се получи от мястото на ваксинация/тестване или да се изтегли от националната здравно-информационна система.
Сертификатът може да се даде в хартиена форма или в мобилно приложение, като няма българско приложение за предпазване на коронавирус документи, само че има приложение за тяхната инспекция. За задачите на заповедта ще важат и европейските цифрови документи, и истинските документи от персоналния лекар/лаборатория, които може да са единствено на български.
Сертификатът за имунизация няма краен период на годност. Освен това, третата доза няма отношение към него - за нея също се издава документ, само че той не е измежду формалните документи за достъп.
Преболедуване се потвърждава с документ, който удостоверява, че лицето е прекарало COVID-19 от 11 до 180 дни по-рано, изяснява "Сега ". Дните се броят от датата на извършеното проучване, което наложително би трябвало да бъде позитивен PCR тест. Това е голям проблем за доста хора, които са диагностицирани единствено с антигенни проби. Многократно въпросът е повдиган, защото антигенните проби са напълно законно доказателство за слагане под карантина или прилагане на болничен да вземем за пример. Те също така се вписват в формалната система, която събира данните за болните COVID-19. Изискването за PCR тест в тази ситуация идва от общите европейски правила за цифровия документ и следва да забележим дали ще има изключение за вътрешните ни правила. По границите това лято беше признавана и епикриза от болница, в случай че преболедувалият е бил приет в болница.
Отрицателният тест може да бъде антигенен (валиден за 48 часа) или PCR-тест (валиден за 72 часа). Безплатни ще бъдат единствено антигенните проби, т.е. хората ще би трябвало да си ги вършат един път на 2 дни, в случай че отхвърлят да се имунизират, само че желаят да посещават публични места със зелен документ.
Всички условия към документите са посочени в заповед на здравния министър, която в действителност касае пътуванията в чужбина. Предстои да забележим дали и в новата заповед с вътрешни ограничения ще има препратки към другата заповед.
Само избрани лаборатории могат да вкарват данни в националната осведомителна система и съгласно изявления на министъра единствено направените в тях проби ще се считат за законни. Те са към 150, а цялостният лист може да бъде открит на уеб страницата на националната здравно-информационна система, на уеб страницата на Министерство на здравеопазването и на единния коронавирус портал.
Системата разрешава документът да се смъкна в pdf формат в приложения от вида портфейл (напр. Wallet на "Айфон ").
Въпреки дългото очакване обаче по този начин и не бе направено българско приложение за предпазване на документи, каквито имат множеството европейски страни. Затова доста българи употребяват непознати приложения. Популярно е швейцарското приложение, което работи идеално с българските документи - за Андроид, за iOS и за Huawei. Австрийското също постоянно се употребява за запазване на наши документи - за Андроид, за iOS и за Huawei.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР