Зелените подправки са известни и присъстват на трапезата ни от

...
Зелените подправки са известни и присъстват на трапезата ни от
Коментари Харесай

Как да изсушите зелените подправки във фурна и микровълнова

Зелените подправки са известни и участват на трапезата ни от край време. За разлика от екзотичните подправки, доставяни от далечни страни, те растели в близост - в градините, в горите, по поляните. Те също имали и лечебни свойства.

Използвани били още в Средновековието от монаси и лечители. Дори Карл Велики наредил да бъде формиран лист с билките, отглеждани по земите, които били в неговото притежание.

Днес зелените подправки са познати на всяка стопанка и се употребяват необятно в кулинарията. Ето и няколко метода, с които можем да ги съхраним за зимата.

Сушене в хартиена торбичка

Откъснатите подправки се събират на връзки. Горната част с цветовете и листата се слага в хартиена торбичка, която се завързва, тъй че дръжките да останат извън. Хартиената торба се закача със стеблата нагоре, с цел да могат ароматните масла да се стичат към листата. След към 15 дни стеблата се изрязват, като дребните клончета с листа и цветове остават в кесията. Преди приложимост можем да си отроним от клончетата количеството фалшификация, колкото ни е належащо.

Сушене във фурна

 Сушене на подправки

Можем да наредим подправките върху скарата на фурната или в тава. Вратичката на фурната би трябвало да е леко открехната и да е на не повече от 30 градуса. Когато се изсушат листата и цветовете, можем да ги съберем и сложим в стъклени или керамични съдове.

Сушене в микровълнова печка

Отстранява се твърдата част на стеблата на подправките, а останалата се начупва на дребни клончета. На дъното на плитка паница застиламе салфетка, а по средата се слага чаша със студена вода. Около нея се разпределят подправките. Чинията се слага в микровълновата фурна, която се включва на най-висока степен. След като се поизсушат, подправките се подреждат върху хартиена салфетка, до момента в който изстинат. Натрошават се и се съхраняват в подобаващи съдове.

Замразяване във фризер

Свежите билки се попарват с вряла вода, след което незабавно се потапят в студена. След бланширането се подсушават и слагат в найлонов плик и се замразяват. Можем също по този начин да се нарежат на ситно и да се слагат във формички за лед. Във формичките би трябвало да се долее малко вода. Така постоянно ще имаме на разположение кубче от свежи подправки.

Вижте още по какъв начин да изсушим домати.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР