Зелените салати са едни от най-разпространените зеленчуци в България и

...
Зелените салати са едни от най-разпространените зеленчуци в България и
Коментари Харесай

Синджента представя нов сорт салата с по-плътна и обемна розетка

Зелените салати са едни от най-разпространените зеленчуци в България и са еднообразно търсени през всеки сезон от годината. Това значително се дължи на опцията да се отглеждат целогодишно и достъпът до висококачествена локална продукция е извънредно улеснен за потребителите. Освен това, разноските за произвеждане са доста по-ниски, спрямо други зеленчукови култури. Особено в настоящия миг на висока инфлация, водещи до обилни разноски по отопление, наторяване и операция на реколтата, салатите дават добра опция с опция за облага.

По данни на Национален статистически институт за междинната годишна цена на селскостопанската продукция, цената на едро за салати и марули се е покачила сензитивно. Докато през 2021 година се наблюдаваше спад от -4%,  спрямо 2020 година, то през 2022 година се вижда сериозен скок в цените. През второто тримесечие на 2022 година цената се е вдигнала с цели 60%, от 0,45 лева./бр. до 0,72 лева./бр. През третото тримесечие този растеж е 16%., като салатите са се търгували на 0,65 лева./бр. Очаква се този растеж в цените да се резервира и през 2023 г. 

На обичайните пазари от ден на ден се търси огромна и едра салата, заради характерността за предложение на брой. В супермаркетите, от ден на ден се ускорява търсенето на салатени миксове в подготвени пакети. Поради тези условия на двата пазара, производителите търсят разновидности в производството, които да им дадат годишна продукция с обемни и качествени салати.

Затова и от началото на тази година Синджента предлага нов вид салата батавия - Канариоле,  който е с доста плътна листна розетка и с огромен брой листа. Вземайки под внимание бързо възходящите цени на всички артикули в бранша е значимо новоразработените сортове да са гъвкави и да могат да се напасват към желанията на хората. Сред главните преимущества на новия вид са обемните листни розетки, с огромен диаметър, което придава атрактивен търговски тип. Благодарение на обемната си розетка, Канариоле ще изпъкне на пазарите, а също по този начин е подобаваща и за запълване на салатени миксове.

Новата салата е със ярко зелен цвят и прелъстителен искра на листата, които са нежни и вкусни. Името на Канариоле идва от канарче и като пойната птица, сортът е подобаващ за развъждане от ранна пролет до късна есен. Може да се отглежда навън и в оранжерии. Засаждането може да стартира от началото на март, като тогава се предлага да е на закрито. Реколтирането може да продължи в студените месеци, като при температури под -5⁰C, би трябвало да се има подготвеност от завиване. Поради по-големия размер на розетките, целесъобразно е Канариоле да се засажда на по-ниска сеитбена норма, в съпоставяне със общоприетата за салатите. Препоръчва се засаждане на към 8000 р/дка. Като последно потомство салата от Синджента, Канариоле има висока резистентност към последните раси на пригор на листата, както и междинна резистентност на мозайка и фузариум.

Канариоле се предлага в пелетирани семена, които с изключение на по-бързо и дейно изсяване, дават близо 100% кълняемост и по-бързо поникване, което е по едно и също време за всички семена. С тази технология засяването и растежът на продукцията е равномерен и унифициран, което прави процесът по-лесен за производителя. 

Можете да намерите семена от новия вид салата Канариоле при дистрибуторите за зеленчукови семена на Синджента: 

 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР